Büyük bir güzellik içerisinde başlayıp, aynı güzellikte biten bayram havasındaki Türk Dünyası sanat ve Edebiyatçılar buluşmasına katılarak renklendiren şahsiyetlerin bir kısmını birlikte anımsayalım değerli dostlar.
1-Minara ALİYEVA (Kazakistan- 1972 doğumlu) Uludağ Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi olarak görev yapan ALİYEVA Orta öğrenimini Kazakistan'da Djambul şehrine bağlı Merke ilçesinde tamamladı. 1993-1994 öğretim yılında girdiği Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü 1997 yılında bitirdi. 1997 yılında Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü'nde başladığı Yüksek lisans programını Yrd. Doç. Dr. Alimcan İnayet'in yönetiminde Abdulhalük Uygur'un Şiirlerinin Dili adlı tezle 1999 yılında, Doktora programını ise Prof. Dr. Zeki Kaymaz'ın yönetiminde Lobnor Ağzı Üzerinde Bir Araştırma adlı tezle 2005 yılında tamamladı.
2000 yılında T.C. vatandaşlığına geçince Edebiyat öğretmeni olarak göreve başladı. 2006 yılından 2009 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak göreve devam etti. 2009 sonunda Yardımcı Doçentlik kadrosuna atandı.
Yurt içi ve yurt dışı kongrelerde, dergilerde, konferans ve seminerlerde çok sayıda bildiri ve yayınlarda bulunmuş olup bazıları; (2013) "Prof. Dr. Mustafa Cemiloğlu Hayatı ve Eserleri", Milli Folklor, Yıl 25, Sayı 97, Ankara, s. 5-12.,(2011)(Prof. Dr. Kamil Veli Nerimanoğlu ile birlikte) "Çağdaş Türkbiliminde Yeniden Yapılanma Şartları Üz erine"(2011) "Rus Türkolojisinde Dil Öğretimi ve Eğitimi Meselesi Üzerine (1965-2011)",(2009) "Rus Sözlükbilimine Genel Bir Bakış"(2009) "Rus Dilindeki Türkçe Kelimeler Üzerine Bir Tasnif Denemesi"(2009) "Ahıska Türklerinde Kişi Adları"(2009) "Rus Dilindeki Türkçe Kelimeler Üzerine Bir Tasnif Denemesi", "Türkiye Dışındaki Türkler Dosyası", " Türklerinde Kişi Adları", "Lobnor tapmacalarının mövzusu ve strukturu", "Lobnor Ağzındaki Moğolca Kelimeler Üzerine"(2013) "Ahıska Türkleri ve Anavatana Dönme Sorunları",(2012) "Ahıska Türklerinde Halı Kültürü"(2012) "Dil Ölümü ve Ahıska Ağzı"(2012) "Anar, Ahıskalı Türklerin de Yazarıdır"(2008) "Geleneksel Çocuk Oyunlarının Eğitimsel Değeri ve Unutulmaya Yüz Tutmuş Ahıska Oyunları"(2005) "Lobnor Ağzındaki Uygur ve Kırgız Türkçesinin Özelliklerinin Karşılaştırmalı İncelemesi"(2002) "Abdulhaluk Uygur'un Çağdaş Uygur Edebiyatındaki Yeri ve Önemi"(2001) "Ahıska Türklerinin Halk Takvimi Üzerine"(2001) "Ahıska Türklerinin Ağzında Atasözleri" Uluslararası Kongre Bildirileri
KİTAPLAR:
(2013) "Lobnor Ağzı" Türk Dili Kurumu Yayınları, Ankara
(2013) (Prof. Dr. Kamil Veli Nerimanoğlu ile birlikte)" Edhem Rahimoğlu Tenişev - Doğumunun 90. Yılına Armağan" Türk Dili Kurumu Yayınları, Ankara,
(2011) (Mircevat Ahıskalı ile birlikte)" Bursa'dan Ahıska Esintileri" Emin Yayınları, İstanbul,
(2008) Eski Türkçe Sözlük ( Prof.Dr.Fuzuli BAYAT ile birlikte Yalın Yayıncılık İstanbul
2- Mircevat AHISKALI; Özbekistan 1960 doğumlu, Gülistan Teknik Üniversitesi Mezunu, Ortaöğrenim sırasında şiir yazmaya başlayan Ahıskalı, özellikle 1981 yılından sonra "GİZLİDDİN" mahlasıyla uzun yıllar kimliğini saklayarak farklı eserler vermiştir.1989 Fergana faciasından sonra Azerbaycan'a göç eden Mircevat AHISKALI burada Oğuzeli ve Azerbaycan gazetelerinde şiirler yayınlamaya başladı. 1997 yılında Türkiye'ye göç ederek Anavatanında da birçok gazete ve dergilerde yazılar ile şiirleri yayınlandı. Farklı konularda eser veren AHISKALI şiir, tiyatro,roman, destan ve hikaye alanlarında eserler vermiştir.2012 yılında Moskova'da 30.su düzenlenen KIBATEK Uluslar arası Edebiyat Şöleninde Uluslar arası AHISKA Roman ödülüne layık görülmüştür.
ESERLERİ: Rübailer, Figan (Şiirler) Gurbetten İniltiler, Ahıskalı'dan Hikayeler, Gönül ile Karagül (Destan) Ahıska Masalları ve Hikayeler, Fani Nakışlar, Bursa'dan Ahıska Esintileri, Hakkın Yolu (İlahiler) Bir Beyitte Bin Cevher (Beyitler) Ahıska'da Söylenen Hikaye ve Masallar eserlerinin bazılarını teşkil etmektedir.
Etkinliğe iştirak eden katılımcılarımızdan bazılarını tanıtmaya devam edeceğiz. Sevgiyle kalın, hoşça kalın.
Alâeddin İKİCAN
İLESAM İl Temsilcisi
e - posta : alaeddinikican@gmail.com
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol