Drenaj Çogu bitki suyun iyi drene edilmesini fakat hizli bir sekilde kaybolmamasini ister. Bu istek daha çok erkenci bitkiler için önemlidir. ideal su tutulmasi; minerallerin çevresinin ince bir su tabakasiyla kapli atmasi ve organik minerallerin aralarinin havayla dolu olmasi durumudur. Kilcal kökler mineralleri çevreleyip hem gerekli besinleri absorbe edebilir ve hem de ihtiyaç duyduklari havayi teneffüs edebilirler. Drenaj suyun akip gitmesi için alinan önlemler olmakla birlikte üst topraga ilave edilecek olan organik katki maddesi veya alçi tasi ya da kireçtasi gibi maddeler kilin, kum gibi küçük topaklar halinde bir arada tutulmasina sebep olarak topragin drenaj özelligini gelistirecektir.
Drenaj, iklim sartlarina göre toprak islenerek ve havalandirilarak da gelistirilebilir. Kuru havada toprak islendiginde hem killi toprak alete yapismayacak ya da yapismalar olmayacak ve hem de toprak parçalara kolayca ayrilacak bu da topragin kolay drene olmasini saglayacaktir.
Havalandirma Hem toprak drenajini iyilestirir ve hem de bitki köklerinin ve diger toprakalti organizmalarin nefes almasini saglar. Havalandirma drenaj için kullanilan yöntemlerin çogu ile saglanabilir.
islenebilirlik Agir killi topragin kolay çalisilabilir hale getirilmesi demektir. Bu yine drenaj için kullanilan yöntemlerle gelistirilebilir.
Renk Toprak rengi üzerinde ne kadar uzun süredir tarim yapildigina bagli olarak degisim gösterebilir. Asil rengi, orijini olan ana kayaya göre degismekle birlikte içindeki organik madde miktari da bunu etkiler. Koyu renkli topraklarin nesiller boyunca islenmekte oldugu söylenebilir. Bu durumda topragin iyilestirilmesi demek renginin koyulastirilmasi anlamina gelmektedir. Topragin rengini koyulastirmak için havalandirilmis kurum kullanilmaktaydi. Fakat günümüzde daha çok organik karisimlar tercih edilmektedir.
Nar Yetistiriciligi - 1
iklim istegi Nar yillik ortalama 500 mm'lik yagis istemekle birlikte bu yagisin çoguna ilkbaharda ihtiyaç gösterir. Yaz yagmurlari ve olgunluga yakin dönemde yagan yagmurlar meyve kabugunu çatlatarak kaliteyi düsürmektedir. Nar bir günes bitkisidir, bahçe tesisinde ve yeterli isiklanma kosullarina dikkat edilmelidir.
Toprak istegi Nar toprak istegi bakimindan fazla seçici degildir. Silisli çakilli, kumlu, kireçli, killi ve agir killi gibi çesitli toprak tiplerinde nar yetistiriciligi yapilabilmektedir. Tuzluluga orta derecede dayaniklidir.
Bahçe Tesisi Topragin nar yetistiriciligine uygunluguna bakildiktan sonra tesviyesi yapilmalidir. Öncelikle yaz aylarinda pulluk tabanini kirmak için dipkazan çekilir. Daha sonra pullukla derin sürüm yapilir. Sonbahar döneminde ise 40-60 cm derinlik ve çapta dikim çukurlari açilir. Çukurlar üst toprak ve yanmis çiftlik gübresi karisimiyla doldurulur. Narda dikim araliklari 2 m ile 6 m arasinda olmalidir. Bunun yaninda kapama nar bahçelerinde en yaygin olarak kullanilan dikim araliklari 2.5x4 veya 3x4 m'dir. Nar bahçesi, dogrudan çelikle ya da köklü fidanlarla kurulabilir. Nar fidanlari sonbaharda yaprak dökümünden baslayarak kis aylari boyunca ve erken ilkbaharda dikilebilir. Kislari çok soguk geçmeyen bölgelerde sonbahar dikimi daha uygundur. Dikim yapilirken fidanin çelik kisminda tirnak kalmissa kesilir. Zayif sürgünler alinir, fazla uzun kökler kisaltilir. Sürgünün 50-60 cm'den tepesi alinir. Sürgün yeterince boylanmamis, zayif gelismisse dikimden hemen sonra 2-3 göz üzerinden kesilerek gelecek yil için kuvvetli sürgün olusumu saglanir. Sonra daha önce toprak-gübre karisimi doldurulmus çukurdan fidanin çelik kisminin tamami toprak içinde kalacak kadar karisim alinir. Fidan buraya yerlestirilerek tekrar ayni toprak gübre karisimi ile takviye yapilir. Fidan diplerindeki toprak ayakla iyice bastirilir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Edirne'den kısa kısa
02 Nis 2025 -
KTSO Başkanı Ilık, Anadolu Ajansının kuruluşunun 105'inci yılını kutladı
06 Nis 2025 -
Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Rengin Ak’a Emanet
16 Nis 2025 -
Kırklarelispor, Kastamonu'da Golle Yıkıldı, Penaltı Skoru Eşitledi
09 Nis 2025 -
Tekirdağ'da üzüm bağları zirai don nedeniyle zarar gördü
12 Nis 2025 -
OSB’nin Temeli 45 Gün İçerisinde Atılacak!
10 Nis 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
İpsala ve Keşan’da Asfalt ve Bakım Çalışmaları Hız Kazanıyor
01 May 2025 -
Kırklareli'nden kısa kısa
02 Nis 2025 -
Edirne ve Kırklareli'nde sağanak etkili oldu
02 Nis 2025 -
Edirne'den kısa kısa
02 Nis 2025 -
Tekirdağ'da Rakoczi Müzesi'nde bayram tatili hareketliliği
02 Nis 2025 -
Kırklareli'nde belediye hoparlörlerinden Volkan Konak'ın şarkıları dinletildi
02 Nis 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol