Çok büyük bir katılım ile 150 den fazla sanat ve edebiyatçının katıldığı şöleni renklendirenlerin bir kısmını tanıtmaya devam ediyoruz.
11- ÖZKAN HÜSEYİN - BURSA - BATI TRAKYA 1947 yılında Batı Trakya'nın Rodop (Gümülcine) vilayetinin Kargılı Sarıca köyünde dünyaya geldi. 1972 yılında Almanya'ya geçti. Münih'te bulunan Türk Kültür derneklerinin faaliyetlerine iştirak etti.
Özkan Hüseyin bu kültürel çalışmalar yanında, Batı Trakya Türklerini bir dernek çatısı altında birleştirmeye gayret etti 1981'de Batı Trakya Türkleri Aile Birliği adlı derneğin kurulmasında rol aldı. başkanlık yaptı. Batı Trakya Folklor Ekibi, Batı Trakya Spor Takımı, Batı Trakya Camii, Batı Trakya Türkü'nün Sesi Korosu gibi birimlerin oluşmasında çalıştı. Batı Trakya Türk Evi'ni kurdu, BEBTTAB, Bavyera Eyaleti Batı Trakya Türkleri Aile Birliği, BATTAM Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi"ni faaliyete geçirdi. İLMER (İlim ve iletişim Merkezi) BİLMER (Bilgi ve Bilgisayar Merkezi) KÜGMER (Kültür, Kütüphane ve Gençlik Merkezi) ni kurdu. Özkan Hüseyin, kurucusu olduğu Batı Trakya Türkleri Aile Birliği Derneği'nde, 6 yıl Genel Sekreterlik, 1 yıl Dinişleri Sorumluluğu, 1 yıl Denetim Kurulu Başkanlığı 20 yıl da Genel Başkanlık görevinde bulundu.
Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi (BATTAM) Başkanı Özkan Hüseyin'e Azerbaycan hükümetine bağlı bilim kuruluşu VEKTÖR Beynelhalg Elm Merkezi (International Scientific Center) tarafından "Fahri Doktora" payesi verildi. Azerbaycan'ın uluslararası saygın bilim kuruluşunun beratı 22 Mayıs 2007 günü Gence Devlet Üniversitesi'nde düzenlenen törende Azerbaycanlı bilim adamları ve öğrenciler huzurunda VEKTÖR Başkanı Prof. Dr. Elçin İSKENDERZADE tarafından takdim edildi.
ESERLERİ ; Teşkilat ve İdare.2000 Almanya (2. Baskı 2001 3. Baskı 2002), Batı Trakya Türkleri Basın Yayın Tarihi Üzerine Bir Araştırma 2000, İzmir (1924-2000) Yunanistan Anayasası (1975-1986) Türkçe Tercümesi, Batı Trakya Fetih Tarihi 1261-1367 / 2002, Batı Trakya Türkleri Basın Yayın Tarihi, Gurbet (Batı Trakya Türkleri) Şiirleri, Batı Trakya Manevi Tarihi I. Cilt, Batı Trakya Türk Kültürü Araştırmaları. Batı Trakya Manevi Tarih II. Cilt, I.Uluslararası Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Kongresi, Gurbette Açık Mezar, Azerbaycan'da Batı Trakya, Azınlıklar Yabancı Unsur mu? Almanca, III. Uluslararası Batı Trakya Türkleri Araştırılmaları Kongresi, Batı Trakya Camileri Ve Hazireleri
12- MAHMUT İSLAMOĞLU - KIBRIS 1934 tarihinde Limasol'da doğdu.Yüksek tahsilini Ankara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde yaptıktan sonra Ada'ya döndü ve çeşitli lise ve yüksekokullarda Türk Dili ve Edebiyatı hocalığı yaptı . Lefkoşa'daki Türk Maarif Koleji'nin ilk üç kurucusundan biri olan İslâmoğlu, 1976 yılından itibaren Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda Türk Dili ve Edebiyatı Müfettişliği, Gençlik ve Kültür Dairesi Müdürlüğü, Turizm Dairesi Müdürlüğü görevlerinde bulundu.
1969 yılından bu yana halkbilimi alanında kaleme alıp kitap halinde yayımladığı eserlerinin yanında, çeşitli yarışmalarda dereceye giren şiirleri de bulunmaktadır. 1981 yılından bu yana gerek ulusal, gerekse uluslararası kongre, seminer ve sempozyumlara çoğu zaman ülkesini temsilen katılmakta olan İslâmoğlu, birçok ödülün de sahibidir. İngilizce ve Yunanca bilmektedir. İslamoğlu'nun ulusal ve uluslararası birçok ödülü bulunmaktadır. Ayrıca Kıbrıs'ta Halkbilimi alanında ilk onursal doktora alan kişidir.
ESERLERİ ; Kıbrıs Türk Folkloru, Lefkoşa 1969, Kıbrıs Çocuk Oyunları, Lefkoşa 1979, Kıbrıs Türküleri ve Oyun Havaları, Ülkemiz ve Kültürümüz, Lefkoşa 1984- (Bu eser; Türkçe, İngilizce, Almanca'dır), Kıbrıs Türk Kültür ve Sanatı, Lefkoşa 1994, 1992 yılında T.C. Kültür Bakanlığı HAKAD'ın 171'nci yayını olan kitapta da yayımlanmıştır. Kıbrıs Türk Folkloru Genişletilmiş 2. Baskı 2004. Kıbrıs Rum Halk Edebiyatı'nda Türkler İçin Yakılan Ağıtlar, (Üç dilli-Türkçe-İngilizce-Rumca), Karşılaştırmalı Kıbrıs Türk ve Rum Masalları (Üç dilli Türkçe-İngilizce-Rumca), Kıbrıs Türk ve Rum Halk Edebiyatlarından Örnekler, Lefkoşa, 2010.(Üç dilli Türkçe-İngilizce-Rumca), Karşılaştırmalı Kıbrıs Türk ve Rum Düğünleri, Halkbilimi, Lefkoşa, 2010. (Üç dilli Türkçe-İngilizce-Rumca), 11)İzler Silinmeden, (kollektif-Belgesel,VCD-kitap. ) Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği, Lefkoşa,2010. 12) Kıbrıs Yaşamına Işık Tutan Ağıtlar, Cilt II, Halkbilimi. Lefkoşa, 2012(Üç dilli Türkçe-İngilizce-Rumca), 13) İzler Silinmeden II, (kollektif -Belgesel, VCD-kitap) 2012., 14) Geleneksel Kıbrıs Türk Mutfağı, Halkbilimi, Lefkoşa, 2013.
Sevgiyle kalın, hoşça kalın.
Alâeddin İKİCAN
İLESAM İl Temsilcisi
e - posta : alaeddinikican@gmail.com
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol