TÜRK TOPLUMU RAHATSIZ

Bir sagci gazete Arap dünyasinda bosanmalarin arttigini, yüzde yirmilerin üzerine çiktigi, evlenmede aranan sartlarin, sifatlarin dahi degistigini yazmistir. "Birlesik Arap Emirliklerinde yüzde 44, Katar'da yüzde 30, Kuveyt'te yüzde 32, Fas'ta yüzde 46 oranlarinda bosanmalarin meydana geldigini, bunun "Sosyal bir tehlike" olusturdugunu belirtmistir. Misirda ise bosanmalarin bir faciaya dönüstügünü, her gün 250 bosanmanin meydana geldigini bildirmistir. Gazete, evliliklerde ise üniversiteli kizlarin zengin kocalari tercih ettiklerini, Yaz Evlilikleri yaptiklarini vurgulayarak bu tür evliliklerin geçiciliklerini toplumsal bir sikayet olarak gündeme getirmistir.
Anlasiliyorki, Arap ümmetinde bir rahatsizlik vardir. Arap bilim adamlari, özellikle toplumbilimciler bu Bozularak Degisim'e ne diyorlar bilmiyorum ama bizim toplumun da bozularak degistiginin altini çizmek gerekir.
Eskiden yetkililer, ilgililer toplumsal olaylari degerlendirirken mümkün mertebe olaylari üstü örtülü açiklarlardi. Bugün de öyle ya.. Ancak arastirma kurumlari, kuruluslari oldugu için onlar bu isi bilimsellege yakin yapip sonuçlari açikladiklarindan dolayi insanlar toplumsal hayatta neler oldugunu ögrenmekte gecikmiyorlar.
Bugün Türk toplumunda herkesin kabul ettigi çok çarpik bir degisim gözlenmektedir. Buna toplumbilimciler "BOZULARAK DEÄzISIM" diyorlar. EVET, bir degisim var ama bu degisim çarpik bir degisimdir. Baksaniza toplumun her alaninda, her kesiminde ZABITA OLAYLARI dedigimiz olaylar artarak meydana gelmekte, suçlar islenmekte, insanlar birbirleriyle kavgali duruma düsmektedirler. Soygunlar, çetelesmeler, öldürmeler, dolandiriciliklar, trafik kazalari, siddete varan hareket ve davranislar, sudan nedenlerle kavgalar, töre cinayetleri, tecavüzler artmaktadir. Bu yüzden cezaevlerine girenlerin yüzbini geçtigi tahmini yapilmaktadir.
Bir toplumda Asayis yada Zabita olaylarinin artmasi, böyle bir süreç yasanmasi iyiye alemet (isaret) degildir. Insanlarimizda ciddi bir toplumsal rahatsizligin bulundugunu göstermektedir. Süphesiz bu olumsuzluklarin sosyal, kültürel ve ekonomik nedenleri vardir. Olaylarin nedenlerinin yoksulluk, egitimsizlik, zaman degismekle kendi degismeyen gelenekler gelmektedir. Örnegin, Töre Cinayetleri bunlardan biridir. Silah sevgisi, silahlanma ve bunun yol açtigi olaylar bu cümledendir. Tabii olaylar meydana geldigi gibi kalmamakta, kötü örnekler olusturmaktadir. Yetkililer geçenlerde bu baglamda çocuklarda suç isleme egilimlerinin arttigini, okullarda siddet ve çetelesme süreci yasandigini, uyusturucu kullaniminin arttigini açiklamislardir.
Açikladilar da ne oldu? Trafik kazalari mi azaldi? Bu yaz orman yanginlarinda dikkati çeken artislar gözden kaçmamistir. Siz zannediyor musunuz ki bu yanginlar havalarin sicakligindan ileri gelmistir. Niye bu yanginlar ülkenin turistik bölgelerinde, tarihi eser zenginliklerinin bulundugu yörelerde meydana gelmektedir? Hiç düsündünüz mü? Önce yakalim, sonra satalim. Mesele budur.
Bir toplumun bozulmasinin nedenleri ve isaretleri çoktur. Her biri arastirmayi, ona göre önlem alinmayi gerektirmektedir. Ancak bizde yanlis ve noksan olan Zabita Olaylari'na polisiye önlemler düsünmek. Tabii bu düsünülecektir ama olay Zabita Olayi boyutuna varmadan önce alinacak bir sürü önlem, yapilacak bir sürü çalisma vardir. Okulun içinde siddet, okulun önünde uyusturucu ticareti yapiliyorsa o takdirde sormak lazim EÄzITIM NEREDE? Yeri gelmisken söyleyelim, Türkiye'de egitim bitmistir. Türkiye'de ÖÄzRETIM yapilmakta, insanlar okur yazar hale getirilmektedir. Egitim insanimizi degistirmektedir. Demokratik sistem içersinde giderek saga, sagin da uzaklarina düsen bir toplum gelecek için alarm vermektedir. Ne demis ünlü sair Fuzuli "Dert çok hem dert yok. Düsman kavi (güçlü) talih zebun (zayif)."
nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol