Trakya Şimdi Trakya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın: "Trakya'nın refah projesi olacak TRAGEP ile bölgenin yıllarca ihmal edilmiş meselelerini çözecek, her alanda hak ettiği gelişmiş düzeyi yakalamasını sağlayacağız." cümlesi ile Trakya genelinde 2013 - 2017 yılları aralığında bitirilmesi amaçlanan Trakya Gelişim Projesi kapsamında 565 adet yatırım hayata geçirilecek
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun Trakya turu ile 79 tesisin temelini attığı ve açılışını yaptığı tesis ile büyüklüğü ve kapsadığı alanları ile dikkat çeken Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) ÖNADIM MEDYA GRUBU'nun merceği ile kamuoyuna sunuyoruz. 

Trakya illerine
2017 yılına kadar
565 adet yatırım yapılacak
Baraj ve göletler 136, sulama projeleri 32, dereler ıslah projeleri 211, içme suyu projeleri 16, ileri biyolajık atıksı arıtma tesisleri (DSİ) 12, Atıksu arıtma tesisleri ve kanalizasyon şebekeleri (SUKAP) 55, İçmesuyu arıtma tesisleri ve şebeke isale hatları (SUKAP) 25, Ormancılık Projeleri 13, Milli Park projeleri 28, Meteoroloji Projeleri 37…
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Eroğlu:
"Sadece Ergene'yi kurtarmanın maliyeti, 3,2 milyar TL"
Trakya bölgesinin Türkiye'nin çok önemli bir bölgesi olduğunu, bu topraklar içinde Ergenenin ayrı bir yeri olduğunu ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Eroğlu şöyle konuştu; "Ergene, çok kıymetli toprakları kirletiyor. Yeraltı suyu tamamen yok olmaya yüz tutmuş. Ergene'yi kurtarmak için, bütün dünyaya örnek olacak 15 maddelik büyük bir eylem planı içinde paket hazırladık. Sadece Ergene'yi kurtarmanın maliyeti, 3,2 milyar TL. Bu büyük para diye düşünülebilir ancak Trakya için Tekirdağ için Edirne için Kırklareli için ve Çorlu için ne yapılsa azdır diye düşünüyorum. Ergene'yi temizlemek için ne gerekiyorsa yapacağız.
Hatta şimdi ortaya koyduğumuz ikinci bir projeyle de atık su arıtma tesislerinde çıkan suyu da sulamada kullanmayı planlıyoruz."
TRAGEP ile alakalı olarak 10 Milyar TL'lik yatırımın baraj, gölet, içmesuyu tesisleri, ağaçlandırma çalışmaları, dere ıslahları ve otomatik gözlem istasyonlarını kapsadığını kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Trakya'nın bu yatırımlarla şahlanacağını söyledi. Ergene için ilk kez bir genelge çıkarıldığını ve Türkiye'de daha önce böyle bir şeyin olmadığını vurgulayan Bakan Prof. Dr. Eroğlu, bölgeye son 10 yılda yapılan yatırımların 70 yılda yapılanlardan fazla olduğunu söyledi.
Trakya'nın içmesuyunun ihtiyacı 850 Milyon TL'lik yatırım ile 2050 yılna kadar çözülüyor.
TRAGEP KAPSAMINDA inşa edilecek tesislerle yerleşim yerlerinin uzun dönemli içmesuyu ihtiyaçları karşılanacak.
Edirne İçme suyu projesi kapsamında Kayalıköy barajının 58 km isale hattı döşenerek temin edilecek 20.05 Milyon metreküp yıl içme suyu ile ilin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacı çözülüyor. Ayrıca tesis inşaatı devam ediyor.
Kırklareli'ne mevcut durumda yıllık 11.2 milyon metreküp içme suyu sağlanmaktadır.
2015 yılı sonrası için
Kömürköy, Kızılağaç, Balaban ve Çağlayık Barajları planlama çalışmaları devam etmektedir. Bu projelerle Çorlu - Çerkezköy - Saray İlçeleri 121 Milyon Metreküp yıl, Lüleburgaz ilçesine 20 Milyon Metreküp yıl içme suyu temini hedeflenmektedir.
Tekirdağ İçmesuyu projesi ile Tekirdağ il merkezi, Barbaros Belediyesi ve Kumbağ Belediyesi'nin içme-Kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı sağlanacak.
Naipköy Barajı'nın içme suyu arıtma tesisi ve isale hattı inşaatı devam etmektedir. Artıma tesisin kapasitesi 90,000 Metreküp gün olup, Tekirdağ ili için 2050 yılına kadar içme ve kullanma suyunun arıtılmasını sağlayacaktır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol