Kırklareli İl Genel Meclisi Aralık ayı toplantılarına devam
ediyor. 4 Aralık Salı günü gerçekleşen birleşim saat 11:00’da başladı. Meclis’in gündemi 5 Aralık Kadın Hakları Günü oldu. Bütün meclis üyeleri, hem meclis üyesi kadınların hem de bütün kadınların Kadın Hakları Günü’nü kutladı.
5 Aralık Salı gün ki meclisin gündemi gerçekleştirilmesi planlanan projeler kadar, Kadın Hakları Günü de oldu.
Meclis üyeleri Türk Kadınına verilen Seçme ve Seçilme Hakkı’nın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurguladılar. AK Parti grubundan Nihat Sağam; “Bugün Atatürk’ün kadınlarımıza sunduğu Seçme ve Seçilme Hakkının yıldönümü. Gerçekten ileri görüşlülük yaparak bir çok dünya ülkesinden önce kadınlarımıza tanınan bu hak hem kadınlarımız hem de ülkemiz için çok önemli bir kazanım. Umarım önümüzde ki yıllarda kadınlar sosyal hayatımızda daha fazla yer ederler.” dedi.
İl Genel Meclisi’nin sona ermesinin ardından Meclis Üyesi Kadınlar, İl Özel İdaresi çalışanı kadınlar ve mecliste haber yapmak için bulunan kadın gazeteci arkadaşımız birlikte poz vererek günün anlam ve önemi hakkında açıklamalarda bulundular.
Günün anlamı hakkında konuşan Sibel Çınar, seçilen kadınlar olarak ülkede bulunan bütün kadınların haklarını savunma için bu görevde bulunduklarını dile getirdi. Her ne kadar bu hakka sahip olsalar da eşit temsilin olmadığını devletin meclislerinde erkek sayısının kadınların sayısına oranla çok fazla olduğunu sözlerine ekledi. Çınar; “Dünya’da seçme ve seçilme hakkını ilk eden kadınlar Türk Kadınlarıdır. Bu hakka sahip olsak da genel olarak eşit temsil konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. 24 kişilik İl Genel Meclisi’nde sadece 5 kadın üyeyiz. Eşit hak eşit katılım istiyoruz, meclislerde yer almak, hayatın genel akışı içinde en az erkekler kadar söz sahibi olmak istiyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e minnettarız. ” ifadelerini kullandı.
Bir diğer Meclis Üyesi Yeşim Girgin; “ Kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını kazandığı bu kutlu günü büyük içtenliğimle kutluyorum. Kadınların Türkiye’nin her noktasında eşit temsil ve eşit haklara tabi olmasını istiyoruz. Meclisimizdebulunan 24 üyenin 19’u erkek üyelerden oluşurken sadece 5’i biz kadınlardan oluşuyor. İsteğimiz şudur ki; en kısa zamanda hayatın her alanında; iş yerlerinde, meclislerde, sosyal hayatta erkeklerle eşit temsil ve eşit haklara sahip olalım. Eş baskısı ya da mahalle baskısı olmadan nasıl seçme seçilme hakkı verildiyse kendi öz iradeleriyle, demokratik bir şekilde istedikleri kararı verebilmeliler. Her şeyden önce seçilme hakkını kendilerine verilmiş bir lütuf olarak değil, gerçekten hak ettikleri bir şey olarak görmelerini istiyoruz.” diye konuştu.
Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı
Bugün, Atatürk Devrimleri'nin en önemlilerinden birisi olan kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yıl dönümünü kutluyoruz. 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Türkiye, Fransa'dan ve İtalya'dan 11, Romanya'dan 12, Bulgaristan'dan 13, Belçika'dan 14, İsviçre'den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyarak kadınların toplum açısından ne kadar önemli olduğunu en önce fark eden ülke konumunda bulunuyor. Atatürk, 5 Aralık 1934’te bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük ederek, Kadınların siyasi hayatta yer alması için harekete geçti. Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik ile bundan tam 83 yıl önce kadınlar, en demokratik hakları olan Seçme ve Seçilme Hakkı’na kavuştular.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol