Teknikerler Birliği Toplantısı İl Halk Kütüphanesi'nde yapıldı

Kırklareli İl Halk Kütüphanesi Cumartesi günü Teknikerler Birliği'ni ağırladı. Teknikerler Birliği İl Temsilciliği'nin düzenlediği toplantıda teknikerlerin yaşadıkları sıkıntılar tartışıldı. Düzenlenen toplantıya Teknikerler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Erol Kayalı, Teknikerler Birliği Çanakkale Şube Başkanı Mustafa Öklük, Teknikerler Birliği Çanakkale Şube Başkanı Muammer Özden, Teknikerler Birliği Kırklareli İl Temsilcisi Mürsel Engin ile Kırklareli üyeleri katılım gösterdi.

"Kırklareli'nde sistem zayıf ilerliyor"
İl Halk Kütüphanesi 2. kat toplantı salonunda gerçekleştirilen program Teknikerler Birliği İl Temsilcisi Mürsel Engin'in konuşmasıyla başladı. Engin gelen katılımcılara hoş geldiniz diyerek, toplantıya Çanakkale ve Tekirdağ'dan da katılım olduğunu belirtti. Engin konuşmasını yapmak üzere Teknikerler Birliği Tekirdağ Şube Başkanı Mustafa Öklük'ü davet etti. Öklük yaptığı açıklamada, "3 - 4 yıldır Tekirdağ'da Teknikerler Birliği Temsilcisiydim. Teknikerler Birliği'nin faaliyetlerini takip ederek dernekler statüsünde bu derneğe üye olduk. 2 - 3 yıl görev yaptıktan sonra Tekirdağ'da altyapı olduğunu gördük ve şube kuralım dedik. O güne kadar Trabzon ve Çanakkale'de birer şube vardı. 3. Şubeyi Kırıkkale açtı. Biz de geçen sene Haziran ayında Tekirdağ'da genel kurul toplantısı yaparak şubemizi kurduk. Sonrasında Elazığ, Sivas, Mersin, Sakarya, İzmir şubeleri açıldı bu sene. Dolayısıyla şu an 9 şube ve genel merkezde örgütlü olarak çalışmalar devam ediyor. Geçen hafta lisans tamamlamayla ilgili bir çalışma için İstanbul'daydık. Bu çalışmanın ilk etabını Çanakkale'nin girişimiyle Çanakkale'de başlatmıştık. Oradaki toplantılara katıldık" dedi. YÖK tarafından bazı sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Öklük, "YÖK lisans tamamlamaya çok sıcak bakmıyor gibi gözüküyor. Ama dikey geçiş sınav yönetmeliği değiştirilerek ya da ek madde eklenerek bunu aşmak istiyoruz. Tabii bu sıkıntıları aşabilmek için teknikerlerin örgüte katılması lazım. Sivil toplum örgütü niteliğinde teşkilatlanmamız lazım. Edirne ve Kırklareli bu konuda biraz zayıf. Aylardan beri genel başkanımız Edirne ve Kırklareli'ni biraz canlandıralım, hareketlendirelim diyordu. Ben de ramazan ayında tekniker arkadaşlara ulaşılması için bir görüşme yaptım. Bir toplantı yapıp uzlaşalım, inşallah burada da bir şube kurarız dedim. Buradaki yapılanmayı da sağlarız amacıyla geldik Kırklareli'ne" açıklamasını yaptı.
"Örgütlenmemiz gerekli"
Öklük'ün açıklamasının ardından Teknikerler Birliği Çanakkale Şube Başkanı Muammer Özden kürsüye çıkarak bazı açıklamalarda bulundu. Özden açıklamasında, "Biz geçen sene Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nden bize gelen bir teklifle, özellikle uzaktan eğitim konusunda bir çalışma yaptık. Fakat Nisan ayında çalışmalarımız tıkandı. Çoğunlukla YÖK'ten kaynaklanan, okulun idaresinden kaynaklanan birtakım sıkıntılar vardı. Okul idaresi tarafından kaynaklanan sıkıntılar Ağustos'un ortalarında sonlandı. Ama bu arada da okulların açılışı geldi. Hocalardan randevu almamız, anlaşmamız biraz aksadı. Özellikle Çanakkale Üniversitesi ile geçen sene yaptığımız ilk görüşmelerden sonra genel bizim, gerekse genel merkezimizin sitesinde, ilk günde üniversitemizin sitesinde destekli bir ön kayıt talep formu yayınladık. Ama aynı gün üniversitenin sitesini çökerttik. Ardından 24 saat gibi kısa bir süre içersinde üniversitedeki hocamızın da desteği ile ön kayıt talep formunu tekrar farklı bir sitede yayınladık. Şu anda 16 bin civarında arkadaşımızın müracaatı elimizin altında. Bunlardan da bizlerden istenen her branş için 2 bin kişiydi. Şu ana kadar 6 branş bu 2 bin kişiyi aşmış durumda" açıklamasını yaptı. Özden yaptığı açıklamalarda daha önceleri örgütlenmenin olmadığını, bunun çeşitli yerlerde büyük sorun oluşturduğunu ifade etti. Örgütlenme olmamasından dolayı yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Özden, imza yetkisi gibi yetkilerinin bulunmadığını belirterek daha önceden birçok sorunla karşılaştıklarını açıkladı. Özden'in açıklamasının ardından Teknikerler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Erol Kayalı konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Kayalı, "Çok değerli meslektaşlarım, evet elimde birçok dosyayla geldim. Bunlar hepimizin sorunları. Dünyanın hiçbir tarafında böyle bir çalışma şekli yoktur diye düşünüyorum. Neden? Sistem içinde kurulan bir üniversitenin meslek yüksekokulundan mezun oluyorsunuz. Mezun olduktan sonra kanunların, yönetmeliklerin size vereceğiz dedikleri haklarınızı alabilmek için yıllarca peşinden koşturuyorsunuz. Böyle bir düzen. 1795 sayılı kanun diyor ki, mimar ve mühendisler dışındaki fen adamlarının yetki ve sorumluluklarını düzenleyen kanun. 1998 yılında çıkmış. Gerçekten güzel yetkiler verilmiş. Fakat her ne hikmetse 1998 yılından günümüze kadar maalesef 3 tane bakanlık bir araya gelip bu kanunun bir yönetmeliğini hazırlamamış. Bu kanunun devamında nasıl yürütüleceğini gösteren bir yönetmelik hazırlanmamış. Bugün ülkemizde 625 tane meslek yüksekokulu var. Ve 75 teknik branşta eğitim şu anda bu okullarda devam ediyor. Verilere göre 1700 diyoruz biz buna ama artık 2 milyon tekniker olarak değerlendiriyoruz. Fakat yetki yok, sorumluluk yok ve her geçen gün de tırpanlanan bir sorumluluk dönemi yaşıyoruz. Gıda, inşaat ve elektrik teknikerleri elektrikçiler odasına kaydını yaptırırsa piyasada işini yürütebiliyor" dedi.
Toplantı Teknikerler Birliği içersinde yaşanan bazı konular tartışılarak gün içinde devam etti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol