TELEVIZYONLARDA KÜLTÜR VE SANAT PROGRAMLARI ÇOK AZ

Ögretmeye Dair: “Müzisyen size bütün evrendeki ritmin sarkisini söyleyebilir fakat size ritmi yakalayan kulagi ve yansitan sesi veremez” HALIL CIBRAN. 06.02.2009 TRT2’de Kültür ve Sanat programini izlerken yüregimin sessiz sarkisi dinleniverdi... Tasra’da sanat ve kültür hareketleri yillardir var. TRT2’de Afyon’da Caz festivalini, Konya’daki devlet tiyatrosunun faaliyetini, Sinop’ta ilginç kültür ve sanat hareketlerini izledik.. Diyarbakir’in tarihi güzelligi yaninda kültür ve sanat faaliyetleri çok güzelmis. Insanlik ve kültürle gelisebilir. Müzik evrenseldir. Böyle bir siirim yillar önce Aksam’a Dogru’da sunucu Seynan Levent programinda okunmustu. Her cuma bir konu veriliyordu. Ben de verilen konuda yazilar yazip Aksama Dogru’ya yolluyordum, bes-alti yazim ve “Müzigin Evrenselligi” siirim okunmustu... Seynan Levent ünlü politikaci Ismet Sezgin’in kiziymis, harika bir sunucuydu. Ismet Sezgin agabey, 3 Subat 1981’de kaybettigimiz rahmetli babam Irfan Demiraco’nun çok sevdigi dürüst bir politikacidir.

Çagdas ve modern sanat tartisilirken yerel sanat ve kültür üzerine yorumlar yapildi. Kültür ve Sanatin Merkezi Istanbul, Ankara, Izmir gibi kentlerin yaninda Tasra’da da yerel etkinlikler, okul müsamereleri, siir dinletileri, Türk Sanat Müzigi, Türk Halk Müzigi korolari, festivaller, senlikler, küçük tiyatro gruplari, sivil toplum örgütlerinin faaliyetleri gibi sosyal ve kültrel alanda bir takim etkinlikler yüregimizin, ruhumuzun sesi olabiliyor...

KÜL siirim: Kurumus gelincikler/ Karanfiller/ Güller topladim/ Bülbüller susmustu/ Bir isik aradim/ Yanan safaklardan/ Kiyamet koptu/ Feryatlardan/ Adaleti kalmamisti insanligin/ Kül olmustu/ Hersey/ Dört bir yanim/ Kan kan/ Kan/ Bitmisti/ Bitmisti zalim dünya/ Yanik kirmizi/ Güller, karanfiller/ Topladim/ Kirlardan/ Sönmüstü yildizlar/ Hist diyen bile yoktu/ Bir isik aradim/ Gözlerim görmüyordu/ Selahattin Demiraco- Yanar Tozlu Patika Yollar siir kitabim sayfa: 158-(2003) Türk Kültürünü ve Sanatini Dogru politikalarla gelistirebiliriz.

Savaslarin anlamsizligini hissederken sikilmistim herseyden... Kiyamet kopacak diyorlar.. Kiyamet savasin oldugu yerde zaten yasaniyordu..

“Harpler Sairsizlikten Çikar” diyen kültürü ve edebiyati siir ve hikayeleriyle bizlere sunan Sait Faik Abasiyanik sevgi dolu bir hümanistti.. Daginik içten satirlariyla, coskulu anlatimiyla insani etkileyen bir yazardi...

Kendini Bilmeye Dair: “Yürekleriniz sessizce bilir günlerin ve gecelerin gizlerini. Fakat yüreginizdeki bilginin sesine susamistir kulaklariniz”. “Gerçegi buldum” degil, “Kendi yolunda yürürken ruhla karsilastim” deyin. HALIL CIBRAN.

Ünlü düsünür ve sair Halil Cibran giz dolu ruhumuzu en iyi anlatan bir filozoftur... Arada onun düsüncelerine yer verecegiz... Insan ruhu sevgiyi ögrendikçe, kültür ve sanatla egitildikçe, kabiliyeti dogrultusunda yeteneklerini gelistirdikçe olgunlasabilir. Egitim ve ögretim sisteminde modernlik, çagdaslik aranirsa eksigimizin büyük oldugunu farkedebiliriz. Insanin içsel bir derinligi var.. Suzanna Tamarro’nun en çok satan kitabi “Yüreginin götürdügü yere git”tir. Ben bu kitabi okumustum. Harika bir kitap. Kadin yazarlarin bazi kitaplarini çok begeniyorum. Bizde de Duygu Asena kadin dünyasini çok güzel anlatir. Onun “Kadinin adi yok” kitabi çok güzeldir. Geri kalmis ülkelerde kadinin adi yoktur. Erkek egemen bir toplum kadini ikinci sinif olarak görür. Büyük Atatürk’ün kadina verdigi deger bir baska güzelliktedir. Biz insancil ve hümanist aydinlar olarak kadinin degerini en iyi anlamaya çalisanlariz..

Içsel dünyamizin zenginlesmesi için çocukluktan itibaren annemizin ve sosyal çevremizin egitici bir yani vardir. Eski kadinlar çocuklarini çok severlerdi. Simdi de bu sevgi devam etmelidir. Kofçaz’a giderken yasli bir kadinla sohbet ettim. Bana söyle dedi: “Ölsek bile aklimiz çocuklarimizda, torunlarimizdadir.” Anneler çocuklarina masal anlatsinlar. Hikaye ve siir okusunlar.. Bu egitimle yetisen çocuklar sair olurlar. Biz masallarla büyüdük. Çocuklarima eski masallari tarihi hikayeleri anlatirdim. Torunun resmini gözünün önüne asan söfor arkadasimi kutladim. Iste Türk Milleti buydu. Ezilen insanlik çiglik çiglik yasarken, bankalara olan borçlarini düsünürken çok dalgindir...

selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol