“Tarım sektörü ülkemizin yaşamsal sektörüdür”

Kırklareli Ziraat Odası 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü münasebetiyle etkinlik düzenledi. Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılarak kutlanan günde aynı zamanda çiftçileri ilgilendiren konularda ve günün anlam ve önemine istinaden basın açıklaması gerçekleştirildi. Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan tarafından
gerçekleştirilen basın açıklamasında; “14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyor, ürününün gerçek değerini bulacağı bereketli bir yıl diliyorum” ifadeleri kullanıldı.

14 Mayıs Pazartesi 11.00’da gerçekleştirilen törende öncelikle Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla devam eden törende basın açıklaması gerçekleştirildi. Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan tarafından “Sayın; Meclis ve yönetim kurulu üyelerimiz, kurum ve kuruluş temsilcileri, basınımızın değerli temsilcileri ve Türk tarımına yıllardır vefakârca hizmet eden değerli çiftçilerimiz. 14 Mayıs, 1984 yılından beri bütün dünyada Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır. Bugünün kutlanmasıyla değeri çok da iyi anlaşılmayan çiftçiler ve tarım sektörü gündeme gelmektedir.
Bugün de gerçekleştirilecek çeşitli faaliyetlerle dünyanın her yerinde tarımsal üretim yaparak insanların ihtiyaç duyduğu gıda üretimini gerçekleştiren çiftçilik mesleğinin toplum için taşıdığı önemin ortaya konulması ve tarımın dolayısıyla çiftçilik mesleğinin sorunlarına kamuoyunun dikkatlerinin çekilmesi hedeflenmiştir” cümleleri sarf edildi.
Çiftçiler maliyet artışından şikayet etti
“Değerli Arkadaşlar Yıllardır her fırsatta dile getirdiğimiz gibi üretim maliyetlerimizin yüksek olması, özellikle temel üretim girdilerinden gübre ve mazotun sürekli artış eğiliminde olan fiyatları üreticilerimizin belini bükmekte dünya çiftçileriyle rekabet gücünü ortadan kaldırmaktadır. Geçen yılın bu dönemindeki mazot fiyatlarına baktım ve gördüm ki geçen yıl bir litre mazot 4 lira 40 kuruş iken yüzde 27'lik bir artışla bugün 5 lira 60 kuruş seviyelerine ulaşmıştır. Keza gübre fiyatlarındaki artışlarda aynı oranlarda olmuştur.
2018 yılı hububat hasat sezonu yaklaşırken gündemimizde Genel Seçimler olduğu için Başbakan Binali Yıldırım tarafından Buğday fiyatı geçen yılın fiyatına göre yüzde 12'lik bir artışla ton başına 1050 lira olarak açıklanmıştır” dedi. Yapılan yüzde 12’lik artışında maliyetin yükselmesi nedeniyle yeterli gelmediğini söyleyen Şaylan, seçim öncesi diğer sektörlere verilen vaatlerin tarım sektörü açısından yeterli olmadığını ifade etti.
“Küçük ve orta ölçekli bölge işletmelerimiz hayvancılıktan vazgeçmiştir”
Oda olarak çözümün küçük ve orta ölçekli işletmelere destek verilmesinden geçtiğini belirten Başkan Şaylan, “Odamız, hayvancılıkta yaşanan sorunların çözümü için yıllardır küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin desteklenerek modernize edilmesini, bu işletmelerin ülke hayvancılığı için bir sigorta vazifesi gördüğünü bildirmiştir.
Ancak bu uyarılar dikkate alınmamış ve büyük ölçekli işletmeler desteklenmiştir. Bugün geldiğimiz noktada düşük karlılık nedeniyle küçük ve orta ölçekli bölge işletmelerimiz hayvancılıktan vazgeçmiştir. Akabinde canlı ve karkas et ithalatına rağmen et fiyatlarındaki artış durdurulamamaktadır. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu et ve süt üretim potansiyelini yakalayabilmesi için çeşitli destekleme unsurları devreye sokulmasına rağmen istenen seviyeye bir türlü ulaşılamamıştır” şeklinde konuştu.
“Üretimin ilk halkasını oluşturduğumuzun bilinciyle üretmeye devam ediyoruz”
Şaylan çiftçilerin toplumsal güç olduğunu göstermesi gerektiğinin altını çizerek, “Tarım sektörü, ekonomik ve sosyal nedenlerle ülkemizin yaşamsal sektörüdür. Tarımı ekonomiye ve topluma bir yük gibi göstererek değersizleştiren iddiaların tersine tarım ülkemizin diğer ülkelere göre en önemli avantajı ve şansıdır.
Üretici kesimi olarak bizler, yıllardır, çok yüksek üretim maliyetlerine rağmen üretimin ilk halkasını oluşturduğumuzun bilinciyle üretmeye devam ediyoruz. Bu yüzden Tarım Sektörü olarak bizler hangi siyasi görüşte olursak olalım sorunlarımıza çözüm ararken birlik ve beraberlik içerisinde olarak toplumsal bir güç olduğumuzu göstermek zorundayız” dedi.
“Ürününün gerçek değerini
bulacağı bereketli bir yıl diliyorum”
Basın açıklaması şu cümlelerle sonlandırıldı, Yetkililerden üretim maliyetleri, altyapı sorunları, yasal düzenleme gibi bizlerden kaynaklanmayan sorunlarımızın çözümünü bekliyoruz. Her türlü zorluğa rağmen alın teri ile üretmek için fedakârca çaba harcayan, ülke kalkınmasının temel unsuru çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyor, ürününün gerçek değerini bulacağı bereketli bir yıl diliyorum.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol