Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından: Küresel iklim değişikliği çerçevesinde; Türkiye'deki toprak ve su kaynaklarının korunarak sürdürülebilir ve etkin kullanımı ile sulu tarım alanlarında üretilen başta şekerpancarı olmak üzere, alternatif ürünler dikkate alınarak üretim politikalarının değerlendirilmesi amacıyla 17-18 Şubat 2015 tarihinde yapılacak olan "Sulu Tarım Alanlarında Sürdürülebilirlik Çalıştayı"nın ilk günü dün saat 09.00'da başladı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan çalıştaya, başta Kırklareli Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı olmak üzere, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Şevket Tekin Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hakan Keçeci, Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, kamu kurum kuruluşlarının personeli ve STK temsilcileri katılım gösterdi.
Çalıştay sunumlarla başladı.
-Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Şube Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir "Bitkisel Üretim Sektöründe Yaşanan Gelişmeler" ile ilgili sunumuyla,
-Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hakan Keçeci "Kırklareli'nde Tarımsal Üretim" sunumuyla,
- Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Burhan Arslan "Dünyada ve Türkiye'de Şekerpancarı Yetiştiriciliği" sunumuyla
-İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Levent Şaylan "Toprak ve Su kaynaklarının Önemi ve İklim Değişiklerinin Etkileri" sunumuyla -Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Sayın Prof. Dr. Mustafa Tan "Sürdürülebilir Tarımda Yem Bitkilerinin Yeri ve Önemi" sunumuyla değerli katılımcılara bilgiler sundular. Programın açılış konuşmasını Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hakan Keçeci yaptı. Keçeci, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "İlimiz tarım ve hayvancılık açısından ülkemizin öne çıkan üst sıralarında yer alan illerdendir. Toprak yüzölçümü 655 bin hektardır. Bunun 257 bin 200 hektarı tarımsal amaçlı kullanılmaktadır. Ve 35 bin 555 hektarlık alan da çayır ve meralardan oluşmaktadır. Ve bizim ilimizde şu anda 17 bin 666 tane çiftçimiz çiftçi kayıt sistemine kayıtlıdır. Bunlara kaydedilmiş arazi varlığı ise 175 bin 930 hektardır. Yalnız Kırklareli'nin bir handikabı var. Sulu tarım alanlarımız kısıtlı. 46 bin 250 hektar sulu tarım alanımız var bu da yaklaşık yüzde 18 e tekabül etmektedir. Maalesef geri kalan alanlarda susuz tarım yapmak zorundayız dedi.
"Avrupa'da birinci, Dünya'da yedinci konuma gelmiştir"
Keçeci'nin ardından sözü devralan Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Şevket Tekin, şöyle konuştu; "Ülkemizin ilk yerli şekerinin üretildiği serhat kentimiz Kırklareli'nde sizlerle beraber olmaktan büyük mutluluk ve onur duyuyorum. Bugün (Dün) burada 21. Yüzyıl dünyasının en önemli kavramlarından biri olan sürdürülebilirlik konusunu ele almak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bulunduğumuz coğrafya başta olmak üzere dünya genellinde ekonomik sosyal ve kültürel alanda yaşanan gelişmeler nedeniyle tarım sektörü ciddi ve değişim ve dönüşüm geçirmektedir. Bu çerçevede iklim değişikliği ve nüfus artışı yanında doğal kaynakların azalması tarımsal ürünlerin enerji amaçlı kullanımı enerji fiyatındaki dalgalanmalar tüketim alışkanlıklarımızın değişmesi ve hızlı kentleşme içinde bulunduğumuz sektörü her alanda etkilemektedir. Dünyada yaşanan bu gelişmelere rağmen Türkiye tarımı son on yılın 9 yılında büyüyerek tarımsal ekonomide büyüklük açısından Avrupa'da birinci, Dünya'da yedinci konuma gelmiştir" şeklinde ifade etti.
"Son verilere göre nüfusumuz 343 bin"
Son olarak kürsüye çıkan Kırklareli Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı şu ifadelere yer verdi; "Kırklareli ilimiz 6 bin 555 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip. Bu arazinin yüzde 40'ı ormanlarla kaplı. 180 kilometre kara sınırı, 60 kilometre deniz kıyısı bulunan bir sınır vilayetimiz biliyorsunuz.
Bu yüzölçümü arazi 8 ilçe 21 belde ve 179 köy olarak mülki taksimata tabi tutulmuş olup bu alan üzerinde 2014 son verilerine göre 343 bin nüfus barınmakta" diyerek sözlerini sonlandırdı. Çalıştayın ilk günü yapılan ikramların ardından son buldu.
Bugün de devam edecek çalıştayın programı ise şöyle;
09:00 - 10:30 Grup Çalışmaları,
10:30 - 10:45 Çay-Kahve Arası,
10:45 -12:30 Çalıştay Sonuç Raporunun Hazırlanması,
12:30 - 13:30 Öğle Yemeği,
13:30 - 14:30 Çalıştay Sonuç Raporunun Açıklanması,
14:30 -15:30 Genel Değerlendirme ve Kapanış.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol