Kırklareli’nin İnece Beldesi yakınlarında Dokuzhöyük ile Tekkeşeyhler Köyleri mevkiinde ilk olarak 2018 yılında yapılması planlanan ancak ÇED sürecinde gelen yoğun tepkiler üzerine halkın katılımı toplantısı yapılamayınca süreci durdurulan “Eren-1Entegre Termik Santrali Projesi” için ÇED süreci yeniden başlatıldı. Projenin duyurusu 2 Eylül 2020
tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sitesinden yapıldı. Bunun üzerine konu dünkü İl Genel Meclisi’nde de gündem dışı olarak konuşuldu. CHP Grup Başkanı Aptullah Mutluer, kömürle çalışan ve kente bu kadar yakın bir termik santralin insanlar ve çevre için hayati tehlike arz ettiğini ifade etti. Mutluer, projenin durdurulması için konunun takipçisi olacakları mesajını verdi. 2018 yılında proje ilk duyurulduğunda protesto açıklamaları yapılmış, toplanan 8 binden fazla imza Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilmişti. İnece Beldesi’nde yapılmak istenen halkın katılımı toplantısı da vatandaşlar tarafından engellenmiş olayları jandarma yatıştırmıştı.
Kırklareli’nin İnece Beldesi yakınlarında Dokuzhöyük ile Tekkeşeyhler Köyleri mevkiinde 2 yıl önce projesi duyurulan “Eren-1 Entegre Termik Santrali Projesi” tekrar gündeme geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nde 2 Eylül’de yayınlanan duyuru ile yeniden gündeme gelen konu Kırklareli’nde de kısa sürede ses getirdi. 2 Eylül 2020 tarihinde duyurunun yapılmasının ardından dünkü 3 Eylül 2020 tarihli İl Genel Meclisi’nde de konu gündem dışı olarak görüşüldü.
Toplantının başında gündem dışı söz alan CHP Grup Başkanı Aptullah Mutluer,
“Hepimiz hatırlarız ki yaklaşık 2 yıl önce aynı termik santralin yapılması için halkın bilgilendirme toplantısı İnece de yapılmak istedi ancak halkın ciddi tepkisi ile karşılaşınca yapılamadı. Bu toplantıya şahsen katılarak durumu yakından görmüştüm. Dün yine ÇED sürecinin başlatıldığına dair bir ilan yayınlandı. Bende bu santralle ilgili birtakım bilgiler derlemeye çalıştım. Kömüre dayalı termik santralleri daha önce Trakya’da Vize’de, Çerkezköy’de kurulmak istendi. Bunlar mahkeme kararları ile reddedildi. 1/100.000’lik Planlarda da kömüre dayalı termik santrallerin yapılması kesinlikle yasaktır. 1/100.000’lik Trakya Ergene Havzası Çevre Düzeni Planlarında yasak olan bu hükme rağmen Anayasa’nın 169’ncu maddesi orman alanlarının korunmasını devlete bırakmış ve bu madde gereği orman alanlarının tahrip edilmesine yönelik hiçbir girişime müsaade edilmemiştir. 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı açıklama raporunun ana hedefi ve yaklaşımı olarak belirlenen tarım alanlarının korunması, Trakya bölgesindeki aşırı sanayileşmeden kaynaklı olarak tarımsal ve doğal alanların kaydedilmesi ve yeraltı sularının azalması ve kirlenmesinin engellenmesindeki temel plan stratejileri dikkate alındığında tarım ve orman alanlarının üzerine getirilen termik santral yapımına yönelik plan değişikliği işlevi ile çevre düzeni planının ana kararları özellikle koruma kullanma dengelerine ilişkin kurgu ve dolayısıyla plan bütünlüğünü olumsuz etkilemektedir. Danıştay 6’ncı Dairesi 2013/9178 Sayılı Kararında çok nitelikli Trakya topraklarında çok önemli tarımsal faaliyet yapıldığı dolayısıyla madencilik faaliyetlerinin bu hassas topraklara çok ciddi zararlar verdiği özellikle su kaynaklarının mutlaka korunması gerektiği hükmüne varmıştır. Anayasa’nın 44’ncü ve 45’nci maddeleri tarım arazilerinin, çayır meralarının amaç dışı kullanımına müsaade etmemektedir. Yine 56’ncı maddesi herkese sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı verir. “Çevreyi ve çevre sağlığını korumak devletin ve halkın görevidir” der.
Planlama alanı Kırklareli Büyük Ova alanındadır ve proje ve maden sahaları İnece Deresi başta olmak üzere 6 tane dere mevcuttur. Hava toprak ve suyu kirleten bu termik santraller doğa ve insan sağlığı için büyük tehlike arz etmektedir. Özellikle tarım arazilerinin kirlenmesine, insan sağlığı açısından kanser ve akciğer hastalıkları da dahil birçok hastalığa ve sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu vesile ile yapılacak olan bir santralin mutlaka ve mutlaka insan ve doğa sağlığı açısından çok ciddi derece de incelenip ona göre karar verilmesi gerekmektedir ki bu santral yapıldığı taktirde depolama, cüruf alanları, havaya salınacak kirlenme bize sağlayacağı yararlardan çok daha fazla zarar verecektir kanaatindeyiz. Bu vesile ile bu santralin ÇED sürecinde mutlaka müdahil olacağız. Ve ÇED sürecinin olumsuz neticelenmesi temennisiyle sözlerimi noktalıyorum” dedi.
Mutluer’in sözlerine Meclis Üyesi Yeşim Girgin ile İl Genel Meclis Başkanı Aydın Karakoç ta katıldı.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol