Trakya alternatif turizm ile öne çıkıyor

Bu yılın 10 aylık döneminde Türkiye'ye gelen turist sayısının 33.5 milyonu bulduğunu belirten Trakya Üniversitesi Turizm Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Kemal Turan, Trakya bölgesinin de bu potansiyelin bir parçası olduğuna işaret ederek elimizdeki mevcut imkanların daha fazla değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 5. Geleneksel Trakya Turizm Paneli, Rektörlük Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Kültür Merkezi fuayesinde Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Edirne Belediyesi, Kırklareli Belediyesi, Vize Belediyesi, Demirköy Belediyesi ve özel sektör temsilcilerinin açtıkları stantlarla bölge tanıtımını yaptıkları panel Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. 

Panelin Açılış Konuşmasını Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fazıl Güler yaptı. Prof. Dr. Güler, konuşmasında bölgenin sınır kapılarının bulunması nedeniyle ayrı bir öneme sahip olduğuna vurgu yaparak, "Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi kurulduğu günden bu yana Trakya bölgesinin turizm alanındaki önemini ortaya koymak için çalışmalarına yoğun bir şekilde devam etmektedir. Trakya bölgesi doğası, tarihi ve kültürüz ile turizm çekiciliklerini içerisinde barındırmaktadır. İstanbul'a yakınlığı ve Türkiye'nin Avrupa sınır kapısı olması nedeniyle bölgeye ayrı bir önem katmaktadır.
Bölgede sahip olduğu değerlerin korunması ve sürdürülebilir turizmin bölgede geliştirilebilmesi çok önemli olup burada herkese görevler düşmektedir. Sevil toplum kuruluşları bu görevi gönüllü olarak yürüttükleri ve bölgeyi çok iyi tanıdıkları için onların çalışmalarının takip edilmesi ve görüşlerinin dikkatle dinlenmesi değerlendirilmesi gerekir" dedi.
Bölgedeki kültür ve insan yapısı turizm destekler nitelikte
Prof. Dr. Güler'in ardından Kırklareli Vali Yardımcısı Hikmet Çakmak bir konuşma yaptı. Çakmak, Trakya bölgesindeki kültür yapısının turizmi destekler nitelikte odluna işaret ederek, "Turizm eski bir politikacımızın deyimi ile dumansız bir sanayi. Bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız olduğu açık. İnsan gücüne ve mekanların birlikte hazırlanması gerekiyor.
Yaz tatilimi Sisam adasında geçirdim. Ada da bütün köylerde turistleri ağırlayacak mekanlar var. Adres veriyorlar gidip orada kalıyor yeme-içme eğlenme insanları sunuyorlar. Trakya'da da buna benzer özellikler var. Bölgenin insan yapısı, kişilerin olgunluğu, kültürü bu tür faaliyetleri destekleyebilecek nitelikte. Üniversitemizin bu alandaki bir araştırmasını belki bizim sosyal etüd proje müdürlüğü ile yaparak hangilerinde ne tür işlemler yapılıp nasıl bir gelişme sağlanabilir. Çünkü büyük işletmelerin kurulması büyük maliyetler gerektiriyor. Bu toplantı şüphesiz yeni düşünceleri, yeni imkanları ortaya çıkaracaktır" diye konuştu.
Türk turizmi bu pazardan daha fazla pay almalıdır
Çakmak'ın konuşmasının ardından Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi tanıtım filmi izlendi. Panelde ise panelin oturum başkanlığını Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Kemal Turan yaptı. Prof. Dr. Kemal Turan, konuşmasında dünyada 1.2 trilyon doların turizm sektörü için harcandığını, bu yılın 10 ayında 33.5 milyon yabancı turist ağırlamayan Türkiye'nin bu pastadan daha fazla pay alması gerektiğini kaybetti. Kurucu Rektör Prof. Dr. Turan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
"Turizm ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan ve hızla büyüyen bir sektördür. Dünya ekonomisinde Petro kimya ve otomobilden sonra en fazla gelir getiren sektörlerdendir. Dünya turizmi için yılda 1.2 trilyon dolar harcanmaktadır. Ülkeler turizm gelirlerini artırmak için adeta birbirleri ile mücadele etmektedirler. Türk turizmi de bu pazardan daha fazla pay almalıdır. Çünkü ülkemiz üç iklim kuşağı yaşıyor. Dört mevsimin bir arada yaşandığı, doğal güzelliklerin kaynaştığı, yeşille mavinin kucaklaştığı bir coğrafyada yer alıyoruz. Dünyanın önemli turizm destinasyonlarından biri haline gelen Türkiye'nin turizmde geldiği noktaya bakıldığında başarı grafiğinin devamlı yükseldiğini görürüz. Söz gelimi 2014 yılı ilk 10 ay içerisinde ülkemize gelen yabancı turist sayısı geçen seneye oranla yüzde 5,5'luk artışla 33.5 milyona ulaşmıştır. Trakya bölgesi de bu potansiyelin bir parçasıdır. Bölgenin tarihi kültürel ve doğal zenginliklerine baktığımızda, alternatif turizm çeşitleri açısından önemli bir bölge olduğu gözlenmektedir. Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan bölgede günümüze kadar gelen ve hatta keşfedilmeyi bekleyen pek çok tarihi ve kültürel eserler ve doğal güzellikler mevcuttur. Turizm sadece deniz, kuş, güneş ekseninde bir tatil anlayışı ile sınırlı tutulmamaktadır. İnsanlar boş zamanlarını değerlendirmede özellikle doğal ortamları ve doğa sporlarına yönlendiklerini görüyoruz. Bölgenin gerek doğal güzelliklerinin gerekse alternatif turizm zenginliklerinin tanıtılması ve değerlendirilmesi gerekmektedir."
Turan'ın konuşmasının ardından panele geçildi. Panelde Trakya Turizm İletmecileri Derneği Üyesi Doğan Dönmez, Edirne'yi Tanıtma ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı TURSAB Temsilcisi Gökhan Balta, Saros Körfezi Turizm Otelciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Mustafa İşçimen ve Kırklareli Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Ali Korur birer sunun yaptı.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. trakya da turizm güzel de ondan mı sabah akşam bulgaristan yunanistan güzellemesi yapıyor turizmcilerimiz ?