TRAKYA'DA BALKAN KÜLTÜRÜ YAŞIYOR

Trakya'da Balkanlardan gelen göçmenler, muhacirler yaşıyor. Pek çok yerde Balkanlardan göç etmiş soydaşlarımızla söyleşi yaptım. Bu söyleşileri gazetede yayımladım. (Önadım-Kırklar Haber) Kırklareli Ahmet Cevdet Paşa Parkı'nda sohbet ederken Şoför Şaban Doğan muhabbetin renklenmesini sağladı.
ŞOFÖR ŞABAN DOĞAN: "Şoförlük yaparken Balkan şehirlerini görme fırsatım oldu. Plovdiv'de (Filipe) Küçük Barış Semti içinde bulunan bazı cadde isimleri dikkatimi çekti. Silivri Caddesi, Çorlu Caddesi, Uzunköprü Caddesi gibi…
Kırklareli'nin köy ve ilçelerinde yaşayan Bulgar nüfus, memleketleri Bulgaristan'dan döndüler. 1913-1914 yılları olabilir. Mübadele yılları… Yaşadıkları eski yerlerin isimlerini semtlerine verdiler. Tırnova Caddesi, Lozengrad (Kırklareli) Caddesi, Kırklareli Caddesi, Kofçaz Caddesi gibi…
Armağan Köyü'nden (Hediye) gidenler, Malkotırnova (Küçük Tırnova) Kasabası'nda Trakya'dan giden Bulgarlar yaşıyor. Pınarhisarlı, Karadereli, Karakoçlu Bulgarlar yerleştirkleri semtlere eski köyünün, eski kasabanın adını vermişler…
Bulgarların bir büyük kilisesi de Karadere veya Karadere Şükrüpaşa arasındaymış. Kilisenin aşağıya inen on sekiz-on dokuz merdiveni varmış. Bulgar mezarlığına da Bulgar Maşatlığı diyorlar" dedi. Rumeli'yi karış karış gezen arkadaşlarımız var. Balkanlara tur düzenleyen dostlarımız var. Bir gün mutlaka biz de gideceğiz. Eski Esnaf Kuruluşu Ahilik Teşkilatı'nın bir felsefesi vardı… Birlik, Kardeşlik, Dostluk, Hoşgörü, İnsan Sevgisi… Ah-i Evran'ın yaşam öyküsünü okumuştum. Anadolu'nun Türkleşmesi'nde çok etkili bir esnaf kuruluşuydu. Papucunu dama atmak söylemini hep duyarız. Kalitesiz ayakkabı üreten cezalandırılırdı.
Kırklareli Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'nin Kuruluşu 1963. Bu seneki etkinlikte Halk Eğitim Merkezi'nde sergi açıldı. Bir Ahilik Haftası etkinliğine katılmıştım. Mevlevi gençlerin semah törenini izleyip gazeteye yazmıştım. Kırşehir Ahi törenlerinin yapılışını Halk Eğitim Merkezi'nde izlemiştim…
Atalarımızın Horasan'da, Anadolu'da, Rumeli'nde (Balkanlarda) yarattığı köklü kültürümüzün tarihsel hikayesini severim. Halk Eğitim Merkezlerinin açtığı kurslar topluma faydalı oluyor. Ekonomik ve sosyal katkısı oluyor…
Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu Beylikleri'nin Osmanlı Devleti'nin tarihten gelen izlerini bayındırlık eserlerinde görebiliriz. Tarihin Ata Milletiyiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş öyküsünü pek çok kez anlattım. Pek çok devlet kurmuş büyük bir milletin evlatlarıyız… Yaşasın 23 Nisan!
20-23 Nisan 2013 günlerinde belediyelerin, okulların 23 Nisan etkinlikleri oldu. Çorlu Alipaşa İlkokulu'nda ana sınıfı çocuklarının etkinliğini izledim. Veliler, anneler, babalar çocuklarının fotoğraflarını çektiler… Kırklareli Festival Alanı'nda bazı okulların etkinlikleri neşeliydi. Halkımız oradaydı. Kafeler, parklar doluydu. İstasyon Caddesi hareketliydi. Hepimizin elinde Türk Bayrakları vardı. Apartmanlarla, esnaf dükkanları bayraklarla donatılmıştı.
Çorlu'da caddelerdeki elektrik direklerine "Atatürk ve Türk Bayrağı" konmuştu. Bir milletin bağımsızlık simgesi bayrağıdır. Onurumuzdur…
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni Kuran Atatürk ve Silah Arkadaşlarına Minnettarız. Şark Toplumlarında Huzur Olsun… Saygı Olsun… İnsanlık Olsun… Emperyalist Savaşlar Olmasın… Tarih Dersini Bize Sevdiren Şefika Çokakar Öğretmenimdi…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol