TÜRK-YUNAN DOSTLUĞU İYİ AMA BUNLAR NEYİN NESİ?

Tarihte Yunanlılar ile 2-3 defa savaştık. İlk savaşta Yunanistan'ı aldık. 500 yıl hâkimiyetimiz altında kaldı. 1897 Teselya ve 1920-1922 İstiklal Savaşlarında bize yenildiler. Yani yaptığımız 3-4 savaşta kazanır gibi görünmüşler, fakat sonunda yenilmişlerdir. Fakat buna rağmen Barış Masası'nda hep kazanmışlardır. Kaybettiklerinde ise dost görünmüşlerdir. Böylesi manevra yeteneği olan bir ulus.
Yunanistan'ın asıl adı bugünkü adı değildir. "Onlara bugünkü ismi M.Ö. 500 yıllarında savaştıkları Persler(İranlılar) vermişlerdir. Yunan kelimesi Pers Kökenli bir kelimedir. Yunanlılar'a bu ad verilmeden önce onlara YAUNA deniyordu. Yauna, İyonlar'dan gelen bir isimdir. Tevrat'ta İyonyalıların eski adı YAVON'dur. Bu kelime zamanla YAUNA olmuştur. Persler yani İranlılar Yauna kelimesini (adını) YAUNİSTAN sözüne uydurup söylemişlerdir. Fakat zaman içerisinde Arap ve Türkler'le karşılaşan Yunanlılar kendilerine Yunanistan dendiğini görmüşlerdir. Oysa yaşadıkları yer Yunanistan değil, HELEN ÜLKESİ(Helenistan) ya da HELLAS'tır." Bir yerde okumuştum ACEM kelimesi nasıl YABANCI anlamına geliyorsa, YUNAN adı da YABANCI ANLAMINA GELMEKTEDİR. Türkler Anadolu içlerine sızmış olan İranlılar'a ACEM diyorlardı. Bu söz zaman içerisinde dilimizde YABANCI anlamına gelmiştir.
Yunan halkı gürültücü, yaygaracı bir halktır. Bağımsız yaşadıkları zamanlarda hep horozlanmışlardır. 1821 yılında bağımsızlıklarını kazanınca 1848 yılında MEGALO İDEA(Büyük Yunanistan)dan söz etmeye başlamışlardır. Büyük Yunanistan sınırları içinde Anadolu ve Trakya vardır. Bizans Dönemi'ni kastederek, TRAKYA'nın kendilerine ait olduğunu iddia eder olmuşlardır. Bulgarlar, Yunanlıların Trakya üzerinde hâkimiyet kurmalarını hiç istememişlerdir. Çünkü Ağa Babaları olan Ruslar'ın Sıcak Sular'a, Akdeniz'e inme politikaları vardır. Bundan dolayı 1912 Balkan Savaşı'nda Bulgarlar'ın Çatalca'ya kadar ilerlemesi Yunanistan'ı rahatsız etmiştir. Bunun üzerine Balkan İttifakı'nı bozarak, Bulgaristan'a saldırmışlardır. Bunun üzerine Bulgarlar İkinci Balkan Savaşı'nda Osmanlı ordusuna yenilerek, geri çekilmişlerdir. 1920 de ise Yunanlılar Trakya'yı işgal ettiklerinde Bulgarlar Türkiye'den yana tavır almış, işgal sırasında 15-20 bin asker ve sivilin Bulgaristan'a sığınmaları mümkün olmuştur. Yunanlılar 1922 de Anadolu'da yenilmeleri üzerine Trakya'dan çekilmek zorunda kalmışlardır.
Fakat ne var ki bu yenilgilere rağmen Türk Düşmanlığı yapmaktan geri durmamışlardır. Lozan Anlaşması ile Ege Denizi'nde adalara sahip olmuşlardır. Adalara silah yerleştirmemeleri gerekirken, bugün adalarda füzeleri bile vardır. Deniz sınırlarını 6 milden 12 mile çıkarmışlardır. Hava sahasını genişletmişler, Kıta Sahası sınırlarını ise Anadolu'nun burnuna kadar uzatmışlardır. Tansu Çiller'in Başbakanlığı sırasında çıkan KARDAK OLAYI, Ecevit'in Başbakanlığı döneminde meydan gelen Kıbrıs Savaşı Yunanlıların Türkiye üzerindeki emellerindendir. Şimdilerde ise Yunanlı bilim adamı Dimitri Kiçikis'in ortaya attığı Türk-Yunan Konfederasyonu konuşulmaktadır. Hatta o kadar iddialı konuşmaktadırlar ki bu birleşmenin ergeç olacağını, Kemalistler'in buna itiraz edemeyecek durumda olduklarını ileri sürmektedirler. Böylece Türk-Yunan İmparatorluğu kurulacağını söylemektedirler. Yine de Yunanlılar'la dostuz.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. AYIDAN POST HELENDEN DOST OLMAZ..