Düzenli fiziksel aktivitenin sagligin korunmasi ve gelistirilmesinde önemli rol oynadigini vurgulayan Kirklareli Il Saglik Müdürü Dr. M. Mustafa Saymaz, gelisen teknoloji ile birlikte azalan fiziksel aktivitenin sporla artirilmasi gerektigini bildirdi. Sporun gelecek açisindan iyi bir yatirim olduguna dikkat çeken Dr. Saymaz, "Bir bireyin gelecekteki yasantisi için yapacagi en iyi yatirim düzenli fiziksel aktivite aliskanligidir" dedi.
Düzenli fiziksel aktivite ve sagliga etkilerine iliskin bir açiklama yapan Kirklareli Il Saglik Müdürü Dr. M. Mustafa Saymaz, düzenli olarak yapilacak sporun gelecek açisindan önemli katkilari olacagini belirterek bunun gelecek için iyi bir yatirim olacagini ifade etti.
Açiklamalarinda gelisen teknoloji ile insanlarin daha duragan ve daha az hareket eder hale geldigine isaret eden Il Saglik Müdürü Dr. Saymaz, "Saglik bireyin bedensel, ruhsal ve sosyal anlamda tam bir iyilik halinde olmasi olarak tanimlanmaktadir. Saglik kaliteli yasamin vazgeçilmez kosulu olarak kabul edilmektedir. Teknolojik gelismelerle günlük aktivite yogunlugunu azaltmak her ne kadar yasami kolaylastirsa da uzun vadede hareketsiz bireylerin sayisini arttirmakta ve sagligi olumsuz etkilemektedir" diye konustu.
Fiziksel aktivitelerin azalmasinin toplumda obezite ve kalp-damar hastaliklarinin giderek artmasina neden oldugunu kaydeden Dr. Saymaz, "Fiziksel aktivitenin saglik için öneminin yeterince anlasilamamasi ve giderek daha hareketsiz bir yasam tarzinin benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastaliklari, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastaliklarin görülme sikligini arttiran önemli nedenlerden biri olmustur.
Çocukluk çagindan itibaren düzenli aktivite aliskanligi kazandirmak, egzersizi günlük yasamin vazgeçilmez bir parçasi haline getirmek ve en azindan her birey için günlük bedensel aktivite miktarini arttirmak bireysel sagligimizin korunmasi ve ileride karsilasilacak saglik tehditlerinin azaltilmasi konusunda oldukça büyük öneme sahiptir.
Fiziksel aktivite; günlük yasam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçeklesen, kalp ve solunum hizini arttiran ve farkli siddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanimlanir. Yürümek, kosmak, siçramak, yüzmek, bisiklete binmek, çömelmek-kalkmak, kol ve bacak hareketleri, bas ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümünü ya da bir kismini içeren çesitli spor dallari, egzersiz, oyun ve gün içerisindeki aktiviteler fiziksel aktivite olarak kabul edilebilir" seklinde konustu.
Daha dayanikli hale gelirsiniz
Fiziksel aktivitenin sagligimiz üzerindeki olumlu etkilerini anlatan Dr. Saymaz, bedensel saglik üzerine etkileri konusunda kisinin, kas kuvvetinin ve kas tonusunun (kaslarin harekete hazir halde fakat gergin olmayan durusu) korunmasi ve arttirilmasini, kas ve eklemlerin esnekliginin korunmasi ve arttirilmasi, hareket aliskanliginin ve fiziksel aktivite toleransinin artmasi (kondisyon ve dayaniklilik), reflekslerin ve reaksiyon zamaninin gelismesi, vücut düzgünlügünün ve postürün korunmasi
(Kisinin durus sekli), vücut farkindaliginin gelistirilmesi, denge ve düzeltme reaksiyonlarinin gelismesi, yorgunlugun azaltilmasi, kas kasilmasi ve aktivitenin etkisiyle kemik mineral yogunlugunun korunmasi ve osteoporozun önlenmesi, kas dokusunca kullanilan enerji ve oksijen miktarinin artmasi ile olasi yaralanma, sakatlik ve kazalara karsi bedensel korunma gelistirmesine olumlu katkilari oldugunu belirtti.
Kalbiniz gelisir, daha az atar krize karsi direnciniz artir
Fiziksel aktivitelerin vücuttaki diger olumlu etkilerini de anlatan Dr. Saymaz, bunlari söyle siraladi;
"Kalbin dakikadaki atim sayisi azalir. Kalbin bosluklarinda genisleme meydana gelir ve bir atimda pompalanan kan miktarinda artis olur. Kalbin ritmi düzenlenir. Damarlarin kan akisina olan direnci azalir ve kan basinci düser. Damar yapisinin elastikiyetini arttirir. Yüksek kan kolesterol ve trigliserit (kandaki yag orani) düzeyini etkileyerek damar hastaliklari riskini azaltir. Kalbi güçlendirerek kalbe olan kan akisini arttirir ve kalp krizi geçirme riskini azaltir, ayrica geçirilmis kalp krizleriyle basa çikma oranini arttirir.
Akcigerlerin havalanmasi artar, solunum kapasitesinde artis meydana gelir. Düzenli aktivite yapan bireyler sigara bagimliligindan kurtulma konusunda inaktif bireylerden daha basarilidirlar.
Åzeker hastaliginin ve kan sekerinin kontrolüne yardimci olur. Vücudun su, tuz, mineral kullaniminin dengelenmesine yardimci olur. Metabolizmayi hizlandirir ve kilo alimini önler.
Kadinlarda menopoza girme baslangiç yasini geciktirir, menopozun olumsuz etkilerinin hafifletilmesinde yardimcidir. Damar yapisina etkileri nedeniyle beyine olan kan akisinin artisina bagli olarak erken demans (bunama) ve unutkanlik gelisim riskini azaltir. Beyin damar hastaliklari gelisim riskini azaltir."
Spor yapin kendinizi kutlu hissedin
Fiziksel aktivitelerin bedensel yararlarinin yaninda ruhsal ve sosyal açidan da faydalari oldugunu belirten Kirklareli Il Saglik Müdürü Dr. M. Mustafa Saymaz, açiklamalarini söyle sürdürdü;
"Egzersiz zamanlari bireyin kendine ayirdigi zaman dilimleridir ve yasama karsi toleransi arttirir. Kendini iyi hissetme ve mutluluk olusturur.
Vücut agirliginin korunmasi konusundaki etkileri nedeniyle bireylerin toplum içindeki konumu açisindan etkilidir. Saglikli kas, kemik ve eklem yapisi üzerine olumlu etkileri nedeniyle vücut düzgünlügü ve farkindaligini gelistirerek bedeni ile barisik, özgüvenli birey sayisi artar. Bireyler arasi iletisim becerilerini gelistirir. Olumlu düsünebilme ve stresle basa çikabilme yetenegini gelistirir. Her yastan bireyler için sosyal uyum ve kabul görme oranini arttirir.
En iyi yatirim düzenli fiziksel aktivite aliskanligidir
Fiziksel aktivitenin, olumlu etkilerini gösterebilmesi için düzenli olarak yapilmasi, devamlilik, uygun yogunluk seçimi, günlük süre, ilerleyici program gereklidir. Fiziksel aktivitenin yetiskinlik ve yaslilik dönemlerinde olumlu etkilerinin görülebilmesi için özellikle çocukluk ya da ergenlik döneminde düzenli fiziksel aktivite yapma aliskanligi kazanilmalidir. Bunun için çocuklar yaslarina uygun spora veya egzersize yönlendirilmeli, bilgisayar veya TV karsisinda uzun süre kalmalari önlenmelidir. Haftada 3-4 kez yapilan, 30-60 dakikalik orta siddette fiziksel aktivite bile genellikle sagligimiz üzerinde olumlu etkileri açiga çikarmaya yeterlidir."
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol