Kırklareli İl Genel Meclisi, “Alternatif Su Kaynaklarının Araştırılması ve Olası Su Krizine Karşı Alınması Gereken Tedbirler” başlıklı toplantı düzenleyecek. Meclisin Mart ayı içinde olağanüstü gündemle gerçekleştireceği toplantıya çok sayıda kamu kurumu, sivil toplum örgütleri ve su kooperatiflerinin çağırılacak.
Kırklareli İl Genel Meclisi, 3 Mart 2017 Cuma günü gerçekleşen 3’ncü birleşiminde “Kırklareli’ndeki bütün köy ve yerleşim alanlarında yaşanan içme suyu problemi, ileride yaşanması muhtemel içme suyu problemleri, içme suyu dağıtım ve kullanımındaki problemlerin incelenmesi ve önerilerin sunulması talebi hakkında Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Altyapı Hizmetleri Komisyonu tarafından hazırlanan raporu ele aldı.
Safet Üresin Başkanlığı’ndaki toplantıda gündemin 13’ncü maddesi olarak görüşülen konuya ilişkin iki komisyonun hazırladığı ortak raporu Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Gürcan Kırım okudu.
Kırım, Kırklareli genelinde son yıllarda ve özellikle 2016 Aralık ayından itibaren mevsimsel yağışların olmamasından kaynaklı Kırklareli ve çevresindeki köylerin su kaynaklarının debilerinde ortalama % 50 civarında azalmalar meydana geldiğini söyledi.
Kırım, Kırklareli il merkezinin kuzey kesimlerinde bulunan Demircihalil, Yörükbayır, Düzorman, Koruköy, Kapaklı, Geçitağzı, Kuzulu, Kadıköy, Dereköy, Armağan köylerinde, Kofçaz İlçesi köylerinde ve Demirköy İlçesinde bulunan köylerde jeolojik yapı itibariyle sondaj kuyusu açma yöntemiyle yeterli miktarda su bulma imkanı bulunmadığını, söz konusu bu yerlerdeki köylerde içmesuyu ihtiyacının mevcut kaynaklarından karşılandığını aktardı.
Kırım, ileriki yıllarda kuraklık yaşanması halinde alternatif kaynak arayışına girileceğini bu anlamda Devlet Su İşleri tarafından halihazırda yapılan ve yapılacak olan barajlardan ve sulama göletlerinden köylere içme suyu sağlanması ve proje çalışmaları esnasında bu konunun değerlendirmeye alınması ve planlanmasının yapılmasının büyük önem arz ettiğini kaydetti.
Kırım, “Ayrıca Demircihalil Köyü başta olmak üzere diğer köyler ile birlikte Armağan Barajı’ndan D.S.İ. tarafından yapılan sulama suyuna ek olarak, 1/25000’lik haritada yerleri gösterilen köylerimize içme suyu temin edilmesi ile ilgili gerekli teknik çalışma yapılması Meclisimiz ve İdaremiz tarafından talep edilmektedir.
1/25000’lik haritada yerleri gösterilen Merkez köylerinin halihazır toplam nüfus 2416 kişi olarak hesaplanmış olup mevcut ihtiyacı 5.00 litre saniyedir. 30 yıl sonraki nüfus projeksiyonuna göre de müstakbel nüfus 5864 kişi olarak hesaplanmış ve gelecekteki toplam ihtiyacın yaklaşık 10 litre saniye olacağı tahmin edilmektedir.
Ayrıca; D.S.İ. 112. Şube Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde; 2017 Alternatif Su Kaynaklarının Araştırılması ve Olası Bir Su Krizine Karşı Alınması Gereken Tedbirler” başlıklı toplantının Mart ayı içinde belirlenecek bir tarihte İl Genel Meclis Toplantı Salonu’nda yapılması Komisyonlarımızca da uygun görülmüştür” dedi.
Hazırlanan ortak komisyon raporu Meclis tarafından kabul edildi.
Toplantının bu Mart ayı içinde Olağanüstü gündem maddesi olarak yapılacağı ancak kesin tarihinin henüz belirlenemediği öğrenilirken toplantıya, Kırklareli Toprak Araştırma Enstitüsü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, D.S.İ., İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü, Kırklareli, Babaeski, Lüleburgaz, Pınarhisar, Vize, Demirköy, Kofçaz, Ziraat Odaları, Kayalı, Dolhan, Sergen, Turgutbey, Ahmetbey, Üsküp, Sofuhalil, Armağan, Çukurpınar Su Kooperatifleri, sivil toplum örgütleri, Orman Bölge Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü başkan, müdür ve temsilcileri çağırılacak.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol