TARIHTE ANADOLU'NUN SALGINI, ISTANBUL'UN YANGINI RUMELI'NIN BOZGUNU MESHURDUR

Bizim tarihimizi, halkimizin geçmisini sembolize eden birtakim olaylar, birtakim göstergeler vardir. Örnegin, Anadolu'nun salgini, Istanbul'un yangini, Rumeli'nin bozgunu tarihte meshurdur. Mesela Anadolu'daki salgin hastaliklari, Rumeli'ndeki Balkan Bozgunu gibi olaylar çok gerilerde kalmis ise de Istanbul'un yangini hâlâ devam etmektedir.
Gün geçmez ki Istanbul'da herhangi bir yerde yangin çikmasin, bir fabrika yanmasin..
Yanginlar, salginlar Azgelismis Ülke ya da toplum sorunlaridir. Sahte bal, sahte raki, sahte para, gida zehirlenmeleri, töre cinayetleri, depremde, trafikte ölümler ve kazalar, cinayetler, kapkaçlar, yolsuzluklar, yerleri, sokaklari, çevreyi kirletmeler, uyuz, verem, kolera, dizanteri, ishal vakalari ve Veba gibi hastaliklar ve olaylar hep ülkelerin azgelismisliklerinde yer alan seylerdir. Tabii azgelismisligin daha baska göstergeleri de vardir. Kitap, gazete okumamak, sütü, eti, sabunu az tüketmek, rakiyi, sigarayi çok içmek gibi daha nice göstergeler azgelismislikle ilgilidir. Ancak, toplumlar egitildikçe, ülkeler kalkindikça bu gibi seyler azalmakta, zaman içersinde "Az Rastlanan Vakalar" durumuna gelmektedirler. Çok yillar önce Isveçli bir yazarin romanini okumustum, diyordu ki, "elli yildan beri Isveç'te bir cinayet oldugunu duymamisimdir. Babalarim da duymamislardir." Bugün Finlandiya dünyada en temiz, en seffaf ülkedir. Bu bir gelismislik göstergesidir. Avrupa Birliginin Türkiye'den istedigi Uyum Yasalari, Toplumsal Standartlari gelismislik ölçütleridir.
Bugün dünyada azgelismislik ölçülerinin bir kismi egitimsizlikle, ekonomi ile ilgiliyse, bir kismi da cehaletle, zamanin degistirmeye gücü yetmedigi gelenek ve göreneklerle ilgilidir. Sayet bir ülkede salgin hastaliklar, gida zehirlenmeleri, sahtecilikler, kazalar varsa ve bunlar sik sik görülüyorsa hiç sasmayinki o ülke azgelismistir.
Avrupalilar, Osmanlinin azgelismisligine, daha dogrusu geri kalmisligina tarihin meshur VEBA-KOLERA-DIZANTERI-ISHAL-UYUZ gibi hastaliklarini ölçü olarak gösterirler. Tarihler 600 yillik
Osmanli'nin 500 yilinin Veba Salginlari ile geçtigini yazarlar, Osmanli'nin HASTA ADAM'ligi burdan gelir. Ve bir mezara yüzlerce ölünün birden gömüldügünü, birgünde yüzlerce kisinin birden öldügünü, insanlarin mezarliklara saatlarce ölü tasidiklarini anlatirlar. Mesela 1350'li yillarda Türkler Rumeli'ne geçtiklerinde Trakya'da insanlar Veba Hastaligi'ndan kiriliyorlardi. Hatta bir yabanci tarihçi salgin hastalik dolayisiyle köylerde, kasabalarda insan kalmadigini, çift sürecek insan bulunmadigini, daglara, bayirlara, ormanlara, kirlara kaçtiklarini anlatir. Sözgelimi 1912 yilinda çikan Balkan Savasi'ni kaybedisimizin birkaç sebebinden birinin Kolera ve Dizanteri oldugu ve bu yüzden binlerce asker ve sivilin öldügü bilinen tarihi gerçeklerimizdendir.
Bazi hastaliklarin Cografyasi, Cografi Bölgeleri vardir. Mesela Hindistan, Pakistan, Ortadogu, Misir, Afrika, Akdeniz ülkeleri Veba ve Kolera gibi bulasici hastaliklarin çiktigi, yayildigi yerlerdir. Insanlik Yerçekimi Kanunu'nu Italya'da Veba salginindan kirlara kaçan ve bir elma agacinin altinda vakit geçiren Nevton'a borçludur. Nevton, agaçtan kopan elmalarin gökyüzüne dogru degil de yeryüzüne dogru düsmesinin nedenlerini düsünürken, Yerçekimi Olayini bulmustur.
"SAKALLI CELAL" kitabini okudunuz mu, bilemem, Okuduysaniz orada Sakalli Celal derki, "Cehaletin kitabi, Cehaletin Okulu Yoktur." Tarihte Peygamberin yasadigi zamana Cahiliye Devri denir. Yani cehaletin kolgezdigi zamandir. Cehalet yüzünden Peygamberin ümmeti, Osmanli Padisahlarinin kullari Veba gibi birtakim bulasici hastaliklarin Allahtan geldigine inanmislardir. Bazi Kör inanç sahipleri hastaligin çikisina sevinmislerdir. Onun için insanligin yolu düz degildir. Yasamin güzel oldugunu yeryüzünde bugüne kadar hiç kimse söylememistir. Insanlik bugün Kus Gribi'nden tir tir titremektedir. Ya dünyayi saran, insanlara bulasan bir hastaliga dönüsürse ne olur? diye kara kara düsünmektedir. Siz siz olun yasamanin kolay olmadigini aklinizdan çikarmayin.
nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol