15.07.2010 günü Kirklareli Vali Yrd. Hasan Volkan Köksal, TMMOB Ziraat Odasi Kirklareli il temsilcisi Dr. Erol Özkan’in bulundugu toplantida Iyi Tarim Uygulamalari Meyve Sebze Genel Egitim Sertifikasi dagitildi. Güzel konusmalar oldu. Kirklareli Atatürk Lisesi’nden ögrencim Tayfun Okan Çobancik ziraat mühendisi olarak yanimdaydi: “Sek sütte çalisiyorum hocam” dedi. Tarim Il Müdür Yardimcisi Mehmet Özcan’da oradaydi. Bu kursa 25 ziraat mühendisi katilmis. Iyi Tarim Uygulamalari ne zaman hangi ilaci, hangi gübreyi ne kadar attigimizi takip edebilen bir sistemmis.
Organik tarimda ilaç kalintisi olmayacak. Her sey naturel, dogal olacak. Çocuklugumuzdaki gibi.
Kirklareli Il Tarim Müdürlügü’nde Organik Tarim yapan firmalarin isimleri varmis. Bunlari denetleyen birimler bulunuyormus.
Yerel medyada okudugum bir haber var: Necatiye köyü iyi meralarina, topraklarina sahip çikiyor. Duble yolun iyi topraklardan, meralardan geçmesine Necatiye köy halki izin vermiyormus. Normal yoldan gidis gelis olsun diyorlarmis. Babaeski Havsa arasindaki Necatiye köyü dondurmasiyla meshurdur. Trakya’nin tarim topraklari korunsun. Tarima dayali sanayi fabrikalari kurulsun. Un, yag, peynir, çeltik fabrikalarimiz vardi. Çorlu girisinde deri fabrikalari kuruldu. Lüleburgaz TEMA Baskani Hakan Dedeoglu: “Kapakli, Çerkezköy, Çorlu, Muratli, Lüleburgaz arasinda 1500 fabrika var. Fabrikasi olmayan yerlere bu fabrikalarin bazilari kurulabilirdi. Fabrikalarin tarim topraklarina yogunlasmasi iyi olmadi” demisti.
2009 yilinda yapilan bir TRAKAB toplantisini izlemistim. Kirklareli ve Edirne’ye dogru yeni fabrikalar kaydirilacak. Kirklareli’nin nüfusu çok artacak. Ayni Çerkezköy, Çorlu gibi olacagiz. Trakya’nin tarim topraklari bitecek.
Fabrikalar Organize Sanayi Bölgelerinde yapilsin. Trakya’nin tarim topraklari korunsun... Bu panel notlari Trakya’nin Renkleri kitabimda vardir. Çevreye zarar veren deterjanlarin içindeki fosfor azaltilsin. Yillardir Ergene Nehri kirli akiyor... Ergene Nehri’nin geçtigi beldeler, ilçeler kirli havayi soluyor. Uzunköprü’deki çeltikçiler bundan çok kötü etkilendi. Çeltik verimi düstü. Uzunköprü ekonomisi bundan büyük zarar gördü. Yoksullasan köylüler bankalara borçlandi. Bankalara borçlu olmayan kalmadi. Hayrabolu Susuzmüsellim köy muhtari: “Hepimiz bankalara borçlandik. Süt parasiyla geçiniyoruz” dedi. Bu duruma üzülmüstüm. Hayrabolu, Uzunköprü gibi ilçeler tarimla geçinip gidiyor.
Kütahya’dan Kirklareli’ne gelen Turkcell Etkilesim’in sponsorlugundaki ögrencileri 17.07.2010 gecesi Kirklareli Imam Hatip okulu bahçesinde halkoyunlari oynarken gördüm. Iki ögrenciyle konustum: “Kirklareli’yi çok begendik” dediler.
Akalar Mahallesi’nden eski insaat ustasi Isa Göksular: “Torunum Kaan Göksular ÖYP 2010 Kirklareli Il Birincisi Final Dergisi Dershanesi afisini asmis. Sen böyle seyleri seversin. Gel gidip görelim’’ dedi.
Gidip gördük. Ögrencilerimizi, emegi geçen ögretmenleri kutluyoruz. Kirklareli Trakya halki evlatlarini çok sever. Onlar için her türlü fedakarliga katlanir. Çocuklarinin mutlulugu onlari onurlandirir. Altin bilezik okumayla gelir. Köy ögretmenleri köylerin kutup yildizlariydilar. Köylerden sehirlere göç yillardir var. Lakin bazi tekstil fabrikalari kapaninca köylere dönüs baslar gibi olmustu. 45 sene önce Istanbul 1.5 milyondu. Åzimdi kaç oldu acaba? Gülen yüzlerimiz solmasin. “Gerçek arkadas elini tutan, kalbine dokunandir” diyen büyük romanci Gabriel Garcia Marguez gibi yazarlara büyük ihtiyacimiz var.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol