Kirklareli Il Halk Kütüphanesi'ne az gören ve görme engelli kullanicilarin hizmetine sunulmak üzere ekran büyütme programi, ekran okuma programi, kitap okuma makinesi ve masaüstü büyüteç sistemi kuruldu. Yirmi gün önce kurulan sistemleri ne yazik ki henüz kullanan olmadi. Il Halk Kütüphanesi Müdürü Hilal Sicak, görme engellilerin yani sira yaslilarin da kullanabilecegi bu sistemleri Ekim ayi itibariyle hizmete sunduklarini belirterek; "Ne yazik ki henüz
kullanicimiz yok ama duyuldukça bu sistemler görme engelli ve yasli vatandaslar tarafindan ilgi görecektir" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanligi'na bagli olarak Il Halk Kütüphaneleri'nin hizmetlerinden görme engelli kisilerin bu alandaki teknoloji, kullanarak yararlanabilmesi için, gerekli bilgisayar programlarin ve donanimlarin saglanmasi amaciyla "Bilgiye Erisimde Engelli Degilsiniz" (BILED) projesi hazirlandi.
Bu proje kapsaminda Kirklareli Il Halk Kütüphanesi'ne ekran büyütme programi, ekran okuma programi, kitap okuma makinesi ve masaüstü büyüteç sistemi kuruldu. Ekim ayi itibariyle hizmete sunulan sistemleri henüz kullanan olmadi. 2 adedi bilgisayar bölümüne 2 adedi de okuma salonuna kurulan sistemlerde büyütme özelligi, sesli okuma ve renklendirme özellikleri bulunuyor. Büyütme özelligi olan bilgisayarda 'Zoomtext' adi verilen bir program mevcut. Bu program sayesinde büyütme oranlari, renklendirme ve seçilmis metne yakinlasmak mümkün oluyor. Seçilen programda görme engelliler için sesli olarak çalisilabiliyor.
"Az görenler içinde faydali"
Konu ile ilgili bilgi aldigimiz Kirklareli Il Halk Kütüphanesi Müdürü Hilal Sicak, kütüphanede 4 bilgisayara görme engellilerin kullanabilecegi programlarin yüklendigini söyledi. Kurulan programlar ile görme bozuklugu çeken kisilerin istedigi kitabi rahatlikla okuyabilecegini belirten Sicak, sistemin sadece görme engelliler için degil az görenler içinde faydali oldugunu kaydetti. Kullanici kisinin bilgisayar hakkinda biraz bilgi sahibi olmasi gerektigini de ifade eden Sicak, "Ekim itibariyle hizmete sundugumuz bu sistem ile engelli vatandaslar büyük rahatlik görecek. Çok yönlü bir sistemimiz var ama suana kadar ne yazik ki kullanicimiz yok" dedi.
Sicak ayrica kurulan sistemin daha yeni oldugunu ilerleyen günlerde duyuldukça bu sistemlerin görme engelli ve yasli vatandaslar tarafindan ilgi görecegini sözlerine ekledi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol