Haiti'de Bir Köy "Kayalı" başlığı ile HALKIN SESİ'nde işaret edilen sorunlarına HALKIN SESİ olan ÖNADIM GAZETESİ'NDE YER VERİLMESİNİN HEMEN akabinde TREDAŞ tarafından başlatılan çalışmalar köy halkının keyfini yerine getirdi.
"Geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Kayalı Köyünde küreselleşen dünya ve büyüyen Türkiye'ye yakışmayaca 3'ncü dünya ülkelerinde dahi olmayan elektrik konusundaki sorunları ve fıkralarda bile eşine rastlanmayan önleyici tedbir amacı ile yerleşim yerine Tredaş'ın dokunuşları, burası dünyanın en fakir ülkesi Haiti'nin bir köyümü dedirtiyor!" Spotu ile Kayalı sakinlerinin elektrik konusunda yaşadığı mağduriyetlerini işaret eden haberimiz sonrası yapılan çalışmalarını Kırklareli Kamuoyu ile paylaşan TREDAŞ,
ÖNADIM MEDYA GRUBU'NA gönderdiği yazısı ile kendilerine halkın kesintisiz aydınlatılması ve çalışmaların sekteye uğramaması için verdiği mücadelemizi karşılıklı olduğunu işaret etti.
2000 İneğin 06.00 - 08.00 18.00 - 20.00 saatleri arasında 2 kez sağımının yapıldığı Kayalı'da üretici,
"1975 yılındaki elektrik hattı can almaya devam ediyor"
"Kayalı Halkı sorunların çözümü için muhatap bulamıyor"
"Elektronik eşyalar dengesiz voltajdan bozuluyor"
"Köylü, ödediği faturanın yanına aylık 400 TL gibi bir mazot için bütçe ayırıyor"
"Gelip giden elektrik, sağımı yarıda kalan inekleri hasta ediyor" gibi cümleleri kuran Kayalı halkı için hayata geçirilenler TEDAŞ'ın gönderdiği yazısında…
TRAKYA ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. TARAFINDAN ÖNADIM MEDYA GRUBU'na GÖNDERİLEN YAZI
18 Nisan 2015 tarihli Kırklareli Önadım Gazete Haberinizde "Haiti'de Bir Köy Kayalı" başlığıyla bir haber yayınlanmış olup, haberin ardından şirketimizce yapılan çalışmalar ekte ve aşağıda tarafınıza sunulmaktadır.
Kırklareli İl İşletme Müdürlüğü sorumluluk sahasında bulunan ve Merkez İlçe Kayalı Köyümüz'de yaşanan enerji kesintileri konusunda TREDAŞ Kırklareli İl İşletme Müdürlüğü teknik personellerimizin köy elektrik şebekesini yerinde gezerek yaptıkları incelemeler neticesinde, Kırklareli Merkez İşletme Arıza Onarım Bakım Ekiplerimiz tarafından köy elektrik şebekesi üzerinde yapılan çalışmalar aşağıda belirtilmiştir:
1) Kırklareli İl Merkezi Kayalı Köyü Elektrik Şebekesi üzerinde bulunan Güç Trafolarımıza ait İşletme Ve Koruma Topraklamaları gözden geçirilmiş olup Alçak Gerilim Şebekemiz üzerinde Koruma-İşletme Topraklamalarına ilaveler yapılmıştır.
2) Kayalı Köyü uç sınırlarında yaşamakta olan ve gerilim ile güç düşümü konularında diğer abonelerimize istinaden daha fazla sıkıntı yaşadıklarını belirten abonelerimize daha sağlıklı enerji alabilmeleri amacı ile Alçak Gerilim Şebekemiz üzerinde faz dağılımları için ilave "iletken- kablo" çekimi çalışmaları yapılmıştır.
3)Kayalı Köyü içerisinde ekonomik ömrü dolan elektrik direklerimiz ile ilgili yapılan incelemelerde bu direklerimize ilişkin değişim çalışması yapılması gerekenlerin değişimleri yapılmış ve enerji nakil hatlarımız üzerinde sehim kontrolleri ile OG-AG İzolatör bakım çalışmaları yapılmıştır.
4) Köy Elektrik Şebekesi üzerinde bulunan ve TREDAŞ a ait aydınlatma tesislerimiz tekrar gözden geçirilmiş olup hasarlı armatürler değiştirilmiştir.
5)Abonelerimize ait elektrik şebekesi ile abone arasında bulunan irtibat kablo-iletkenlere gerekli bakım çalışmaları yapılmıştır.
Söz konusu haberimizde şunları yazmıştık;
Kayalı Köyünde toplamda 2000 Büyükbaş hayvan olduğunu işaret eden üretici, "Köy olarak hayvancılık işi ile meşgul oluyoruz. 2000'e yakın sağım hayvanımız var. Bu sağım hayvanları günde iki kez süt için sağılıyor. Sabah saat 06,00 ile 08,00 ve akşam üzere saat 18.00 ile 20.00 saatleri arasında bu işlem yapılıyor. Köyümüzdeki elektrik hattı bakımsız ve 1975 yılındaki ihtiyaçlara göre şekillendiği için günümüz dünyasına yetersiz kalıyor. Tüm yetiştirici sabah ve akşam olmak üzere iki kez sağım makinelerini taktığı için trafo yetersiz kalıyor. Elektrikler kesiliyor." Sözleri ile yaşanılan sıkıntının nedenini işaret etti.
Konu ile alakalı olarak görüşlerine başvurduğumuz köylü insanının cümleleri ise, "Tredaş'ın Kayalı köyü için neler yaptığını, nasıl önlemler aldığını elektrik tellerine baktığımız zaman görebilirsiniz. Kayalı'da günlük 20 ton süt sağımı yapılıyor. Bu çok ciddi bir sayı. İki posta'da alınan bu süt miktarının alımı aşamasında kesilen elektrikler nedeni ile hayvanlarımızda hastalıklar baş göstermeye başladı. Özellikle hayvanlarımızın mastarlarında oluşan iltihaplanmalar bizleri ciddi zararlara sürüklemekte." Şeklinde ortak bir paydada toplandı.
"1975 yılında herkesin evinde bir tane ampul belki bir tanede radyo vardı. Ama şimdi herkesin evinde çağın tüm gereksinimlerini karşılayacak elektronik eşya mevcut. Üstüne üstlük hayvancılık konusunda Kırklareli'nin en kalabalık sürüsüne sahip olan bir köy olarak Tredaş'tan yardım istiyoruz. Ama muhatap dahi alınmıyoruz." Cümlesi ile içinde bulundukları durumu özetleyen köylü insanı köy içindeki elektrik hattına Tredaş'ın ilkel yöntemlerle dokunuşlarının üzüntü verici olduğunu belirtti.
Kayalı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Birol Göcen, Kayalı köy muhtarı Ayhan Avcu, onlarca yetiştirici ile yaptığımız konuşmalarda, "Tredaş'a ilk yıllarda yaptığımız konu ile alakalı olan şikâyetlerimizde bize trafonun yetersiz olduğunu kendi çabalarımızla yapılacak olan trafo ile konunun çözüme kavuşacağı belirtildi." Cümlesi ise yetkililerin beton bloklar arasına sıkışmış sorumluluk anlayışını işaret ederken köylerimizin kaderlerine terk edildiğini gözler önüne serdi. "Tüketim masasında duran gıda, giyecek, eşya, yakacak gibi her şeyin ham madde deposu olarak bilinen yeşil alanlarımızdaki bu tür manzaraların, milenyum dünyasında yaşanmamasını ve kentlerde bizlerin nasırlı elleri ile ürettiği ile doyan şehirli insansın aldığı ilgi ve alakanın bizlerede gösterilmesini istiyoruz."
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol