Kırklareli'de yapılan Tarım Platformu Toplantısı'nda
gündem, tarımsal sorunların konuşulup giderilmesi ve tarım organizasyonu hakkında yapılan kapsamlı bilgilendirmeler oldu. Kırklareli Valisi Esengül Civelek başkanlığında toplanan platform, Kırklareli'nin gelecekte hangi alanlarda gelişebileceğini tartıştı
Kırklareli Tarım Platformu Toplantısı 17 Ağustos 2015 Pazartesi günü saat 16.00'da Kırklareli Ticaret Borsası'nda gerçekleşti. Toplantıya Kırklareli Valisi Esengül Civelek başta olmak üzere Kırklareli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziya Eser, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hakan Keçeci, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, kurum müdürleri ve birlik başkanları katılım gösterdi. Toplantının açılış konuşmasını Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel yaptı
Altıntel yapılan tarım platformunun amacının tarıma yönelik sorunların konuşulup ilgili makama taşınması ile katılımcıların tanışıp birlik ve beraberlik içinde olmaları gerektiğini dile getirdi.
Altıntel, Kırklareli Ticaret Borsası'nın 1926'da kurulduğunu ve bugüne kadar hizmet vermekte olan bir kurum olmasıyla dikkati çektiğini belirterek konuşmasına yapılan çeşitli kurum ve kurslar ile ilgili geniş bilgi verdi. Altıntel konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Kırklareli Valisi Sayın Esengül Civelek sayesinde kurulan kapsamlı fuar ve kongre merkezi ilimize büyük katkı sağlayacak.
Bu bağlamda hem şahsım hem de borsamız adına Sayın Valimize teşekkür ediyorum" diyen Altıntel, bununla birlikte Kırklareli Üniversitesi gıda güvenliği laboratuarıyla ilgili bilgi verirken Kırklareli ili için bugüne kadar 4 kere girişimcilik kursunun verildiğini ve önümüzdeki dönemlerde de ekim ayında tekrar bu kursun açılacağını belirtti.
Tarım Platformu Toplantısı'nın başlıca konuları arasında, Buğday üretiminde kalitenin arttırılması, buğday tohumu ile ilgili verimin maksimum seviyeye çıkarılması, tohumların 5-6 çeşide düşürülmesi ile birlikte kırsal kalkınma desteklerinden alınan payın arttırılması, Kırklareli ilinin en kısa zamanda IPARD kapsamına alınması ve bazı desteklerden yararlanılması ayrıca Alpullu şeker fabrikasının tekrar faaliyete geçirilmesi ile ilgili kapsamlı konuşmalar gerçekleştirildi.
Kırklareli ilinin avantajları da anlatıldı
Kırklareli Ticaret Borsası Tarımsal Üretim ve Üretim Planlamasıyla ilgili neler yapılabileceğine ilişkin bilgilere dayalı bilgi veren Altıntel, milli bir tarım politikasının benimsenip, destekleme kapsamındaki ürün sayısının azaltılarak verilen destek miktarının yükseltilmesini, üretim sürekliliğini sağlamak adına üretim maliyetinde önemli bir yer tutan mazota ÖTV ve KDV, gübrede KDV indirimi yapılmasını, üreticinin karar vermesini kolaylaştırmak adına hububat ürünlerinin müdahale alım fiyatlarının TMO kanalıyla ekim dönemi öncesinde açıklanması gerektiğini vurguladı.
Altıntel, Hayvancılıktaki gelişimi anlatmak amacıyla sığırcılık işletmelerine değindi; ildeki modern çiftlikleri en son modern teknoloji ile kurulduklarından, gelişmiş ülke çiftliklerinin çok büyük bir kısmından teknolojik olarak daha ileri düzeyde olduğunu fakat aile işletmelerindeki sığır varlığı genetik olarak ileri düzeyde olmasına rağmen; işletmelerin fiziki şartları bakım ve beslenme düzeylerinin arzu edilen seviyede olmadığını belirterek bunda aile işletmelerinin 2/3nün küçük işletme olması ve teknoloji transferini karşılayacak maddi imkanlara sahip olmamalarına ilişkin vurguda bulundu.
Toplantıda tarım ve hayvancılıkla ilgili Kırklareli ilinin avantajları da anlatıldı. Bu avantajlar başlıca; Kırklareli'nin İstanbul ve Avrupa'ya çok yakın olması, Organize sanayi bakımından iyi bir yeri olması, eski doğu bloğu ülkelerinin pazarının iyi oluşu, Tarımda ürün çeşitliliği imkanının yaratılmış olması,damızlık hayvan üretiminde gelişmeler yaşanması,turizmin gelişime katkı sağlaması,orman ve kültür varlıkları bakımından zengin olması, sınır ötesi işbirliği çalışmalarına uygun bir yer olması şeklinde ifade edildi.
"İlimiz açısından
bir devrim olacak"
Başkan Altıntel, Kırklareli Valisi Esengül Civelek'in Kırklareli'ne büyük katkı sağlayacak bir proje için çalıştığını vurgulayarak; "Tarım Platformu daha evvelki yıllarda oluşturuyorduk. Sayın Valimizin başkanlığında herkes ayrı telden çalmasın diye genel konuları masaya yatırım, somut öneriler çıkartıyorduk. Burada aldığımız kararlar doğrultusunda bütün üreticilerimizin kartlarını dağıttık.
Sayın Valimizin çok önemli bir projesi var. Et ve Süt Kurumu Entegre Tesisi. Türkiye 6 tane var, 7'ncisi Denizli'de 17 milyon TL'ye kuruldu. Dolayısıyla Sayın Valimizin bu konuda çok büyük bir girişimi var. İlimizin de böyle bir tesise çok ihtiyacı var. Antalya'ya yöresel lezzetlerimizi tanıtmak adına Trakya'nın üç ilinin temsilcisi olarak büyük bir stant açtık ve yöresel lezzetlerimizi tanıttık.
Kırklareli gelecekte bir eğitim kenti olacaktır. Aşağı yukarı üç enstitü bir konservatuar sekiz fakülte ve bir de hukuk fakültesi açıldı. Şuanda 20 bin 500 olan öğrenci sayımız, 24 bin 500'e kadar yükseldi. Bunun aşağı yukarı 17 bin 500'ü ilimize büyük katkı sağlıyor. Adeta bacağız bir fabrika gibi çalışıyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı.
"Çalışmalarımıza
devam edeceğiz"
Altıntel'in ardından sözü devralan Kırklareli Valisi Esengül Civelek, şunları söyledi; "Tarım ve Hayvancılığın sektör olarak bugün itibariyle mevcut durumu, geleceğe yönelik değişimini değiştirmek üzere sizlerle bir araya geldik ve bundan dolayı da memnuniyet içersindeyim. Kırklareli'yi tanımlarken; hem sanayi, hem tarım hayvancılık, hem turizm hem de eğitim kenti diye tanımlıyoruz.
Ama baktığımız zaman Kırklareli halkının asıl geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Bizler ilimizde tarım ve hayvancılığın, bağcılığın, meyveciliğin tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi, kurak alanlarda alternatif ürünlerin üretilmesi, organik tarımın, örtü altı yetiştiriciliğin, il tarım uygulamaların yaygınlaştırılması ve sulanabilir arazinin artması için, baraj, sulama kanalları ve göletler gibi hususlarda bildiğiniz üzere sizlerle birlikte iş birliği içerisinde görev ve sorumluluklarımızı en iyi hizmeti sunabilmek adına gayret ediyoruz" ifadeleriyle sözlerine son verdi.
Toplantı, karşılıklı fikir alışverişleri ve önerilerin ardından son buldu...
Sevgili önadım ailem Tarımın toprağın ehemmiyetini ve tarım platformu ile çalışmalarımız şenlikteki özveri ve katkılarınızı unutmadım. Aslında platformun bir ayağı da basın. Yazılarınıza emeğinize yüreğinize sağlık.