Her sene festival zamanlarında güzel etkinlikler olur. 42. Babaeski Tarım Festivali başladı… Pınarhisar Kültür Sanat Festivali ben bu yazımı yazarken devam ediyor. (8 Eylül 2012)
Yerel gazetelerde festival günleriyle ilgili haberleri okuyoruz. Vize Tarih Kültür Festivali bitti. Gece oralarda olmak için taksin olacak. Gece evine dönmek için taksine atlayıp geleceksin. Bir Babaeski festival gününde yıllar önce Babaeski öğretmenevinde kalmıştım. Güzel günler gelip geçti. Trakya Festivalleri güzel oluyor. Kenti, ilçeyi tanıtıyor. Kırklareli şairleriyle Bir Babaeski Festivalinde şiirler okumuştuk. Çok meşhur sanatçılar da Babaeski festivalinde sahne almıştı. Geceleri festival alanları ana baba günü oluyor. Esnaf pazarını ziyaret edenler, sucuk ekmek yiyenler, parkta taze çayını yudumlayanlar sohbete dalarlar.. Bu festivallerle ilgili notlarımı Önadım - Kırklar Haber gazetelerinde yazmıştım. Pehlivanköy Pavli Panayırı'nı 2011 yılında Fotoğraf Sanatçısı Talat Heral, Araştırmacı Yazar Nazif Karaçam'la ziyaret etmiştik. Pavli Panayırı notlarımı okuyan bir öğrencim "Senin gazetedeki Pavli yazını internette buldum okuyorum hocam" demişti. Köşe yazarlarını severim. Güzel yazı ayrıntıda gizlidir. Bu yazıyı güneşli bir öğleden sonra Kırklareli öğretmenevinin bir köşesinde yazıyorum. Kırklareli Öğretmenevi'nin önüne masalar kondu.
Sohbet ederken çayları yudumluyoruz. Öğretmenevi önünde bazen trafik sıkışıyor.. Karaumur Anıt parkta ihtiyarlar, emekliler çınar ağacı altında terörü ve yaşamın farklı yönlerini konuşurken dostluğun, arkadaşlığın temellerini sağlamlaştırırlar.
Tekirdağ Kiraz Festivali Çok Güzel Olur. Kırklareli'nde Karagöz Kakava Hıdırellez Festivali eğlencelidir.. Edirne Kırkpınar'la coşar durur…
1 Eylül Dünya Barış Günü Mesajlarını Okudum. Güzel umutlar sevgiye, barışa inanmakla gerçekleşebilir.. Gelecek güzel günler ve yarınlar için sevgiye inanmak gerekir. Hitler gibi, Bush gibi liderler olduğu müddetçe bu dünyada huzur olmaz. Irak'ta, Afganistan'da yüzbinlerce insan öldü. Ortadoğu kana bulandı. Etnik, dinsel mezhepsel çatışmalarda büyük tekelci silah şirketlerinin, petrol tekellerinin parmağı olduğunu gazetelerde okuyoruz. Anaların yürecikleri yangın yeri oldu.
Eski bayramlardaki akraba ziyaretleri pek kalmadı. Büyük aile bağları ihtiyarlar vefat ettikten sonra dağılıp gitti.
Gerçek dostluklar, mahalle arkadaşlarıyla muhabbetten geçer oldu. Okul arkadaşlıkları kalıcıdır. Akıp giden rüzgâr yılların ardından bakarken anılarımızla yaşar olduk..
Güz rüzgârları insana serinlik veriyor. Ağustos sıcaklarında kavrulmuştuk. Şairlerin en güzel şiirlerini Eylül ayında yazdığı söylenir. Her şairin birikimi, sanat anlayışı, üslûbu, önem verdiği konular farklıdır.. Bir Mehmet Akif Ersoy’la, Orhan Veli Kanık’ın şiir anlayışı, üslûbu, şiire bakışı birbirine benzemez.. Şairleri olduğu gibi kabul edip farklı boyutlarda tahlil etmek gerekir. Gereksiz, saçma sözler kırıcı olabiliyor. Türk edebiyatında her şairin, hikayecini, romancının farklı bir yeri, önemi vardır.
Taşrada şairler, yazarlar vardır.. Sanatı seven, edebiyatla, tarihle ilgilenen gönüller vardır. Her yörenin folkloru da ayrı güzelliktedir.. Edebiyatın romantik bir gücü vardır… Savaşlarda yoğrulan, acılar çeken, göç eden bir milletin evlatlarıyız. Hoşgörülü bir kültürümüz, muhabbetli bir kalbimiz vardır. Eski panayırlar çok güzel, hareketli geçerdi…
Hocam saygilar