Trakya Havzası'na 5.2 milyarlık yatırım

Trakya havzasında 4 milyar dolarlık doğalgaza dayalı kimya tesisi yatırımı için düğmeye basıldı. Dev proje kapsamında tesisin yanı sıra inşası Kırklareli ve Karaman'da süren  1.2 milyar dolarlık doğalgaz kombine çevrim santralları de Türkiye'de 4 milyon kişinin elektrik tüketimine eş enerjiyi tek başına karşılayabilecek.  

Türkiye merkezli Metcap Energy Investments ile Katar merkezli Fusion Dynamics yarı yarıya ortaklıkla Türkiye’de gerçekleştireceği toplam 5,2 milyar dolarlık yatırımların imzaları Ankara'da atıldı. Elde edilen bilgilere göre Trakya Havzası'nda kurulması planlanan tam entegre Doğal Gaza Dayalı Kimya Tesisi yıllık 2,6 milyon ton metanol ve 1 milyon tonluk hafif olefin üretim kapasitesi ile bu ürünlerin ithal oranını ciddi miktarda azaltıp, yerel üretim ayağı olacak. Enerji sektöründe son yıllarda Türkiye’de gerçekleşek en büyük projelerden biri olacak kompleks, sağlayacağı katma değerli üretimle Türkiye ekonomisine büyük katkıda bulunacak.
Trakya ülkenin enerji üretim deposu olacak
Petrokimya kompleksinin yanı sıra inşası Kırklareli ve Karaman'da süren 1.2 milyar dolarlık doğalgaz kombine çevrim santralleri de Türkiye'nin toplam elektrik üretiminin %5'ini tek başına tedarik edebilecek. 1.550 MW'lık kurulu güce sahip olacak santrallerin yüzde 63'e varan net verimlilikle çalışması planlanıyor. Verbena Enerji ve Komet Enerji bünyesinde bulunan santrallerin gelişmiş teknolojilere ev sahhipliği yapacağı, her iki santralde de General Electric'in 9HA.02 model türbinleri kullanılacağı ifade edildi. Projelerin tamamlanması sonrasında bölgede hali hazırda faaliyet gösteren Hamitabat Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali ile birlikte, Trakya ülkenin enerji üretim deposu olacak.
Yılda 1.4 Milyar Dolar ülke ekonomisine kalacak
MetCap Energy Investments ve MetCap Petrochemicals Başkanı Dr. Celal Metin söz konusu kimya tesisiyle Türkiye'nin polipropilen ve polietilen ithalatının yüzde 30'una karşılık gelen bir miktarı Türkiye'de üreteceklerini hatırlattı ve "Bu da Türkiye'nin toplam ithalatını yaklaşık 1.4 milyar dolar azaltırken, Türkiye ekonomisine önemli bir katkıda bulunacak. Gelecek yıllarda göğsümüzü kabartacak bu projelerde, Fusion Dynamics gibi bir şirketle iş birliği yapmaktan da son derece memnunuz." diye konuştu.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Fusion Dynamics Başkanı Mohammed Alhajri, MetCap ile birlikte enerji ve petrokimya alanındaki bu projeleri hayata geçirmekten ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaktan mutlu olduklarını söyledi ve şöyle devam etti:
"Doğal gaz uzun vadede güç santrallerinin en büyük yakıtı olmaya devam edecek. Bu kapsamda, büyük dina-
mizme sahip enerji pazarında; yüksek verimlilik ve esnek teknolojiye sahip olmak, rekabet avantajının ana unsuru olarak öne çıkıyor" dedi.
2023 Yılında Tüm Yatırımlar Tamamlanmış Olacak
2020 yılından itibaren faaliyete geçecek tesisler fazlar halin-
de devreye alınacak ve 2023 yılında tüm yatırımlar tamamlanmış olacak. Söz konusu yatırımlara ilişkin nihai anlaşmalar; gerekli otoritelerden alınacak onayların ardından yürürlüğe konulacak.
Petkim 2017 Yılı Faaliyet raporundan elde edilen bilgilere göre Petkim Aliağa Kompleksi’nde yaratmış olduğu istihdam kapasitesi 500 kişi olarak belirlenmiştir. Yapılacak tesis ile Trakya bölgesindeki işsizliğin çözümüne ve bölge ekonomisinin kalkınmasına ciddi bir katkı sağlayarak yeni bir güç kazamdıracağı beklenmektedir.
(Öznur TÜZÜN)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol