TARİHTE TRAKYA'DA EFSANE BİR KOMUTAN/CAFER TAYYAR

Cafer Tayyar 1912 Balkan Savaşından sonra çıkan bütün savaşlara katılmış ünlü bir komutandır. Özellikle Balkan Savaşı sırasında ve milli mücadele döneminde Trakyalılar onu yakından tanımışlardır. Mesela İsmet İnönü de, Kazım Karabekir de Trakya'da çok askerlik yapmışlardır ama Trakya halkı onların bu coğrafya bölgesinde komutanlık yaptıklarını pek bilmezler. İsmet İnönü Harp Okulundan çıktıktan sonra Trakya'da bir takım birliklerin komutanı idi. Komuta Merkezi Edirne'den kalkar, at sırtında Kırklareli ve diğer yerlerdeki birlikleri denetler, Edirne'ye dönerdi. Kazım Karabekir ise Balkan Savaşı sırasında Edirne'de idi. Savaşta Bulgarlara esir düşmüştü. Edirne Müdafaa-i Şükrü Paşa'nın Kurmay Subayı değildi ama ona çok yakındı.
Cafer Tayyar 1912 Balkan Savaşı'nda Vize Cephesinde Bulgarlar'a karşı savaşmıştır. Buralarda düşman önünde kaçan Trakyalılar'a yardımcı olmuştur. Bu vesileyle Trakyalılar onu, o Trakyalıları daha fazla tanımıştır. Bu nedenle milli mücadele sırasında Trakya Kolordu Komutanlığına getirilmiştir. Aslen kendisi de bir Trakyalı'dır.
Cafer Tayyar milli mücadele Trakya'da başarılı bir komutan olamamıştır. 1918 Mondros Mütarekesi sırasında Birinci Ordu Komutanlığına atanmış, daha sonra Trakya'da Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinin kurulmasına, örgütlerin genişleyip yayılmasına hizmet etmiştir. Bu süreçte Mustafa Kemal'e bağlı kalmıştır. Trakya - Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti yönetiminde görev almıştır. 1920'de İsmet İnönü ile birlikte Edirne Milletvekilliğine seçildi. O sıra Kazım Karabekir de Milletvekili olarak onlara dahildi.
Cafer Tayyar, İstiklal Savaşı sırasında Trakya Kolordusu komutanı idi. 1920'de Yunanistan'a karşı Trakya'yı savunmakla görevli idi. Ancak ne var ki Yunanlılar Tekirdağ üzerinden Trakya'yı işgale başladıklarında Cafer Tayyar'ın Kolordusu bir varlık gösteremedi, bir hafta içersinde kolordu dağıldı. Düşman 8 - 10 gün içersinde Trakya'yı işgal etti. Cafer Tayyar ise birlikleri ile Trakya'nın derinliğinde kayboldu. At sırtında Trakya'yı dolaşarak, Şubelere emir vererek askerlerini toplayıp tekrar cepheye sürmek istedi ise de bunda da başarılı olamadı. Edirne'nin Bostanlı Köyü çevresinde atı ile dolaşıp askerlerini arayıp, dururken yöre hakkında bazı kimseler tarafından Havsa'daki Yunan Sıkıyönetim Komutanlığına ihbar edildi. Havsa'dan bir birlik Bostanlı Köyüne gelerek Cafer Tayyar Paşa'yı alıp götürdüler. Havsa'da sorgulandıktan sonra Atina Cezaevi'ne gönderilmiştir. Daha sonra Yunanistan'ın Anadolu Ordularının yenilmesi, bu orduların komutanı olan Trikopüs'ün esir edilmesi ile Cafer Tayyar takas edilmiştir. Atina Cezaevinden çıktığında gazeteciler ona "Şimdi hürsünüz. Ülkenize döndükten sonra sizi düşmana teslim eden köylülere ne yapacaksınız?" diye sorduklarında onlara "Bostanlı Köyüne Okul Yaptıracağım" diye cevap vermiştir. Çok partili hayata geçildiğinde Cafer Tayyar Millet Partisi'nden siyasete atılmış, bir gün Mareşal Fevzi Çakmak ile Bostanlı köyünü ziyaret etmiş, köylüleri affettiğini söylemiştir. Ama okul yaptırmamıştır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol