TÜRKİYE'NİN ENERJİ İHTİYACI HER GÜN ARTIYOR

Lüleburgaz Heaş Hamitabat Elektrik Santrali'ni her yerden görebilirsiniz. Muhteşem bir tesistir. Santralin temeli "17 Mart 1985 tarihinde atılmıştır. İlk ünitesi 24.11.1985 tarihinde son ünitesi ise 13.04.1989 tarihinde devreye alınmıştır. Santralde yakıt olarak Rusya'dan ithal edilen Doğalgaz kullanılmaktadır. Yıllık gaz tüketimi yaklaşık 1750 milyar m3 yıllık enerji üretimi ise 7.2 milyar kw/h civarındadır. Türkiye elektrik üretiminin yaklaşık %7'sini karşılamakta olup üretilen enerji Trakya ve İstanbul'un Avrupa yakasının büyük bir bölümünün ihtiyacını karşılamaktadır."                     Kaynak: http://www.heas.gov.tr/hakkimizda.html
Türkiye'nin elektrik ihtiyacı için rüzgâr enerjisi, termik santraller, güneş enerjisi, derelerden elde edilen (HES) enerjiler, barajlardan elde edilen elektrikle elektrik ihtiyacımız karşılanılıyor. Nükleer enerji santrallerinin nerede kurulacağı tartışılıyor. Sanayileşen, gelişen, kalkınan ülkelerin elektrik         ihtiyacı var.
Köy, kent ve ilçelerde güneş enerjisinden yararlanan sistemleri evlerin çatılarında görüyoruz.
Türkiye elektrikle çalışan yeni arabaları üretmek için çalışmalarını devam ettiriyor. Güneş enerjisiyle çalışan otomobiller üzerine her gün bir haberi gazetelerde okuyoruz. Benzine, mazota yapılan zamlar ulaşımı etkiliyor. Edirne Kırklareli on lira oldu. Kırklareli İstanbul 25 liradır. İnsanlığın elektrik enerjisine ihtiyacı çok büyüktür.
"Lüleburgaz Hamitabat Santrali 18.11.1995 tarihinden itibaren 18 aylık süre içerisinde "Satış" veya İşletme Hakkı Devri yöntemiyle özelleştirmesi, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararında hükmü bağlandığı halde yapılamamıştır. Bunun üzerine şirket Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 30.08.1997 tarih ve 97/34 sayılı kararı ile özelleştirme kapsam ve programından çıkarılarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na iade edilmiştir.
25.12.1997 tarihine kadar bakanlığa bağlı olarak çalışan Şirket Yüksek Planlama Kurulu'nun 25.12.1997 tarih ve 97 - T - 94 sayılı kararı ile TEAŞ'ın bağlı ortaklığı olmuştur."
Elektrik Mühendisi ALPER ÖNDER: "HEAŞ Santral Spor Kulüp Başkanıyım. Babam Ergin Önder Kırklareli TEK'te müessese müdürüydü. Eski antrenörlerden Polat Çağlayan, Kemik Mehmet babamın arkadaşlarıdır. HEAŞ Trakya'nın gözbebeğidir" dedi.
MURAT ÖZKAN: "Babamlar 1924 yılında Selanik'ten mübadele muhaciri olarak Edirne'nin Meriç İlçesi Seren Köyü'ne yerleşmişlerdir. Seren Köyü çeltikçidir" dedi.
Karamanlı Yakup Bal'a "Karaman neleriyle meşhurdur?" dedim.
YAKUP BAL: "Arabaşı çorbası çok meşhurdur. Etli ekmeği güzeldir. Elması, bulguru da meşhurdur. Hz. Mevlana'nın annesi Karaman İmaret Camisi'nde yatmaktadır. Gez dünyayı gör Konya'yı" dedi. Fatih Sultan Mehmet Karaman halkının seçkin ailelerini Rumeli'de fethedilen yerlere iskân etti. Trakya'da kime sorsan "Karamanlıyız" diyor. Karesioğulları beylik halkından da fetih olan yerlere iskân edilenler olmuştur. Trakya'da Balkan Ruhu Vardır. Yaşam eski şarkılarla güzeldir…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol