-TÜKETICILER-

Mallarin serbest dolasimi ilkesi; kisiler, hizmetler ve sermayenin serbest dolasimi ile beraber Avrupa Birligi'nin ekonomik entegrasyonunun temelinde yer almaktadir. Avrupa iç Pazari içerisinde herhangi bir AB üyesinde üretilen veya o ülke tarafindan üçüncü bir ülkeden ithal edilen ürün tüm gümrük vergileri ödendikten sonra, bir diger AB üyesi ülkede satilabilmektedir.
Mallarin serbest dolasimi genis bir AB pazari olustururken tüketici haklarinin ikinci planda kalmamasi gereklidir. Ancak iç Pazar içerisinde tüketicinin korunmasinin ayri ulusal mevzuatlar tarafindan yapilmasi ticaretin gelisimini engelleyecek, Avrupali tüketicinin saglik ve güvenligine yönelik riskler olusturacak ve haklarini aramalarinda zorluklara neden olacaktir. Bu nedenle AB, bu konudaki farkli ulusal kurallarin yakinlastirilmasi, tüm Birlik için geçerli standart ve uygulamalarin saglanabilmesi için tüketici politikasini gelistirmistir.
Türkiye'de tüketicinin korunmasina iliskin yasal mevzuat büyük ölçüde AB mevzuati ile uyumludur. AB üyeliginin getirecegi en belirgin fayda bu mevzuatin daha etkili uygulanmasi ve tüketicilerin haklarini savunabilmelerine yönelik adli ve idari mekanizmalarin olusturulmasi olacaktir. Tam üyelik sonrasinda AB ile Türkiye arasinda ekonomik bütünlesmenin boyutu artacak, ekonomik entegrasyon ve AB politikalari ile desteklenecek kapsamli bir serbestlesme yasanacaktir. Bu durum üreticiler arasinda rekabeti artirirken tüketicilerin daha çok ürün çesidini, daha düsük fiyat ve daha yüksek kalitede alabilmesine olanak taniyacaktir.
1. AB uyum süreci tüketicinin korunmasini gelistirecek ve tüketici haklarini güçlendirecektir.
Türkiye 1995 yilinda kabul edilen Tüketicinin Korunmasi Hakkindaki Kanun ile bu alanda ilerlemeler saglamis ve AB
-müktesebatina yaklasmistir. Söz konusu kanun ile ayipli mal ve hizmetler, satistan kaçinma, taksitli satislar, kampanyali satislar, kapidan satislar konusunda saticinin yükümlülügü, tüketici kredisi, süreli yayinlar, etiket, garanti belgesi, tanitma ve kullanim kilavuzu, onarim bakim ve diger satis sonrasi hizmetler, ticari reklam ve ilanlar, zararli ve tehlikeli mal ve hizmetler, kalite denetimi, tüketicinin egitilmesi konulari yaptirimlara ve esaslara baglanmistir.15 Kanunun çikarilmasinin ardindan Sanayi ve Ticaret Bakanligi'nin hazirladigi tebligler ile satis sonrasi hizmetleri, garanti belgeleri, tanitma ve kullanim kilavuzlari, garantili mallarin arizalarinin tamiri için gerekli süre gibi konular düzenlenmistir.
AB müktesebatina uyumun güçlendirilmesi için Tüketicinin
Korunmasi Hakkindaki Kanun'da yapilan degisikliklerle; o Mal tanimina yapilan ilave ile konut ve tatil amaçli tasinmazlar ve elektronik ortamda hazirlanan gayri maddi mallar da Kanun kapsamina alinmistir.
o Ayipli malin neden oldugu zararlardan dolayi ölüm ve yaralanmalarin meydana geldigi durumlarda veya kullanimdaki diger mallarda belirli bir meblagin üzerinde hasar olusmasi durumunda tüketicinin tazminat talep etme hakki saglanmis, böylece mevcut dört seçimlik hak (para iadesi, yenisi ile degistirilmesi, ücretsiz onarim, ayibin degeri kadar toplam degerden indirim) bese çikarilmistir.
o Taksitli satislarda temerrüde düsen tüketiciye saglanan haklar genisletilmistir.
o Kapidan satislar Sanayi ve Ticaret Bakanligi'nin iznine baglanmistir.
o Elektronik ticarette meydana gelen gelismeler dikkate alinarak
Kanuna "mesafeli satislar" basligi altinda yeni bir madde ilave edilmistir.
o Asgari garanti süresi bir yildan iki yila çikarilmistir.
o Degeri belirli bir meblagin altinda olan uyusmazliklarda
Tüketici Sorunlari Hakem Heyetlerinin verecegi kararlar baglayici olarak kabul edilmistir. 2005 yili için sikayet konusu ürünün degeri 1.750.-YTL.ve ve yukari ise il Tüketici Hakem Heyeti'ne, 1.750.-YTL.'den asagi ise ilçe Tüketici Hakem Heyeti'ne, 670,36.-YTL.'nin üzerindeki mal ve hizmetler için dogrudan Tüketici Mahkemeleri'ne basvuru yapilabilmektedir.
DEVAMI YARIN...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol