TERZI KALFASI ARKADASIM HAYRI NEREDE ILE SOHBET ESKI TERZILER

Eski terzi kalfalarindan Hayri Nerede ile ve arkadaslarla sohbetteyiz. Kahveci Selami Mermer'in kahvesindeyiz. Oglu Bülent Nerede Maden Mühendisi oldu. Eski bir ögrencimdir. Kral çocuktur. Hayri agabey eski Terzilik günlerini anlatirmisiniz?
"Simdiki terzi çiragi yetismiyor. Eski terziler el üstünde tutulurdu. Bir degerin vardi. Çirak, kalfa, usta gelenegi vardi. Saygi vardi. Sevgi vardi. Hürmet vardi.
Terzi Nihat Akay, Arif Sümer, Bulgar Todori yaninda terzi kalfaligi yaptim.
Terzi Todori'nin agbisi ayakkabi imal eden Gürdal'in oldugu yerde idi.
Ayakkabici Petro, körüklü çizme yapardi. Asim ustada körüklü çizme yapardi. Dükkani Akbank'in arka sokaginda idi.
Hatirlayabildigim kadar eski terziler sunlardi
Cemaleddin Kincal, Isa Alkim, Oglu Hasan Alkim, Mustafa Ince, Hasan Altan, Ibrahim Altan, Ali Sisko, Ahmet Çaglar, Terzi Süleyman Malay (benim ustamdi), Terzi Nusret Duloglu, Terzi Erol, Necati Çanta, Terzi Necdet Tüzel, Terzi Rahmi Biçer, Eyüp Seylan, Yakup Isiklar, Terzi Riza Ünver ve kardesiTerzi Irfan, Terzi Musa...
Yasim 69 Babam Bayezid Selanik'in Isiklar köyünden gelmisler. Babami 35 yasinda kaybettik. Ben alti yasinda iken babasiz kaldim. 1990 yilinda Belediyeden emekli oldum. Annem Kirklareli'nin yerlisiydi. Adi Refiye idi. Bizi annem büyüttü. Rahmetli agbimin adi Ali idi.
Kumasi müsteri alirdi. Biz dikisini yapardik. Bir dikis o zamanlar 100 lira idi. Terzi Nihat Akar'in diktigi fiat bu. Ve çok mesur bir terzi idi.
Kirklareli terzilerinin hepsi kaliteli dikis yaparlardi.
Terzi Selahattin Ertan; "Terziler islerin yogunlundan müsterileri üç kez provaya çagirirdi. Çiplak, Astarli, Kol provalari yapilirdi. Simdi modern çagda kaliplar çikti. Tek provada is tamamlaniyor" dedi. Yasam bilim ve teknik çagi oldu.
Karakas Mahallesi
Kusdili sokaginda dogmus Hayri agabey Kusdili adi bende çagrisim yapmisti. Ve bir siir yazmistim. Yanar tozlu patika yollar siiri kitabimda vardir.
Eski hidrellez günleri çok güzeldi. Neseli geçerdi. Hayri agbi o günleri konustuk.
Agaçlar alti her taraf yemyesildi. Simdi dere diye bir sey kalmadi.
Halkimiz daha çok Koru'lara gidip piknik yapiyor. Neseleniyor...
Seytandere çoskulu akip giderdi. Etrafinda kiyisinda kavak ve sögüt agaçlari altinda yilin stresini atardik...
Dereye beygir arabalarinla gidilirdi. Sonra dolmuslarla gidis baslamistir. Asilbeyli deresi kiyisida dolup tasardi... Ince çalgilar çalardi... Cumhuriyet Caddesi köylülerin geldigi, hareketin, bereketin oldugu bir yerdi. Çarikli Üzeyir, Saraç Ali, Bezazlar, Nalburiyeciler, Eski Terziler, Zahireciler, Marangozlar, Araba Tamircileri, Bakkallar Sobacilar Kahveciler, Helvacilar, Bisikletçiler, Kasap Ismail Alayaylanin dükkani vardi. Esnafin yogun oldugu bir yerdi. Asçi Çörçilin lokantasi, çorbasi çok meshurdu...
Insanlar çok temizdi. Yalancilik yoktu...
Dürüstlük vardi. Nazim Pey'inde lokantasi vardi. Orhan Gelep ve agabiside lokantaciydi. Sefte yapan esnaf gelen müsteriyi sefte yapmayan komsu esnafa yollardi.
Eski gelenek ve göreneklerimiz ahlakimiz devam ediyordu. Simdi yozlastik... Kadin çantasini gasp edenler türedi...
Çorbaci Çörçilin adi Hasan Onatti. Spor Totocu ve Gençliksporlu defans oyuncusu Necdet Onat'in agabisiydi.
Oglu Hergün Onat Akbank Müdürüydü. Hergünün Oglu Hasan Onat Diabet Merkezi Müdürüdür...
Istanbul Lokantasi, Ikizler Lokantasi, Hosgör, Köfteci Küçük Mustafa, Kasaplar Çarsisida isyapan önemli yerlerdi.
Cosku vardi yasamin pembe dallarinda...
Eski günlerin Anilarinda Yasamak Bana Hayat Veriyor. Özümüz, Sözümüz, Edebiyatimiz, Kültürümüz Gönülden dir Bizim... SEVGILER...


Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Güzel tarih kokan bir yazı elinize sağlık üstadım.