Dünya çoktandır "BİLGİ ÇAĞI"nı yaşamaktadır. Bizim Bilgi Çağı'ndan haberimiz yoktur. Çünkü halk ve toplum olarak BİLGİYE ERİŞME, BİLGİYİ KULLANMA sorunumuz vardır. Türk insanı bilgiye ne kadar ihtiyaç duymaktadır? İhtiyaç duyduğu bilgiyi nerede ve nasıl kullanmaktadır? Daha doğrusu elde ettiği bilgiyi kullanmakta mıdır? Yada bilginin ne kadarını kullanmaktadır. Türkiye'de bu sorular yanıtsızdır. Zira şimdiye dek böyle bir araştırma yapılmış değildir. Fakat Kültür ve Turizm Bakanlığı doğan ihtiyaç üzerine Halk Kütüphaneleri üzerinden yeni bir projeyi uygulamaya koymaya karar vermiştir. "KÜTÜPHANE TÜRKİYE PROJESİ" adını taşıyan bu söz konusu projeye göre "BİLGİ ERİŞİMİNDE FIRSAT EŞİTLİĞİ" yani BİLGİ'de, nimette ve külfette eşitlik öngörülmektedir. Bu bağlamda Halk Kütüphaneleri aracılığı ile İnternet Sayfalarındaki bilgilere ulaşılması hedeflenmektedir. Amerikan kökenli bir Okuma ve Bilgilenme yöntemi olan bu uygulama gelişmekte olan ülkeler için pragmatik bir çare olarak düşünülmüştür. Bugün dünyanın 17 ülkesinde "BİLGİYE ERİŞİM" yöntemi hayata geçirilmiş bulunmaktadır. Bu konuda "Türkiye Kütüphane Tanıtım Projesi Sorumlusu" Prof. Dr. Ahmet Çelik şunları diyor:
"Bu proje toplumdaki dezavantajlı grupların yani yaşlı, özürlü, işsiz, düşük gelirli ve yetersiz eğitimli gibi herhangi bir nedenle bilgi hizmetlerinden ve internetten yararlanamayan kişilerin Halk Kütüphaneleri vasıtasıyla bu hizmetten yararlanması."
"Biz Türkiye olarak şu an için pilot bölge konumundayız. Ancak daha sonrası için eğer bunu başarı ile bitirebilirsek, ülke projesi için anlamlı bir maddi destek sağlanması konusunda söz verdiler. Proje vasıtası ile herkes Halk Kütüphanelerinden, oradaki internet hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak."
İnternetin kütüphanelerde doğrudan kitap okumayı etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Çelik, bu durumun bütün ülkelerde görüldüğünü, okuma oranlarının düştüğünü, bunun üzerine ülkelerin harekete geçtiklerini söyledi. Ancak bu projeyi uygulayan ülkelerden Bulgaristan'da yüzde 25 artmıştır.
Toplumdaki okumaya ilgisizlikten yakınan Prof. Dr. Ahmet Çelik, Türk toplumunun Okuma Devrimi'nin tamamlayamamış olduğundan bunun etkisi bulunduğu belirterek Kütüphaneleri cazibe merkezi haline getireceklerini belirtmiştir. Yetkili bir yandan da ülkemizde kütüphanelerin kapandığını açıklamıştır. Kırklareli'nde de bazı Halk Kütüphanelerinin kapandıkları bilinmektedir. Şimdi Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda önemli bir görevde bulunan DEMET KOÇ, Kırklareli Halk Kütüphanesi Müdürü iken Kırklareli'nde kasabalara kadar kütüphaneler açılmasına uğraş vermiştir. Finlandiya gibi bir hareketi başlatır olmuştur. Bugün Kırklareli Halk Kütüphanesi Müdürü olan Hilal Sıcak yönetimindeki kütüphanenin bu projenin uygulanmasında yer aldığını söylemesi memnuniyet vericidir. Kırklareli Halk Kütüphanesi'nin Demet Koç zamanındaki TÜRKİYE'NİN ÖRNEK HALK KÜTÜPHANESİ OLMA vasfını koruduğunu göstermektedir. Dileriz ki Kırklareli Halk Kütüphanesi bu projenin uygulanmasında başarılı olur.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol