TGRT Televizyonu ilimizde çekim yaptı

TGRT Televizyonu, 'Huzura Doğru' programında yayınlanmak üzere ilimizin tarihi mekânlarında çekim yaptı. Geçtiğimiz günlerde, tarih araştırmacısı, gazeteci ve yazar İsmail Yağcı'nın anlatımları eşliğinde yapılan çekimler; Kırk Şehitler, Hızırbey Camii ve Külliyesi, Müze, Kapan Camii, Hamzababa Camii, Kadı Camii gibi tarihi mekânlarda gerçekleşti.
Vatandaşlarımız çekimlere ilgi gösterirken, İsmail Yağcı'nın hem ilimiz hem de an itibarı ile bulundukları mekânın tarihi ve bu mekânlara adını veren şahsiyetlerle ilgili verdiği ilginç ve özel bilgiler dikkatle dinlendi.
Büyük Cami'de yapılan çekimleri muhabirimiz de izledi ve program yapımcısı İsmail Yağcı ile konuya ilişkin bir röpörtaj yaptı.
NEDEN KIRKLARELİ
Ülkemizin bir çok yerinde benzer çekimler yapan program yapımcısı ve sunucusu; tarih araştırmacısı, gazeteci ve yazar İsmail Yağcı, muhabirimizin: Neden Kırklareli sorusu üzerine şunları söyledi: Kırklareli Edirne'den sonra bu bölgede belki Tekirdağ'dan da fazla tarihi eseri olan ilimizdir. Hem Osmanlı zamanı İslâm tarihi ile ilgili eserler var, hem Bizans'la ilgili eserler var, hem de Bizanzs'tan önce Roma döneminden de Kırklareli ilinin il sınırları içinde iki yüz'e yakın 'tümülüs' vardır. Bunlar çeşitli medeniyet devrelerinin canlı birer şahitleridir, bunların bazılarında kazılar yapılıyor.
İLİMİZE ÖVGÜ
Kırklareli'nin bir özelliği de: Fatih Sultan Mehmet Han'ın İstanbul'u fethedeceği zaman, Demirköy'de çıkardığı demir-oksit'i, orada kurduğu yüksek ısılı fırınlarda eritip, demir plakalar halinde Edirne'ye naklettiği yerdir. Yani Fatih'in İstanbul'u fethinde en büyük yardımı Kırklareli bölgesinden gördüğünü rahatlıkla söyleyebiliyorum. Belki fethe iştirak etmedi ama; bu özelliğinden dolayı Kırklareli'ne 'fetih gazilerindendir' dersek hiç bir zaman yalan olmaz. Her ne kadar topları orada döktü, Edirne'ye öyle götürdü dense de; topların ağırlığı 36 tondan fazlaydı. Bu 36 tonu o günkü imkânlarla bir kalemde karadan taşıyamaz, demiri plakalar halinde oradan elde etti, ayrıca döküm ocaklarında topları döktürdü. Burada hem Roma, Bizans döneminden, bilhassa Osmanlı döneminden hem dini eserler, hem sosyal bazı eserler var. Biz inşallah onları önce halkımıza, Türkiye'ye ve bütün dünyaya internet aracılığıyla anlatacağız ki; o insanlar Kırklareli'mizi de tanısın. Bizim buraya gelişimizin ana sebebi budur.
TEŞEKKÜR VE SİTEM
Röpörtaj talebinden memnun olan İsmail Yağcı'nın; bana bunları söyleme fırsatı verdiğiniz size de teşekkür ederim sözüne muhabirimizin: Siz Kırklareli'ni başkalarına değil bazı bilgileri öncelikle bize öğrettiğiniz için biz teşekkür ederiz diye karşılık vermesi üzerine: Ben onu söyleyecektim unuttum, daha doğrusu unutmadım da utandım. Anadolu'da bir çok yeri çekmeye gidiyorum, örneğin bir sokakta oturanlara, hatta evinin duvarına bitişik olan, kırk yıldır su aldığını söylediği çeşmeyi yaptıranın kim olduğu hakkında bilgi sorduğum insandan; bilmiyorum diye cevap alıyorum, maalesef tarihimize ilgisiziz... Biz programımızda biraz detaya iniyor gibi görülüyoruz ama, esasında insanımıza milli zenginliğimiz olan tarihimizi, o şehirde yaşayanlara da yörenin tarihini anlatmaya çalışıyoruz dedi.
Birkaç bölümden oluşacak çekimlerin yayını ile ilgili kesin bir tarih verilmezken, montaj aşamasının uzun sürdüğü ve bu nedenle tahminen Aralık ayının ilk haftasını bulabileceği belirtildi. (Mehmet Kaygısız)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol