Teknoloji Transfer İstasyonu ile Trakya'da bağcılık gelişecek

Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü bünyesinde kurulan Teknoloji Transfer Ofisi'nin Kırklareli Tanıtım Toplantısı Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda saat 14.00'da yapıldı.
Bir işbirliği platformu yaratarak ortak iş yapabilme kültürünü geliştirmeyi amaçlayan Teknoloji Transfer Ofisi Trakya Bölgesi'ne yayılmak üzere yola çıktı. İlk toplantısını bulunduğu il olan Tekirdağ'da yapan Ofis ikinci toplantı yeri olarak da Kırklareli'ni seçti. Tarımla ve benzeri faaliyet sürdüren tüm kurum ve kuruluşlarda bilgi birikiminin ve teknolojik faaliyetlerinin tek bir çatı altında toplanması amacıyla kuruldu. Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu bünyesinde kurulmuş ofis sadece bulunduğu il ile sınırlı kalmayarak öncelikli hedef olarak Trakya Bölgesi'nin her yerine yayılmayı amaçladı.

Toplantıda öncelikle Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu ile ilgili bir tanıtım yapıldı. Yürüttüğü faaliyetler ve keşfedilen yeni üzüm çeşitleri ile ilgili bilgiler verildi. Daha sonra Teknoloji Transfer İstasyonu Koordinatörü Koray Doğu kurulan ofisle ilgili bir sunum yaptı. Sunumda amaçlarından ve işlenen konulardan bahseden Doğu, işbirliğinin önemine vurgu yaptı.
Ofis'in öncelikli amacı, yurtiçinde ve yurtdışında faaliyet konuları ile ilgili gelişmeleri ve teknolojileri takip ederek belirlenmiş sorunların çözümüne ve belirlenecek ihtiyaçların karşılanmasına yönelik teknolojilerin transfer edilmesi, gerekli modifikasyonların yapılması, uygulanması ve sonuçları pratiğe dönüştürülmüş olarak bölge çiftçisine ve yatırımcısına ulaştırmak. Ofis faaliyet konularını ise 5 ana başlıkta topluyor. Yetiştirme tekniği, bitki sağlığı, ıslah ve genetik, gıda ve ürün işleme, hasat sonrası fizyolojisi ve muhafaza Ofis'in faaliyet alanlarının başlıklar halinde toplanmış şekli.
Ofis'in asıl faaliyet alanı ise işbirliği konusunda. Tarımla ilgili araştırma yapan ve bu araştırmaların sonuçlarını kullanacak olan potansiyel kurum, kuruluş ve kişileri bir araya getirmeyi hedefleyen Ofis birçok kurum ve kuruluşla iş birliği yapıyor. Bu kurum ve kuruluş türleri ise, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne illerindeki Üniversite, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlükleri, Araştırma kuruluşları, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret borsası ve girişimciler şeklinde. Bu kurum kuruluş ve kişilerle işbirliği yapılacak ve birlikte belirlenen ortak amaçlar doğrultusunda hareket edilecek.
Ofisin çalışma şekli de verilen bilgiler arasında. Ofis öncelikle Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne illeri ve bölgedeki teknolojileri tespit ediyor ve değerlendirmeye alıyor. Daha sonra paydaşların isteklerini ve sorunlarını analiz ederek bunlara cevap verecek teknolojileri belirliyor. Sonra paydaşlarının altyapı ve çalışma alanlarını belirleyerek ortak çalışma yapılabilecek alanları belirliyor. Sonra yeni teknolojiler geliştirmeye yönelik ortak proje yapılabilecek olan paydaşlarla bu konuda çalışmalar yapıyor. Kullanılabilecek teknolojileri yurtiçinde ve yurtdışında takip ederek gerektiği hallerde transfer ediyor. Son olarak da yeni teknolojilerin ve ortak proje çıktılarının ofis bünyesinde gerekli tanıtımı yapılarak ve eğitimi verilerek uygulamalarını yapıyor.
Teknoloji Transfer Ofisi'nin işbirliği yaptığı ve yapmak istediği kurum ve kuruluşlar ise şimdilik 15 adet. Daha sonra alanın büyümesi ile ve yeni paydaşların çıkmasıyla gelişebilecek listenin şu anki şekli ise şu şekilde: Trakya Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Tekirdağ Ticaret Borsası, Kırklareli Ticaret Borsası, Edirne Ticaret Borsası, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstatistik Müdürlüğü, Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstatistik Müdürlüğü, Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Edirne Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü.
Bölgemizle ilgili birçok araştırmaya imza atan ve yeni türler keşfeden Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu'nun bir kurumu olan Teknoloji Transfer Ofisi öncelikle Trakya'da bağcılık alanında faaliyetler sürdürerek bağcılığın ve sonrasında üzümün işlenmesi ve saklanması konusunda daha birçok çalışma yapacak. Bir sonraki hedef ise bunu tüm yurda yaymak ve ülke çapında bağcılığı gelişmiş ve üst düzeyde yapmak. En büyük hedefi ise bu faaliyetleri tüm tarım alanına yayarak ülkede ve bölgede tarımı geliştirerek ekonomiye çevreye ve sağlığa katkıda bulunmak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol