TÜRK DİLİNİN BAŞKENTİ KARAMAN VE KONYA NOTLARI

Karaman Türk Dilinin Başkentidir. Karamanoğlu Mehmet Bey:"Bugünden sonra divanda, dergâhta, bargâhta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil konuşulmayacaktır"Moğolları yenip Konya'yı alan Karamanoğlu Mehmet Bey'in bu güzel fermanı tarihsel kültürel anlamda çok önemlidir. Karaman'da Yunus Emre Camisi vardır. Cami'nin bahçesinde Yunus Emre'nin engüzel şiirleri duvardaki panolardadır:
"Gelin tanış olalım
İşi kolay kılalım
Sevelim sevilelim
Dünya kimseye kalmaz"
Yunus Emre'nin bu insancıl sözleri evrenseldir. Sevginin sultanıdır Yunus Emre..Anadolu da Trakya'da dört bir yanda hala Yunus'un sevgi felsefesi yaşamın özündedir..Tasavvuf anlayışında sevginin, saygının, insanlığın özünde yaşamak önemlidir.Hz. Mevla'nın annesinin Karamanda Aktekke camisinde sandukası vardır. Ne demiş Hz. Mevlana:
"Yıldızlara, vadilere
Baktım geldim
Yoldan yürüdüm
Sulardan aktım geldim
Bir kutlu beşik, bir ninni
Larende'de (Karaman)
Bir anne bıraktım geldim"
Karamanda öğretmenlik yapan kızımla Karamandan Konya'daki Hz. Mevlana'nın türbesini 19 Nisan 2015 günü ziyaret ettik. Hz. Mevlana'nın mesnevisi, Mevlevilikte ilgili pek çok şey sergileniyordu. Mevlevilik felsefe olarak hala ilgi çeken, dünyada Mevleviliğe ilgi duyan insanlar vardır. Hz. Mevlana'nın Ne olursan ol yine gel" söylemi tasavvuf felsefesine ilgi duyan insanları Konya'ya gidip Hz Mevlana'yı ziyaret etmeyi hayal edenler vardır. Konya da Karatay medresesini Konya'daki Meram bağlarını gezdik. Meram bağlarında kıymalı pide altı liraydı. Çay vardı. Konya Torku şeker Konya'ya yaşam veren önemli bir markadır. Gofreti, şokellası her şeyi lezzetlidir. Kaliteli her yerli malımız bizimdir. Karaman Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Karamanla ilgili broşürler aldım. Karaman'ı dört beş gün gezdim. Hatuniye Medresesinde resim sergisi vardı. Karaman Kalesi, Fisandon camii, (kilise), Karadağ Yamaç paraşütü, Taşkale tahıl ambarları, Ermenek Barajı, Karadağ Binbir Kilise, Karadağ yılkı atları, Taşkale Halısı, Tartanzade Konağı gezip görülecek yerlerdir. "Trakya Anadolu'nun Taşrasıdır" Prof. Mehmet Özdoğan, Karaman da Cumhuriyet Parkında seksen sekiz yaşındaki amcaya; Burada Balkan Türkleri 93 harbinde, Balkan Savaşı'nda gelenler var mıdır? "diye sordum. Yaşlı Amca: "Bizimkiler yüz on yıl önce Karaman'ın bir köyüne gelmişler. Karamanda üç köy halkı Rumeli'den gelmiştir. Biz Bulgaristan Pazarcık göçmeniyiz. Bu parkın adı Atatürk parkıdır."dedi. Parkta Atatürk'ün heykeli vardı. Kazım Karabekir'in heykelinde bulunan Benliğini unutan toplumların kaybolup gittiği ile ilgili veciz bir söz dikkatimi çekti. Uluslar barış içinde dostça, kardeşçe, insanca yaşasın. Karaman 1989 yılında il olmuştur.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol