Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kırklareli'de tahıl üretimini olumsuz yönde etkileyen en önemli zararlıların başında süne geldiğini belirterek, süne ile mücadele de kışlamış ergin mücadelesinin teknik talimatlara aykırı olduğu belirtilerek üreticilerin kesinlikle kışlamış ergin mücadelesi yapmaması istendi. Duyuruda, yapanlar hakkında kanuni işlem yapılacağı vurgulandı
Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden süne ile mücadeleye ilişkin yapılan duyuruda, tahıllar günlük beslenmemizde vazgeçilmez bir öneme sahip olduğu belirtilerek bunun üretimini sınırlayan önemli faktörlerden birini de zararlıların oluşturduğu anımsatıldı. Yurdumuzda ve Kırklareli'de tahıl üretimini olumsuz yönde etkileyen en önemli zararlıların başında Süne zararlısının geldiğine işaret edilen duyuruda, süne yoğunluğunun yüksek olduğu yerlerde, mücadele yapılmadığı zaman; ekmeklik, makarnalık ve tohumluk yönünden özellikle buğday'da % 100'e varan oranlarda zararlar oluşturabildiği kaydedildi.
Yıllardan beri yürütülen kimyasal ilaçlamalar sonucunda Süne'yi baskı altına alan doğal düşmanlarının ve diğer avcı canlıların yok edilmesi sonucu zarar oluşan alanların genişlediği ve genişlemeye devam ettiği belirten duyuruda, şu açıklamalarda bulunuldu;
"Süne yumurta parazitoitleri (Trissolcus spp.) sünenin en önemli ve etkili doğal düşmanlarıdır. Süne yumurta parazitoitleri süne yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakmak suretiyle sünenin çoğalmasını engellemektedir.
Bitkisel ürünlerde pestisit/zirai ilaç kalıntısı, insan sağlığını ilgilendirmesi nedeniyle büyük bir önem arz etmektedir. İlaçlar sadece insan sağlığına zarar vermez. Doğal dengeyi de bozarak, yeraltı sularını kirleterek çevreye de büyük zararlar verir. Aslında doğada bir denge mevcuttur ve birçok zararlıyı yok eden faydalı böceklerde vardır. Yapılacak hatalı ilaçlamalar sonucu bu faydalı böcekler yok edilebilir ve bir daha telafisi mümkün olmayan durumlar ortaya çıkabilir.
Eğer, uygun ilacı doğru zamanda, doğru miktarda ve yeterli düzgünlükte atmazsak, bize faydadan çok zarar getirir. Yanlış olarak attığımız ilaçlar topraklarda, sularda ve tükettiğimiz ürünlerde birikerek insanlara zarar verdiği doğal hayata da zarar vermektedir.
Gerek yabancı ot mücadelesi ile gerekse pas mücadelesi ile birlikte süne ilacı atılması doğada var olan ve süne zararlısını baskı altında tutan bizim için faydalı olan süne parazitlerini öldürmekte ve doğal dengeyi bozmaktadır.
Süne yumurta parazitoidlerinin faal olduğu dönemde kışlamış erginlere karşı gerçekleştirilen talimat dışı ilaçlamaların parazitoidler üzerinde olumsuz etkisi olmakta ve süne zararlısına karşı etkinliği azalmaktadır.
5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 15. Maddesi 2 fıkrasında "Zararlı organizmalara karşı yapılacak mücadelenin esasları Bakanlıkça belirlenir. Mücadelenin Bakanlıkça belirlenen esaslara göre yapılması zorunludur"
Yine aynı kanunun 38. Maddesi (b) bendinde "Zararlı organizmalarla yapılacak mücadeleyi Bakanlıkça belirlenen esaslara göre yapmayanlara Üç bin (3.000) Türk Lirası idarî para cezası verilir"
39. Maddesi (ı) bendinde "Bakanlıkça reçeteli olarak satılması istenen bitki koruma ürünlerini reçetesiz olarak alıp uygulayanlara bin (1.000) Türk Lirası, reçetesiz olarak satanlara ve Bakanlıkça istenen kayıtları tutmayanlara Beş bin (5.000) Türk Lirası idarî para cezası verilir" denilmektedir.
İlimizde süne mücadelesi ile ilgili teknik çalışmalar Müdürlüğümüz tarafından yapılmakta ve zararlının yoğun (mücadele eşiği üzerinde) olduğu alanlar mücadelede görev alan ekipler tarafından belirlenerek ilaçlanacak sahalar üreticilere duyurulmaktadır.
Süne zararlısı ile mücadelede üreticilerin Müdürlüğümüzün duyurularına göre hareket etmeleri gereksiz ilaçlamalardan kaçınmaları hem bizim için faydalı olan canlıların doğada yaşamlarını devam ettirmelerini sağlayacak hem de çevrenin kirlenmesini önleyecektir.
Süneye karşı Kışlamış Ergin Mücadelesi Teknik Talimatlara aykırı olduğundan üreticilerimizin kesinlikle kışlamış ergin mücadelesi yapmaması, yapanlar hakkında 5996 sayılı kanun kapsamında ceza-i müeyyide uygulanacağı üreticilerimize duyurulur.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol