Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlılığını sona erdirmek ve ithal eden değil ihraç eden bir ülke olması için büyük atılımlar gerçekleştirildiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trakya Bölgesi’nin önemini vurgu yaptı. Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi Kapasite Artış Töreni’nde önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trakya Bölgesi’nin doğalgaz konusunda merkez olacağını dile getirdi.
Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi Kapasite Artış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk Akım Projesiyle Bulgaristan, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Romanya, Bosna Hersek, Sırbistan ve Maceristan’a gaz akışı sağlıyoruz. Tanap Projesi üzerinden de bugün Avrupa’ya 18 buçuk milyar metreküp gaz sevkiyatı yaptık.
LNG yatırımlarımız ve gaz depolama tesislerimiz ülkemizin arz güvenliğini temin yanında enerji ticaretimize de olumlu etkileri olan gelişmelerdir.
Saros’daki LNG tesisimizi hizmete açtığımızda bu alanda çok daha güçlü bir konuma geleceğiz” dedi.
“Doğalgazda Trakya detayı”
Enerji konusunda önemli bir yere sahip olduğunu ve her geçen gün daha da büyük önem kazandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amacımız ülkemizi en kısa sürede doğalgaz referans fiyatının oluştuğu küresel bir merkez haline dönüştürmektir.
Bu konuda değerli dostum Sayın Putin ile önemli görüşmelerimiz oldu. Adımlarımızı attık atıyoruz. Böylece özellikle Trakya doğalgazda, enerjide bir hub haline gelecektir. Bununla ilgili çalışmalarımızı bölgemizdeki enerji ortaklarımızla birlikte yürütüyoruz” ifadelerini dile getirdi.
“Yatırımlarımız devam edecek”
Doğalgaz kaynaklarını depolama ve güvenli seviyeye ulaştırmak için yatırımların devam edeceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin doğal gaz keşfi ve işletmesi yanında depolaması alanında da en güvenli seviyeye getirene kadar yatırımlarımız devam edecektir. Kısa ve orta vadede küresel enerji krizinin Avrupa’da yol açtığı sıkıntıların uzun vadede kalkınma hedeflerimizi yavaşlatacak sorunların ülkemizde yaşanmaması için her türlü tedbiri almayı sürdüreceğiz. Türkiye Yüzyılı ile milletimize bir gelecek vizyonu sunduk. Her alanda dünya ile rekabet edebilir seviyeye getirme hedeflerimizi kamuoyuyla paylaştık. Bu büyük atılımı, geçtiğimiz 20 yılda çalışıp didinerek, gün ve gün üstüne koyarak, sahip olduğumuz eser ve hizmet alt yapısı üzerinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 20 yıla sığdırdığımız asırlık işlere harcadığımız emeklerimizin meyvelerini toplamaya başlayarak ülkemizi en üst lige çıkartacağımız yeni bir döneme giriyoruz.
Depolama tesisimizin açılışını yaptığımız yeni fazıyla 4,6 milyar metreküpe ulaşan toplam kapasitesinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu açılışla birlikte Silivri Avrupa’daki en büyük gaz depolama tesisi haline gelmiştir. Silivri’deki bu tesisi biz kurmuş, ilk fazını da 2007 yılında hizmete almıştık. Denizden 3 kilometre açıktaki platformlar vasıtasıyla,18 kuyuda, 31 bin metre deniz sondajı yapılarak gerçekleştirildi. Bu faaliyetler Karadeniz’deki sondaj işlemleri seviyesinde bir yoğunlukla yürütülmüştür. Tüm bu çalışmalarda kullanılan malzemeler, tamamen yerli ve milli olarak üretilmiş. Böylece ülkemizin gaz depolama alanındaki teknoloji birikimine de katkı sağlanmıştır. Silivri Doğalgaz depolama tesisimiz günlük 45 milyon metreküp enjeksiyon 75 milyon metreküp geri üretim kapasitesine sahiptir. Tesisimiz ülkemizin en yoğun tüketim döneminde dahi talebin 4’te 1’ini tek başına karşılayabilecektir. Ankara Tuz Gölü’ndeki kapasite geliştirme çalışmaları tamamlandığında orada da benzer orana ulaşacağız. Ülkemizin bu yıl ki toplam doğal gaz tüketiminin 53 buçuk milyar metreküp olacağı göz önüne alındığında, Silivri’de ulaştığımız 4,6 milyar metreküplük ve Tuz Gölü’nde hedeflediğimiz 5,4 milyar metreküplük kapasitesinin önemi daha iyi anlaşılacak” sözlerini dile getirdi.
“Dev yatırımlar ile ekonomimizi büyüttük”
Türkiye kendi vatandaşlarına ve sanayisine sunduğu enerji hizmetiyle dünyanın 17’nci büyük arzına sahip olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şu şekilde devam etti;
“Bugün de birilerinin ısrarla önemsizleştirmeye çalıştığı dev yatırımlarla ekonomimizi sürekli büyüttük. İstihdamı, üretimi, ihracatı destekleyerek cari fazla yoluyla bu büyümeyi 85 milyonunun tamamının hayatına yansıttık. Son dönemde maruz kaldığımız, siyasi, sosyal ve ekonomik saldırılara karşı verdiğimiz mücadeleyi ekonomi programımızı daha güçlü ve kararlı hale getirerek tahkim ettik. Kalkınmanın temel unsurları arasında yer alan enerji, alt yapı projelerimizin hep öncelikli başlığı olmuştur. Bugün Türkiye kendi vatandaşlarına ve sanayisine sunduğu enerji hizmetiyle dünyanın 17’nci büyük arzına sahip ülkesidir.
Yaklaşık 4’te 1’ini konutta, 4’te 1’ini sanayide, 4’te 1’ine yakınını enerji sektörünün kendisinde 5’te 1’ini de ulaştırmada kullandığımız 160 milyon ton eş değer petrol enerji arzımız var. Bunun 2021’de 51 milyar dolara yaklaşan maddi değeri, bu yıl 81 milyar dolara ulaşacak.
Yerli ve yenilenebilir kurulu gücümüzü yüzde 65 seviyesine getirmemize rağmen, enerjide hala ciddi bir dışa bağımlılığımız söz konusudur. Özellikle doğalgazda, hem konutların, hem sanayinin hem elektrik üretim tesislerinin ihtiyaçlarını karşılamadan ülkemize arzu ettiğimiz kalkınma seviyesine çıkarabilmemiz mümkün değildir. Bu hafta Türkmenistan’daydık. Türkmenistan’dan ülkemize doğalgaz gerekse enerji naklini gerçekleştirmek üzere görüşmelerimizi yaptık. 3’lü bir şekilde yaptık. Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan olarak. Başarılı bir zirveden sonra hamdolsun aramızda kararlılığımızı ortaya koyduk. Bu anlayışla, hükümete geldiğimizde sadece 5 ildeki 57 yerleşim yerinde kullanılan doğalgazı, bugün 81 ilimizdeki 703 yerleşim yerimize yaygınlaştırdık. Nüfusumuzun yüzde 85’e yakınını doğalgaza kavuşturduk. Karadeniz’de 540 milyar metreküplük ülkemizin en büyük doğalgaz rezervi keşfini yaptık.
Bu doğalgazı milli şebekemize aktarmak için hummalı bir inşaat faaliyeti yürütüyoruz. Aynı zamanda yeni keşiflerin müjdesini milletimizle paylaşmak için de gece gündüz çalışıyoruz. Benzer bir gelişme petrol keşfi ve üretimi alanında da yaşanıyor.
Hem yeni sondajlar yapıyor hem de eski kuyuları tekrar kontrol ederek üretime kazandırıyoruz. İnşallah en kısa sürede günlük petrol üretimimizi 100 bin varile çıkartacak ardından daha büyük keşifler ve üretimler için yolumuza devam edeceğiz. Dünyanın önde gelen enerji ticaret merkezlerinden biri haline dönüşmesidir. (A.Kaya)
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
31. Kırklareli Uluslararası Kakava Festivali Başlıyor
14 May 2025 -
Uçmakdere hafta sonu yamaç paraşütü tutkunlarını ağırlıyor
04 May 2025 -
Umutlu Yarınlar Anaokulu'nda 23 Nisan Coşkusu
23 Nis 2025 -
Meriç Nehri'ndeki kürek yarışları Edirne'nin turizmine katkı sağlıyor
04 May 2025 -
Tekirdağ YEDAM tanıtıldı
05 May 2025 -
Tekirdağ'da üreticiler buğdayda rekolte kaybı yaşamamak için yağış bekliyor
06 May 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Tekirdağ’da engelli gençler temsili askerlik heyecanı yaşadı
22 May 2025 -
Önadım Medya Grubu'nun Koltuğu İkiz Kardeşlere Emanet
23 Nis 2025 -
Kırklareli'nde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Etkinlikleri Başladı
23 Nis 2025 -
Kofçaz Belediyesi'nden MHP Heyetine Anlamlı Ev Sahipliği
23 Nis 2025 -
Kırklareli'de Geleceğin Bilim İnsanları İçin İlham Verici Buluşma
23 Nis 2025 -
Ali Dermenci'den Üyelere Genel Kurul Daveti
23 Nis 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol