Kırklareli’nin Babaeski İlçesi’ne bağlı Taşağıl Köyü, özel bir çiftliğin atıklarından şikayetçi. Arıtma tesisinin olmadığı ve ortalama bin 500 büyükbaş hayvanı barındıran çiftliğin atıkları, tarlalardan geçerek köyün sulama göletine akıyor. Bu durumdan son derece şikayetçi olan Çiftlik işletme sahibi Hamdi Tan, durumu 3 kez yetkili mercîye ilettiğini söyledi.
“Ne yapabilirim? Çiftliğine perde beton yap!”
Durumun ortalama 3 yıldır süregeldiğini ve ilk şikayetini 2 yıl önce yaptığını söyleyen Hamdi Tan, “Ne yapabilirim? Çiftliğine perde beton yap!” cevabıyla karşılaştığını belirtti.
“Gelip 3 – 5 bin lira ceza kesip gidiyorlar fakat pislik devam ediyor”
Olaylar üzerine Kırklareli Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne şikayette bulunan Hamdi Tan, “Gelip 3 – 5 bin lira ceza kesip gittiler. Pislik hala devam ediyor. Bu durumun ardından şikayetimi dönemin Kırklareli Valisi Esengül Civelek’e de taşıdım. Durumu değerlendirip ekip yolladılar. Yolladılar tamam ama, pisliğin akıntısına engel olunamadı.” şeklinde konuştu. 3. şikayetini de tekrar dönemin Valisi Civelek’e yaptığını belirten Tan, son olarak 27 Temmuz 2017’de Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)’ne çıktığını söyledi.
Şikayeti, BİMER’in müdahalesi üzerine Valilik, Babaeski Kaymakamlığı’na; Kaymakamlık ise Toplum Sağlığı Müdürlüğü’ne göndermiş. Ancak sonuç yine aynı 3 – 5 bin liralık cezalar…
Arıtma tesisi kurulmalı
Ortalama bin 500 büyükbaş hayvanı barındıran dev çiftliğin kuruluşundan önce köyün sulama göletinin temiz olduğunu ifade eden Çiftçi Eflatun Akbal: “Buralar temizdi, hayvanlarımızı gönül rahatlığıyla sulama göletine salar hem otlatır hem de su ihtiyaçlarını karşılardık. Eskiden balık bile tutulan gölete, şimdi hayvanları bile salmakta çekiniyoruz.” şeklinde konuştu. Durumdan şikayetçi olan çiftçiler, “Nasıl olur da ortalama bin 500 büyükbaş hayvanı barındıran çiftlikte arıtma tesisi olmaz. Çözüm bu tesisi kurmakta, buradan yetkililere sesleniyoruz. Bu işin önlemi alınmazsa atıkların boyutu daha da artar.” dediler.
“20 – 25 tane küçükbaş hayvanım öldü”
Hayvanlarının su ihtiyaçlarını, köyün sulama göletinden karşıladığını belirten Hamdi Tan, 441 hayvana sahip olduğunu ortalama 20 küçükbaş hayvanının da öldüğünü söyledi. Tan, göletin zehir saçtığını belirterek hayvanlarının burada zehirlenerek öldüğünü iddia etti. Otopsi yaptırmadığını belirten Tan, hayvanlarının ölümü hakkında, “Ölüm sebepleri ne olacak? Gölet zehir saçıyor.” dedi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol