Son birleşimde gerginlik

Kırklareli İl Genel Meclisi Mayıs ayı birleşimlerine nokta koydu. 8 Mayıs Salı yapılan 5.birleşim ile Mayıs ayı görüşmelerini sonlandıran meclis son gününde tartışmalara sahne oldu. Gündem maddelerinin tamamının görüşüldüğü toplantıda Hundi Hatun Yurt Müdürlüğü ve Evladı Fatihan Yurt Müdürlüğüne giden yolun yapımı ile ilgili madde görüşülürken parti temsilcileri arasında sözlü tartışma yaşandı.

8 Mayıs Salı saat 11.00’da Kırklareli İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda yapılan Mayıs ayı 5.birleşiminde geriye kalan gündem maddeleri görüşüldü. Safet Üresin’in başkanlık ettiği meclis bir önceki birleşime ait tutanak özetlerinin kabul edilmesi ile başladı.
Raporlar kabul edildi
İlk gündem maddesinde Lüleburgaz Karamusul köyünde bulunan arsa üzerine “Tarım ve Hayvancılık Alanı” amaçlı işletme açılması adına gelen teklif görüşüldü. Konu İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

3.gündem maddesinde İl Özel İdaresi’nde Hukuk Müşavirliği görevini yürüten Sezen Malik Abuy’un hizmet süresini doldurması nedeniyle 1’inci derece kadroya yükseltilmesi adına Dolu Kadro Derece Değişikliği yapılması teklifi görüşüldü.
Teklif idareden geldiği şekilde kabul edildi. Sonraki gündem maddesinde Babaeski ilçesi Düğüncülü köyü köy yerleşik alanının yeniden tespiti ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu görüşüldü. Söz konusu alanın daha önceden incelendiği ve raporun alanının yeniden tespiti ile değil yapılan teknik bir hatadan dolayı yeniden gündeme geldiği ve düzeltildiği ifade edildi. Rapor oy birliği ile kabul edildi.
İki ilave talebi
Beşinci sıradaki gündem maddesi günün olaylı gündem maddesiydi. Hundi Hatun Yurt Müdürlüğü ve Evladı Fatihan Yurt Müdürlüğü’ne giden yolun bakım, onarım ve sağlamlaştırılma çalışmalarının yapılması ihtiyacı ile ilgili yurt yolunun İl Özel İdaresi yol ağına alınması ile ilgili Altyapı Hizmetleri Komisyonu’nun raporu görüşüldü. Kenan Çiftçi tarafından okunan rapora CHP Grubu sözcüsü Çetin Şinikoğlu tarafından itiraz edildi. İtirazın ardından 5 dakikalık bir ara verildi. Aradan sonra Şinikoğlu raporda iki adet ilave edilmesini talep etti.
Bu ilaveler; yolun köy yolu ağına alınması ve konu hakkında yurt müdürlükleri ile protokol imzalanması idi. AK Parti ve MHP grupları konuya itiraz etti. Raporun önceden hazırlandığı ve şu anda ki ilavelerin gereksiz olduğunu ve yolun yapının aciliyet taşıdığını ifade ettiler.
Özel yurt mu? Değil mi?
CHP Grup Başkanı Çetin Şinikoğlu’nun yurtların özel yurt olduğunu söylemesi üzerine AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam, yurdun KYK Yurdu olduğunu, özel yurt olmadığını 15 yıllığına özel bir kişiye kiraya verildiğini ancak KYK bağlı olması nedeniyle yurt yolunun İl Özel İdaresi’nin yapması gerektiğini ifade etti.
1 kilometre yürüyorlar
CHP Grup Başkanı Çetin Şinikoğlu, yurdun devlete ait olmadığını bir protokol karşılığında kiralandığını ve KYK ile nasıl protokol yaptı ise; İl Özel İdaresi ile protokol yapması gerektiğini savundu. Raporun bu nedenle ilavelerle birlikte oylanmasını istedi. Buna cevaben söz alan Sağlam, oraya incelemeye gidildiğini belirtti ve alanın köy yolu ağına değil İl Özel İdaresi yol ağına alınması istendiğini ifade etti. Sağlam, yurtlarda 2 bin 500 çalışanlarla beraber 3 bin kişiye yakın kişinin yurtlara ulaşım yaptığını ve şu an ki yol düzeninde otobüslerin yola girmediği ve yaklaşık bir kilometrelik bir kısmı yürüyerek gittiklerini bu nedenle yolun bir an önce yapılmasını istediklerini belirtti. Konunun yurdun ne özel ne de devlet yurdu olması alakalı olmadığını önemli olanın yurtlarda ikamet eden öğrenciler olduğunu düşündüklerini sözlerine ekledi.
“Protokol tabii ki yapılabilir ama bundan dolayı yapım uzar mı?”
Söz alan MHP Grup Başkanı İbrahim Akten, yolu incelediklerini ve bu durumun ihtiyaç olduğunu düşündüklerini ifade etti. Akten, “Konu meclise geldiyse ve çözüm bizim tarafımızdan sağlanacaksa ve bu hizmet için yapılacaksa evet demeliyiz. Protokol tabii ki yapılabilir ama bundan dolayı yapım uzar mı bu önemli” şeklinde konuştu.
“Biz hizmet götürmek zorundayız”
Konu hakkında konuşan AK Parti Grubundan Ceyhun Alkan, konu ile ilgili ara verilmeden önce yurtların isimleriyle alakalı problem yaşayan Yeşim Girgin’e cevaben, “Bu yurtlarda kalan her evlat bizim evladımızıdır. Onların dini, dini, görüşü önemli değildir biz hizmet götürmek zorundayız” dedi.
“Yolun protokolsüz yapılması olumsuz emsal teşkil eder”
Yeniden söz alan Şinikoğlu, köy muhtarları dahil herhangi bir iş makinası istediği zaman ücretli gittiğini bu yüzden bu yolun herhangi bir şekilde protokol yapılmadan onarılmaması gerektiğini ifade etti. Yolu onarma konusunda veya yapılması konusunda bir problem yaşamadıklarını söyleyen Şinikoğlu, ancak özel bir kişiliğe ait yolun protokolsüz yapılmasının olumsuz emsal taşıyacağını belirtti.
“Kendi kendine yetemeyen bir komisyon başkanı”
Rapor hakkında tartışma konusu olan bir nokta da raporda imzası bulunan CHP’li üyelerin raporu kabul etmeyerek ilave madde istemeleriydi. Konu Ceyhun Alkan, konu ile ilgili CHP’li üyelere yüklenerek “Kendi imza attığınız raporu tartışıyorsunuz kendinizle çeliyorsunuz” ifadelerini kullandı. Grup Başkanı Şinikoğlu, raporun ilavelerle oylanmasını önerdi. Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanı Sağlam, “Komisyon Başkanı Kenan Çiftçi, kendi imzaladığı rapora ekleme yaptı. Kendi kendine yetemeyen bir komisyon başkanı var. Çetin bey 15 yıldır oylama yapıyorsunuz ama bir şey öğrenememişsiniz. Önce komisyon raporu oylanır sonra ilaveler oylanır” diye konuştu.
Bunun üzerine CHP üyeleri daha önceki toplantılarda birçok kez bu şekilde ilaveler yapıldığını ve oylandığını bir problem ve tartışma çıkmadığını söylediler.
AK Parti ve MHP oy vermedi
Çıkan tartışmaların ardından rapor oylandı. AK Parti ve MHP grupları ilaveli rapora oy vermeyeceklerini ve ilk raporu oylayacaklarını söylediler. Bu konu hakkında da tartışma yaşanırken Meclis Başkanı Safet Üresin raporun ilk halini oylamaya çıkarmadı ve rapor ilaveler ile birlikte 15 olumlu oy ile kabul edildi. Çıkan sonuç sonrasında Sağlam, “O yolda gerçekleşecek bir kaza ya da yaralanmada mesuliyet CHP üyelerinindir” dedi. Bu lafı üstüne meclis üyeleri arasında sözlü tartışma çıktı.
Komisyon raporu oylandı
Tartışmanın yatışması sonrasında meclis olağan gündemi ile devam etti. Lüleburgaz ilçesi Akçaköy köyünde ki araziye “Akaryakıt ve Servis İstasyonu” amaçlı imar planı yapılması ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu oylandı. Rapor kabul edildi.
OSB üyeleri seçildi
Ardından önceki toplantılarda gündeme gelen ve konu hakkında sözlü önerge verilen Kızılcıkdere Organize Sanayi Bölgesi, Büyükkarıştıran Organize Sanayi Bölgesi ve Evrensekiz Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis heyetlerine İl Genel Meclisi tarafından üye seçilmesi işlemi gerçekleştirildi. AK Parti Grubundan Nihat Sağlam konu hakkında isim önermeyeceklerini ve olumsuz oy vereceklerini açıkladı. MHP Grup Başkanı İbrahim Akten de olumsuz oy verirken diğer iki MHP üyesi olumlu oy kullandılar.
Müteşebbis Heyetleri üyeleri
Kızılcıkdere OSB Müteşebbis Heyeti Üyeleri Asil; Orhan Çiftçi, Cavit Çağlayan, Çetin Şinikoğlu, Seyhan Delioğlu, Safet Üresin, Abdullah Mutluer, Gürkan Umut, Şahin Arslan.
Büyükkarıştıran OSB Müteşebbis Heyeti Üyeleri Asil; Gürcan Kırım, Okay Şeran, Kenan Çiftçi, Sibel Çınar, Saygun Ersin.
Evrensekiz OSB Müteşebbis Heyeti Üyeleri Asil; Mustafa Kaya, Yeşim Girgin, Vedat Dal, Ertuğrul Koç, Mehmet Gülay Erkol.
Bir sonraki birleşim 4 Haziran’da yapılacak
OSB kanunundan dolayı yedek üyelerin herhangi bir OSB Müteşebbis Heyetinde olamamalarından ötürü CHP Grubu yedek üye öneremedi ve mevcut yedek üyelerle devam edildi. Son madde olarak 2018 yılı İl Genel Meclisi tatil ayının belirlenmesi görüşüldü Tatil Temmuz ayı olarak kararlaştırıldı.
Meclis Haziran ayı birleşimlerine 4 Haziran Pazartesi saat 11.00 saatinde devam edecek.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol