Toprak analizi, belli bir tarla topraginin gübre ve kireç ihtiyacini ortaya koyan bir metotdur. Belli bir tarlayi temsil eden toprak örnegi, laboratuvarda analiz edilerek içerisindeki bitki besin maddelerinin miktarlari bulunur. Böylece ekilen bitkinin iyi mahsul vermesi için hangi besinlerin verilecegi ortaya konur.
- Gübreleme yapilmadan önce hangi gübreden, ne kadar, ne zaman ve nasil kullanilacagini ögrenmek gerekir.
Topragimizi analiz ettirmeden önce gübrelersek (5) büyük hataya düseriz.
1 - Fazla gübre kullanir, fazla para harcar, topraga ve bitkiye zarar veririz.
2 - ihtiyaçtan daha az gübre kullanirsak ürünü azaltiriz.
3 - Yanlis cins gübre kullanirsak mahsule ve topraga zarar veririz.
4 - Gübreyi uygun zamanda ve sekilde vermezsek istenilen miktarda ürün alamayiz.
5 - Yetistirilecek ürünün cinsini dogru olarak tayin edemeyiz.
Iste böyle hatalara düsünce de gübreden bekledigimiz faydalari saglayamayiz. Onun için gübre kullanmadan önce, mutlaka topragimizi analiz ettirmeliyiz.
- Iyi bir gübreleme toprak analizi ile gerçeklesebilir. Bu bir doktorun hastasina verilecek ilaçlari tesbit için yaptigi muayeneye benzer.
B _ TOPRAK ÖRNEKLERI NERELERDEN ALINMAZ
1 - Önceden gübre veya kireç konulmus yerlerden,
2 - Hayvan gübresi yigilan yerlerden,
3 - Harman yeri ve hayvan yatmis yerlerden,
4 - Sap, kök ve yabani otlarin yakildigi kisimlardan,
5 - Tarlanin çukur ve tümsek yerlerinden,
6 - Dere, orman, su arki ve yollara yakin kisimlardan,
7 - Siraya gübreli ekim yapilan mahsullerde sira üstlerinden.
TOPRAK ÖRNEKLERI ALINMAZ
C - TOPRAK ÖRNEÄzINI NERELERDEN ALALIM
Ayni tarla içinde asagida belirtilen degisiklikleri gösteren yerler varsa, her alan için sekil 3 de gösterilen islem yapilir ve birer adet karisik toprak örnegi alinir. Karisik toprak örnegi demek, örnek alinacak yer tesbit edildikten sonra bu yerin büyüklügüne göre 8-10 noktadan anilan örneklerin hepsinin birlikte karistirilmasi suretiyle yapilan karisimdan alinan (1-2 kg) örnek demektir.
Ayri toprak örnegi almayi gerektiren bu degisiklikler sunlardir
1 - RENK (Ayni tarladaki koyu, açik gri, kirmizi vs. renk farklarinin bulundugu yerlerden),
2 - EÄzIM (Taban ve yamaçta bulunan yerler),
3 _ TOPRAÄzIN BÜNYESI (Kumlu, tinli, killi vs.),
4 __ TOPRAÄzIN DERINLIÄzI (Derin, orta veya yufka),
5 _ TABII BITKILER (Otlu, otsuz vs).
7 _ VERIM FARKI (Degisik cins ve miktarlarda ürün kaldirilan kisimlar),
6 - VERIM FARKI (Degisik cins ve miktarlarda ürün kaldirilan
kisimlar),
7 - GÜBRE FARKI (Degisik gübreleme yapilan yerler ve gübresiz kisimlar),
8 - TOPRAK ISLEME FARKLILIÄzI (Degisik toprak isleme, farkli capalanan ve sulanan kisimlar)
- Toprak numuneleri tarlanin bir ucundan diger ucuna uzanan düz bir çizgi üzerinden alinmayip sekildeki gibi zig-zak bir çizgi üzerinden alinmalidir.
Tarlalarin yukarida sayilan veya bunlara benzer degisiklikleri gösteren her kisimdan sekil 3 deki isleme uygun olarak alinmali ve ayri torbalara konulmalidir.
Karisik toprak örnekleri tarlanin bir ucundan diger ucuna dogru sekildeki gibi zig-zak'lar çizilerek açilan çukurlardan alinmalidir.
A.Toprak numunesinin nasil alinacagina dair bilgi iste-
B.Yer seçildikten sonra numune alinir.
C. Karisik (kompoze) bir numune hazirlamak Için 8-10 yerden alinan topraklar birbirleri ile karistirilir.
D. Analiz raporuna göre gerekli gübre satin alinir ve kârli bir gübreleme yapilir.
4 - Toprak numunesi alinirken dikkat edilecek hususlar.
D-TOPRAK ÖRNEÄzI NEYLE VE NASIL ALINIR?
Tarlada önemli degisiklikler gösteren yerler ayri birer kisim olarak kabul edilir. Bu kisimlarin her birinden ayri ayri birer karisik örnek alinmalidir. Tarlanin her tarafi ayni özellige sahip olsa bile 40 dekardan (dönüm) büyük ise bir tek toprak örnegi yeterli degildir.
Örnek almak için birçok aletler kullanilabilir. En kullanislisi toprak burgusu ve sondasidir. Bu aletlerin bulunmadigi hallerde toprak örnegi bahçe küregi (bel) ile alinabilir.
5 - Toprak numunesi almak için sonda, burgu, kürek gibi birçok alet kullanilir.
6 - Toprak numunesi alinirken V harfi seklinde bir çukur kazilir. Sonra çukurun düzgün yüzeyinden 3-4 cm kalinliginda 18-20 cm boyunda bir toprak dilimi alinir.
Toprak örneginin alinacagi derinlik topragi isleme derinligine göre degisir. Gübreleme amaciyla alinan bu örneklerin derinligi 15-20 cm (1 karis) olmalidir. Sekil 6'da oldugu gibi V harfi seklinde bir çukur kazilir. Sonra çukurun düzgün tarafindan takriben 3-4 cm kalinliginda 18-20 cm bir toprak dilimi alinir.
Bag ve meyve agaçlarinin gübrelenmesinde ise 0-20, 20-40, 40-60 cm derinliklerde karisik toprak örnekleri alinmalidir. (Daha genis bilgi için Tarim Kuruluslarina basvurunuz).
Tarlanin büyüklügüne göre toprak yüzü siyrilmadan açilan her 8-10 ayri çukurdan alinan toprak örnekleri temiz bir bez üzerine veya kova içine konularak karistirilir. Karistirilirken toprak kesekleri parça-lanmali bitki ve tas parçalari ayiklanmalidir. Daha sonra bu karisimdan bir kg kadar toprak temiz torbaya konularak etiketlenmelidir.
Toprak örnegi ekimden veya gübre kullanma tarihinden 1.5-2 ay önce alinmalidir. Donlu ve çamurlu günlerde örnek alinmaz. Tarla bitkileri için 2 ya da 3 yilda bir numuna almak yeterlidir.
E-ALINAN TOPRAK ÖRNEKLERININ TOPRAK ANALIZ LABORATUVARINA GÖNDERILMESI
7 - Tarladan alinan toprak numunesi laboratuvarlarda analiz edilir.
Karisik toprak örneginin alindigi her tarla veya kismi temsil eden toprak örnekleri için kursun kalemle doldurulan bilgi kagitlari torbalarin içine konur. Ayriea ayni bilgi kagidindan (etiket) bir de örnek torbasinin agzina baglanir.
Merhaba çiftçiler- Toprak analizi
Topragin sesi köse yazimda; önce topragimizi tanimamiz sonra önerilen gübre ve kireci kullanmamiz gerektigini anlatmistim. Hangi gübre ne zaman ne kadar nasil atilmali?
Annem tarla sürerken ben de karasabanin arkasinda büyüdüm. Çiftçilik içime islemis. Simdi biz de çiftçileriz. Simdi bu yazinin ekimde gübreleme amaciyla toprak örnegi nasil alinir adli (Köy Hizmetleri Atatürk Arastirma Enstitüsü'nden alinma) brosürü sizlere takdim ediyorum.
ARTIK KÖY HIZMETLERI ATATÜRK ARASTIRMA ENSTITÜSÜ'NÜN ADI DEÄzISTI. SIMDIKI ADI ATATÜRK TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ARASTIRMA ENSTITÜSÜ MÜDÜRLÜÄzÜ.
Brosür eski tarihli. Bilgiler çok güzel ama güzel olmayan sey toprak analizlerinin 29.5 YTL bedelle yapilacagi. Tarim Il Müdürlügü'ndeki arkadaslarimiz bugday analizi içim toprak nasil alinir? Sizlere gösterip anlatmis olabilirler.
AMA SIZ SAYIN DEVLET BÜYÜKLERIM SIRKETLERIN ARASTIRMAYA AYIRDIÄzI %10'a VARAN BÜTÇE RAKAMLARI VARKEN ÜRETIM ÖNCELIKLE BEN KENDIM IÇIN DE ÇIFTÇILER IÇIN DE ÜZÜLÜYORUM.
Önce tasi topragi destekleme adi altinda bize para verdiniz. Tarlalar küçük girdiler büyük, mirastan dolayi topraklar bölünmüs. Çok fazla çesit ürün üreten bir ülkenin insanlari olarak üretici degil tüketivi bir toplum olmaya basladik. Bu 29.5 YTL toprak analizi ücretini duyan çiftçi Atatürk Toprak ve Su Kaynaklari Arastirma Enstitüsü'nün kapisini çalmayacak. Bizler daha toprak analizi bilincine alismadik ki.
TOPRAK AÇ SAYIN YETKILILER, ÇIFÇILER DE AÇ. ANKARA'DA OTURUP KARAR ALMAK O KADAR KOLAY MI? HEPINIZI TOPRAÄzA DAVET EDIYORUM.
7 yil önce Trakya'ya geldigimde ayrintili toprak haritamiz var mi diye sormustum. "Yok" dediler. Bir yil önce 225 kilo verilen kireç bu yil o topraklara 375 kilo önerildi. Belki de bir genel arastirma yapilmistir. Bizim cebimize para vereceginize toprak analizlerimizi sizler yaptirin. Bölge analiz raporlarinizi köylerimize astirtin.
Kirecimizi verin, atilmasi ve üretim safhasinda bizlerle olun. Küçük topraklarimizi ve mirasli topraklarimizi bir organizasyona sokalim. Üretim ordusunda beraber olalim. Geçen yil Edirne Borsasi'nin organik madde analizleri bile 13 YTL idi.
Ülkemi seviyorum. Bir de ekonomistim çiftçiligimin yaninda. Sürç-ü Lisan ettimse affola. Sizleri çifçi ile omuz omuza olmaya davet ediyorum.
ONADIM GAZETESI FAX NO0288-2141344 E- MAIL haticekunt@kuntlar.com haticekunt@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Rengin Ak’a Emanet
16 Nis 2025 -
Kırklarelispor, Kastamonu'da Golle Yıkıldı, Penaltı Skoru Eşitledi
09 Nis 2025 -
Gergin Açılış, Yoğun Gündem: Kırklareli Nisan Meclisi Toplandı
09 Nis 2025 -
OSB’nin Temeli 45 Gün İçerisinde Atılacak!
10 Nis 2025 -
Tekirdağ'da üzüm bağları zirai don nedeniyle zarar gördü
12 Nis 2025 -
Kırklareli Ülkü Ocakları İl Başkanlığı'nda Görev Değişimi
09 Nis 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Tekirdağ'da üreticiler buğdayda rekolte kaybı yaşamamak için yağış bekliyor
06 May 2025 -
Kırklareli Valisi Turan, Roman vatandaşlarla bir araya geldi
08 Nis 2025 -
Milli kürekçiler Meriç Nehri'nde kampa girecek
08 Nis 2025 -
Çeribaşı Fikri Ocak Roman kültürünü tanıtmaya çalışıyor
08 Nis 2025 -
Bahar yağışları Meriç ve Tunca nehirlerinin debisini artırdı
08 Nis 2025 -
Tekirdağ'da şehitler için anma programı düzenlendi
08 Nis 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol