TÜRKÜSÜZ ŞARKISIZ YAŞAYAMAM

Doğaçlama gönülden yazılan mısraları, yazıları severim. Halk şairlerinin birbirleri ile saz çalarak atışmaları eskiden yapılırmış. Bir Sivas Halk Şairleri gününde Milli Eğitim Müdürü Şair Ahmet Kutsi Teçer Aşık Veysel Şatıroğlu'nu keşfeder. Ve onunla ilgilenir. Aşık Veysel Türkiye'yi köy köy kasaba kasaba gezerek kendini tanıtır. Rumeli Tv de ve TekRumeli'de Aşık Veysel'in bir türküsünü dinlerken halk şairinin içtenliğini eşsiz türkü yorumunu hayranlıkla dinlerim. Türküler bizim herşeyimizdir. Sosyal tarihimizin kültürümüzün perde arkasıdır. Ozanlar saz çalarak memleketlerinin kültürüne katkı yapmışlardır. Kırklareli'nin yetiştirdiği Aşık Ali Tamburacı'yı torunu Rasim Savaş Ergüden anlatmıştı.
Her aşığın, ozanın hüzün dolu bir öyküsü vardır. Ankara TRT de kayıtlı on üç türküsü olan Aşık Ali Tanburacı'yı bana anlatan torunu Rasim Savaş Ergüden'e " Keşke dedenin sağlığında bana onu anlatsaydın. Ulusal bayram günlerinde meydanda türkülerini çaldırmak için gayretimiz olurdu. 1899-1982 yılları arasında yaşayan Kırklarelili Aşık Ali Tanburacı türkü kültürümüze Rumeli Balkan ruhunu yansıtmıştır. Türkülerimize sahip çıkan onları yaşatan gönül insanlarına minnettarız. Onlar olmasaydı geçmişin hüzünlü sevda türkülerini bilemeyecektik. İzmir Radyosunun türkücülerinden Hüseyin Yaltırık " Kırklareli'nde öğretmenlik yaparken Aşık Ali Tanburacı ile tanışmış ve 2005 yılı olabilir. Bir Aşık Ali Tanburacı kitabı yapmıştı. Geçenlerde Kırklareli'ne gelen Hüseyin Yaltırı'ğa " TRT de yayınlanan türkü programlarında sizi görüp türkümüzü dinlemek çok hoşumuza gidiyor. Sizin çalışmalarınız çok değerli" demiştim.
Türkülerimize sahip çıkan bütün arkadaşlarımızı kutluyorum. Terzidereli emekli öğretmen, romancı yazar Hasan Öztürk'üde bir TRT kanalında Rumeli TV de izlemiştim. Sesi yorumu yaşama bakışıda kendisine özgüdür. Kırklareli'nde türkü gecelerinde arkadaşları ile beraber saz çalıp türkü okurken Hasan Öztürk'ü izlemiştim. Erikliceli Faruk Yılmaz'I Tek Rumeli kanalında Çarşamba geceleri izlemiştik. Bulgaristan'a giderek türkü derleyen Faruk Yılmaz'ın bağlama üstadı Ali Küçükdemirci bu Rumeli havaları, türkü ve şarkıları Balkan Türk ruhumuzun romantik içli ruhunu ortaya çıkarmaktadır. Müzik öğretmeni Süheyla Solak'ın Rumeli TV'deki proğramlarıda çok güzeldir. 4-B sınıfının tarih dersine girmiştim.  4-B sınıfıyla Yetiştirme Yurdunda bir kültür etkinliğimizde okuduğu şarkılarla büyük bir renk katmıştı. Yetiştirme Yurt Müdür'ü Mehmet Gider di. Sanatımız, kültürümüz Herşeyimizdir.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Numan Gümüş. Bolu. Bir Dosta Kısa Selam... 19 Kasım 2013 Salı 21:02:18

    Arada yazılarınızı okuyorum. Beyaz sayfalara söz dökmek adına teşekkür. Çok okunmasa da bir kırıntı mum ışığı katar çok uzak yıldız misali yazım gök kubbesine. Kırklareli ve dostlara selam olsun. (Gazeteniz yazar ise yirmi hikayemi verebilirim.)