Trakya, Anadolu'ya daha sıkı bağlanıyor

Ulaşım alanında yapılan dev yatırımlar ve hazırlanan büyük projelerle Asya ve Avrupa Kıtaları arasındaki engeller kaldırılıyor. Kıtaları birbirine bağlayan projeler ve yatırımlar Trakya ile Anadolu arasındaki engelleri de ortadan kaldırıyor.
İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile Anadolu ile Trakya arasında binlerce yıldır kara üzerinden seyri engelleyen doğal engeller bulunuyor. Teknolojinin gelişmediği yılarda bölgede yaşayan insanlar ulaşım sorununu yüz yıllardır ilk deniz taşıtlarıyla çözmüşler. Günümüz gelişmiş teknolojisi ve modern yaşamında artık bu doğal engelleri ortadan kaldırmak her gün daha da kolaylaşıyor. Yüz yıllardır ticaret yollarının geçtiği, günümüz modern toplumlarında dahi önemini yitirmemiş olan Anadolu ve Trakya coğrafyaları arasındaki engeller, her geçen gün teker teker ortadan kaldırılıyor. Otoyollar, köprüler ve demiryolları bu stratejik öneme cevap verebilmek açısından her geçen gün iç durmadan yenileniyor ve bir bir yenileri ekleniyor. Onlarca yıldır sadece planlarda kalmış, böyle olsa iyi olur denmiş denilen planlar ekonominin gelişmesiyle hayata geçirilmeye başlandı ve büyük gelişmeler de sağlandı.
Son zamanlarda Türkiye'nin gündeminde geniş yer bulan ve büyük tartışmalara da sebep olan birkaç proje ile Kırklareli ve Trakya da gelişen dünyaya ayak uydurmaya adım atıyor. Gelişen sanayi ile ve Avrupa'ya yakınlığı nedeni ile gitgide cazibe merkezi haline gelmeye başlayan Trakya Bölgesi İstanbul'a ve iki kıtanın bağlanmasına yapılan yatırımlardan kendine pastadan bir pay kapacak gibi. Özellikle İstanbul'un Avrupa Yakası'nda inşa edilen ve stratejik öneme sahip, dünyanın en büyükleri arasında yerini bulan 3. Hava Limanı Projesi'nden Trakya ve Kırklareli de kendine düşen payı almaya hazır. Özellikle bu Hava Limanı Projesi ile bağlantılı olan ve yine yapımı büyük tartışmalara yol açan 3. Köprü(Yavuz Sultan Selim Köprüsü) ve buna bağlantılı olarak yapılacak olan otoyollar ile Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasındaki ticaret yolu köprüsü olma vazifesi tam kapasite ile yerine getirilmiş olacak. Türkiye'nin Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarında bulunan ve Avrupa'ya açılan kapısı konumundaki Trakya illeri de bu yatırımlardan kendilerine düşen payı alacak. Trakya'da ve Kırklareli'nde gelişen sanayinin en büyük ihtiyacı arasında bulunan ulaşım ve nakliye sorunun çözümü konusunda, yeni yapılan bu projeler adeta ilaç niteliğinde. Özellikle ağır sanayinin ihtiyacı olan demiryolu ve tüm sanayi kollarının ihtiyacı olan karayolu çalışmaları ile birlikte Kırklareli'nin ve Trakya'nın ihtiyaçları giderilmiş olacak. Bu yatırımlar yeni sanayi yatırımcılarının Kırklareli ve Trakya'yı seçmesinde etkili bir katkı sağlayacak.
Geçtiğimiz günlerde Kırklareli'ni ziyaret eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Binali Yıldırım'ın Kırklareli Üniversitesi'nde yaptığı sunumda bahsettiği konular heyecan yaratacak cinstendi. Özellikle 3'üncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında yapılacak olan yollar ve bu yolların Kırklareli'ne uzanan bağlantıları ile Kırklareli'nin kapıları sonuna kadar açılacak. Şu an proje halinde olan ve köprünün inşaatının bitmesinden sonra hayata geçirilecek olan 3 aşamalı bir proje ile Kırklareli 3. Boğaz Köprüsü ve 3. Hava Limanı güzergahlarına doğrudan bağlanacak. Hazırlanan projeler kapsamında ilk aşama olarak Çatalca-Subaşı-Çerkezköy Yeni Duble Yol Projesi ile 2. aşama olan ve şuan yapımı devam eden Çerkezköy-Saray yolları birbirine bağlanacak ve bu yollara ek olarak Saray-Vize-Pınarhisar-Kırklareli arasına Duble Yol yapılarak Kırklareli'nin kapıları açılacak. Hali hazırda proje ve planlama olarak bulunsa da ilerleyen senelerde bu projelerin tamamlanması bekleniyor. Bulgaristan'a çıkış güzergahında bulunan ilimiz ticaret yolu hattının tamamlanması açısından zaten birinci derece önceliğe sahip transit geçiş bölgesinde yer alıyor.
Endüstri'nin ve ağır sanayinin bir diğer olmazsa olmazı da demiryolu. Yapılan projeler kapsamında bakımı yapılması planlanan hatlardan bir tanesi de Kırklareli hattı. Kırklareli'ne yıllardır uğramayan trenin, yapılan planlamalar doğrultusunda, demir yolunun bakımı, onarımı ve yenilenmesi sonrası yeniden ilimizde olması bekleniyor. Özellikle son dönemlerde devletin projeleri arasında yer alan demiryolu yolcu taşımacılığı için hazırlanan ve uygulamaya geçirilen Yüksek Hızlı Tren projesi gibi projelerin gelecek dönemde daha yaygınlaşacağını ön görürsek, Kırklareli ve Trakya'nın hem yük taşıma hem de yolcu taşıma açısından demir ağlarla donatılması işten bile değil. Marmaray Projesi ile de bağlantılı olarak Asya ve Avrupa'nın demiryolu ağı bakımından birbirine bağlanması ile bu ağda yet alan Trakya'da bu pastadan da payını almaya hazır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol