Yaz mevsiminden bu yana yasadigimiz kuraklik, etkilerini ve tehditini sürdürüyor. Devlet Su Isleri Kirklareli 112. Sube Müdürlügü’nden aldigimiz verilere göre, barajlarimizdaki su seviyelerinde yasanan düsüs, halen devam ediyor.
DSI 112. Sube Müdürü Faruk Cansev, Kirklareli Baraji’ndaki dolum oraninin %25’lere kadar düstügünü kaydetti.
Veriler gösteriyor ki; sonbahar mevsiminin geride kalmasina ragmen, barajlarimizda yasanan su seviyesindenki düsüs hala devam ediyor. Buna göre su an için barajlarimizdaki dolum oranlari söyle; Kirklareli Baraji; %25, Kayali Baraji; %35, Armagan Baraji ise; %8.
Mart 2008 tarihinde Kayali Baraji’nda %60 oranindaki su orani, yaz mevsimi boyunca yasanan kurakligin ardindan %35’e kadar düstü. Kirklareli Baraji’ndaki durum ise çok daha tedirgin edici. Ilk olarak Mart 2007 tarihindeki verilere bakarsak barajimizdaki doluluk oraninin %75 oldugunu görürüz. Mart 2008’de ise bu oran %49’a kadar düsmüstü.
Ancak kurak bir yaz mevsimi ve su kullaniminin da etkilerinin ardindan, bu oran yaz mevsiminde %28’e, su anda ise %25’lere kadar düstü. Devlet Su Isleri Kirklareli 112. Sube Müdürlügü’nden yapilan açiklamaya göre bu dönem sadece Armagan Baraji’nda küçük bir artis yasandi (%8).
Kirklareli Baraji'nin doluluk orani geçen yila oranla, 25 milyon metreküplük bir düsüs yasadi. Yani barajimizdaki su seviyesi, kurulus tarihinden bu yana ilk kez bu kadar düsük. Barajdaki suyun yüzde 29'un altina düsmemesi gerekiyordu. Ancak Kirklareli Baraji’ndaki su seviyesi su anda bu oranin oldukça altinda bulunuyor.
Devlet Su Isleri Kirklareli 112. Sube Müdürü Faruk Cansev su kullanimindan dolayi barajdaki su miktarinin azalma egilimine devam ettigini kaydetti. Geçtigimiz yil 46 milyon 34 bin metreküp suyu barindiran Kirklareli Baraji, bu yilki yaz mevsiminde su seviyesini sadece 16 milyon 58 bin metreküpte koruyabilmisti. Yani doluluk orani yüzde 26.03'e kadar düsmüstü.
Sonbahar mevsimini geride birakmamiza, hatta kis mevsimine girmemize ragmen, yagislarin yeteri kadar etkili olamamasi ve barajin dolum oraninin düsüsüne orantili olarak su kullanimini da göz önünde bulunduruldugunda, barajlarimizdaki tehlike çanlarinin hala çalmaya devam ettigi anlasiliyor.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol