TOPÇU BABA ETKINLIKLERI 14. YILINDAYDI

Kofçaz'in Topçular köyünde geleneksel olarak yapilan Topçu Baba Kültür Etkinlikleri'nin 14.'sü, geçtigimiz Pazar günü gerçeklesti.

13 Haziran 2010 Pazar günü yapilan Topçu Baba Kültür Etkinlikleri, sabahin erken saatlerinde kurban kesimleri ve alanin günlük etkinliklere hazir duruma getirilmesiyle basladi.

Onlarca koçun, birkaç dananin ve yüzden fazla tavugun kurban edildigi Topçu Baba Kültür Etkinlikleri, Trakya'nin Bulgaristan sinirinda, her yilin haziran ayinda insanlari bir araya getirmektedir.

Günün erken zamaninda insanlarin akin akin etkinlik alanina gelmeye baslamasiyla canlanmaya yüz tutan etkinlik alani, sahne gösterilerinin baslamasina saatler kala konuklar tarafindan düzenli bir biçimde sekillenmeye basliyor.

Kurbanliklarin gelmesi, kesimi, kazanlara konulmasi islemleri sürerken, eli yakisanlar ve bu alanda görev alanlar, hummali bir biçimde islerinin basindaydilar.

Ses düzeneginin kurulmasi da erken saatlerde baslayan önemli islerden biriydi. Tamami mese ormaniyla kapli Topçu Baba Etkinlik Alani'nda her hangi bir duyum sorununun yasanmamasi için ses düzeneginin ince hesaplarla kurulmasi ve olusturulmasi önemlidir. Bunun bilincinde olan ilgililer, sabahin erken saatlerinde ses durumunun olumlu sonuçlanmasi için girisimlerine basladilar.

Saat 11.30 sonrasi verilen baslangiç isaretiyle etkinlik katari harekete geçti.

Saat 13.00'te baslayacak olan asil bölüm öncesi serbest kisimda pek çok insan sahnede sazi, sesi ve semahlariyla yer buldu. Bektas Yavuz, oglu Bülent Yavuz'la birlikte ilk sahne alan kisiydi.

Ardindan Çorlu Saglik Mahallesi Semah Ekibi sahneye geldi.

Çakir Kardesler'in "Baris güvercini uçsun dünyada" dileklerinin pesinden Mustafa Ermis "Topçu Baba" siiriyle sahneye geldi.

Istanbul'dan gelen konuk Ali Saglam da bir deyisle sahne aldiktan sonra bu bölümün son katilimcisi Meral Baskurt oldu.

Saat 13.00'te asil etkinlik basladi. Saygi durusunun ardindan günün anlamina uygun konusmalar yapildi.

Gösteriler, Hasan Öztürk'ün çalistirip sahneye koydugu Topçu Baba Canlari Semah Ekibi'nin Rumeli Semah'lariyla basladi.

Semahlarin ardindan ayni topluluk, "Bugün bize hos geldiniz erenler" deyisiyle basladiklari bir demet deyis sundu                      izleyenlere.

Bu topluluk, gösterisini, Atatürk için söylenen "Sari Saçlim Mavi Gözlüm" ile tamamladiginda Topçu Baba Etkinlik Alani'nda çok büyük bir cosku ve katilim yasandi.

Topçu Baba Etkinliklerinin sürekli katilimcilarindan Mehmet Budak ve ardindan Kilavuzlulu Mehmet Tiryaki sahne aldilar.

Emekli ögretmen Recep Çitik, etkinliklere sazi ve sözüyle ilk kez katiliyordu.

Muhlis Akarsu'nun yegeni, sanatçi Selâhattin Akarsu ve sonrasinda Rabia Ece Aydogdu sirasiyla sahne aldilar.

Bu alanin süreklilerinden, sevilen ögretmen-sanatçi Hüseyin Yaltirik sahne aldi ve Topçu Baba katilimcilariyla gönül gönüle oldu.

Her yilin kalabaligini ve coskusunu aratmayan bir Topçu Baba Etkinlik fasli, kurban ve yemeklerin dagitimiyla son buldu.

Topçu Baba Kültür Merkezi yapimi için açilan bagis kampanyasina ilgi vardi. Yine de bu ilginin olagan asamada sürmesi için zaman zaman duyurular yapildi.

Topçu Baba Kültür Etkinliklerinin yenilerinde bulusmak umudu ve dilegiyle etkinlik son buldu.

Etkinlik dagiliminda uzaktan yakindan araçlariyla gelenlerin dagilimi faslinda uzun araç kuyrugu olustu.

Trakya'nin en önemli kültür etkinliklerinden Topçu Baba Etkinligi'nin 2010 fasli böylece son buldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol