Toplantı yapılmasına izin vermediler

Vize İlçesi, Topçu Köyü yakınlarında "IV. Grup Linyit Kömürü Ocağı" açılıp işletilmesi planlanlanıyor. Bu kapsamda dün saat 11.30'da faaliyetle ilgili Halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için "Halkın Katılımı Toplantısı" gerçekleştirildi.
Toplantının yapılacağı Topçuköy'e çevre köylerin yanı sıra il, ilçe ve beldelerden çok sayıda insan katıldı. Topçuköy'den İstanbulda yaşayanlarında yoğun katılımı ile köy meydanı doldu taştı. Köy meydanının her tarafına asılan pankartlarda, orman, su ve toprak vurgusu vardı.

İlçe Jandarma Komutanlığınca güvenlik önlemleri alınmasının ardından, Bakanlık, İl Müdürlüğü, TKİ yetkilileri ve ÇED Projesini hazırlayan şirket yetkililerinin köy girişine gelmesiyle birlikte yoğun bir protesto başladı. Deyim yerindeyse Topçuköy Gelenleri adeta Topa Tuttu… Düdükler, Islıklar, haykırışlar birbirine karıştı.
Tüm bu haykırışlar arasında tekbir slogan vardı. Çocuklar, Babalar ve Dedeler, Haykırdı; "Ormanımızı, toprağımızı ve suyumuzu vermiyoruz.." Protestoların artması üzerine ÇED bilgilendirmesi için köye gelen yetkililer, Jandarmanın önlemleri sayesinde köy meydanında toplantının yapılacağı kahveye gelemeden köyü terk etmek zorunda kaldılar. Yetkililerin köyü terk etmesinin ardından, Köylüler adına konuşma yapan Muhtar ve Ziraat Odası Başkanı, Köyün tepkisinin gerekçelerini katılımcılara ve basın mensuplarına şöyle açıkladılar; "Proje alanı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında "Tarım Alanı ve Orman Alanı" vasfında kalmaktadır.
Bu alan köyün tüm tarım alanlarını kapsamaktadır, Geçim kaynağı sadece tarım ve hayvancılık olan köyde yaşam sona erecektir. Sadece Topçuköy ile sınırlı kalmayan 34.522 dekar lık Ruhsat sahası ve 8.873 dekar işletme alanı Hasbuğa, Çavuşköy, Doğanca köylerinde ki tarım ve hayvancılığı yok edecektir.
Ormanı ve henüz kirlenmemiş doğanın nimetlerinin, değişen anlayış gereği başka şekillerde değerlendirilebilmesi için yörede pek çok proje yürütülmekte, denenmeye çalışılmakta ya da tavsiye edilmektedir. Bunların en başında ise eko-turizm faaliyetlerinin yörenin imkanları ölçüsünde şekillendirilip uygulanmasına yönelik girişimler yer almaktadır. Bölge insanımıza arıcılık yapı diyorlar. Çünkü Trakya arısı 30/06/2010 Tarih ve 29 sayılı olurları ile Tarım Bakanlığı tarafından mutlak korumaya alınmış, Ama Faaliyet bölgesinin tamamına yakınında TRAKYA ARISI koruma kapsamındadır.
Üstelik Ergene 1-1 alt havzası, 5 Kasım 2009 tarih ve 27397 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Ergene ve Meriç Havzaları Yeraltısuyu İşletme İlanı" ile her türlü yeraltısuyu tahsislerine kapatıldı. Bizlere sondaj açmak yasak iken, nasıl olurda Binlerce dekar alan açık kömür işletmesi için yok edilir.
Istrancaların nadir ekosisteminin korunması ve yerelin sürdürülebilir kalkınması yönünde ve gelecek nesillere, yaşanabilir bir dünya bırakma sorumluluğumuz gereği bu açıklamayı kamuoyu ile paylaşacağız, ormanımızı, tarım alanlarımızı ve göletlerimizin yok olmaması için, hukuksal platformda her türlü mücadeleyi vereceğiz."
Köydeki ÇED Halkı bilgilendirme toplantısına İlçe dışından gelen, Belediye Başkanları, İl Genel Meclis üyeleri, Sivil toplum örgütleri, TEMA ve DAYKO her platformda köylünün haklı mücadelesinde yanlarında olacaklarını beyan ettiler.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. 1970 lerde fabrikaların kurulmasınada karşı geldiniz çerkezköye kuruldu. kapaklı ilçe oldu çerkezköy metropol. sizde her yıl değişen tarım aletlerine yetişmek için bankalara borçlanıp durun.sanayi alanındaki gelişmeleri incelemeden hemen muhalif olamak kolay.bu şekilde yapılan tarım ve hayvancılıktan ülkeye fayda gelmez.çocuklarınınz ve torunlarınızın hepsi sanayine hayatlarını idame ediyorlar özellikle orman köylüleri.sakinşehir karın doyurmuyor.

  2. kalemir....Trakya'da açlıktan kimse ölmedi bugüne kadar..Çünkü toprak vardı temiz su vardı...O senin çok beğendiğin kirli sanayi önce Ergene nehrini sonra yeraltı sularını ve toprağımızı zehirledi..Yeraltı sularımızdan ağır metal çıktığını biliyor musun..!!?? TrakyaTürkiye'nin yağlı tohum üretiminin %72'sinipirinç üretiminin %60'ını tahıl üretiminin %50'sini gerçekleştiriyor...Sen neden bahsediyorsun..!!??O kirli fabrikaların duvarlarını mı kemireceksin..!!?? SU YOKSA-TOPRAK YOKSA-TEMİZ HAVA YOKSA......HAYAT DA YOK...!!!