"SIZ KAYSERI'DEKI O ÇOCUKMUSUNUZ?"

Anadolu Üniversitesi ve Açik Ögretim Fakültesi Kirklareli temsilcisi ve buradaki büronun yöneticisi ögretim üyesi Münir Saygin sair Behçet Kemal ile ilgili bir programi TV'de izledigini telefonla bildirdi. Bu ilginç programi izlememi tavsiye etti. Programda Behçet Kemal'in Atatürk'e yakinligi anlatilmaktadir. Zira Behçet Kemal Çaglar daha ögrencilik yillarinda Atatürk'e âsik, Atatürk'ü taparcasina seven bir sairdir. Ögrencilik yillarinda Atatürk ile görüsmüstür. Birbirlerini tanimislardir. Mustafa Kemal yillar sonra Kayseri'ye gittiginde girdigi sinifta Behçet Kemal'i tanimis. Daha sonraki bir zamanda karsilastiklarinda Behçet Kemal'i hemen hatirlamis, ona, "Sen Kayseri'deki o çocuk musun" diye sormustur. Ögrenci iken tanidigi Behçet Kemal'i yillar sonra hatirlayan Mustafa Kemal güçlü bir bellek sahibi oldugunu göstermistir.
Behçet Kemal Çaglar Cumhuriyetin yetistirdigi ünlü bir sairdir. Kendisi maden mühendisidir ama sair, yazar ve edebiyatçi, program sunucusu ve herseyden önce Atatürkçü olarak taninmistir. Bir süre önce ondan burada söz etmistim. Türk Kültür Dernekleri Genel Baskani ve Halkevlerinin ikinci kurulusunu gerçeklestiren kisidir. Bu iki olayda da Baskanliklarini yaptigi bu derneklerde vardim. Onun arkasindan Anitkabre yürümüs, Yüce Önder'e saygi durusunda bulunmustuk. Bir vesileyle bu anin fotografini yayimlayabilecegimi umuyorum.
Behçet Kemal Çaglar güçlü, duygulu, yurtsever bir sairdir. Yirminci Asir Dergisi'nde onu çok okumusumdur. Fakat benim için Behçet Kemal Çaglar'in önemli yani politik hayatinda gösterdigi tutarlilik ve Atatürk ilkelerine olan bagliligidir. Insanlik örnegi Münir Saygin'la Behçet Kemal Çaglar üzerine konusurken onun Atatürk Sevgisi, Atatürk'e ve degerlerine bagliligi, Atatürk'ün onu sevmesi üzerinde durulacak bir olay olarak dikkatimizi çekmisti. Içinde bulundugu partisinde saga kayma egilimi ve çalismalari basgösterince tavir almasi, protesto baglaminda partisinden ve milletvekilliginden istifa etmesi cumhuriyet tarihinde pek görülmüs bir olay degildir. Herkes yerine, ikbal ve iktidarina bagliyken onun bütün nimetleri laik rejim ve cumhuriyet degerleri ugruna geri tepmesi, yeminine sadik kalmasi son derece ders verici bir siyasi davranis örnegi olmustur.
Sair, politikaci, program sunucusu, edebiyat yazari Behçet Kemal Çaglar'i simdi kim hatirliyor? Biz onun Yurt Güzellemesi adli siirini okurken sanki ülkeyi dolasmis gibi olurduk. Duygulanir ve ülkenin güzellikleri için sevinir, gururlanirdik. O yillarda okullarda ülkeyi sevdiren, Türk Kahramanligini öven, yurdun özelliklerini yansitan siirlerin okunmasina önem verilirdi. O yillarda tasra sairleri, Türk Edebiyatinda ayri bir akim gelistirmis olan Fecri Ati Sairleri, Bes Ececiler bu baglamdaki siirleri ile çokça taninirlardi. Ben hâlâ Faruk Nafiz Çamlibel'in HAN DUVARLARI'ni, Çoban Çesmesi siirlerini unutmus degilimdir. Necmettin Halil Onan'in midir, Orhan Saik Gökyay'in midir simdi pek hatirlamiyorum fakat bunlardan birine ait olan DUR YOLCU siiri her zaman okunacak klasik bir siirdir. Zaman degisti, kosullar (sartlar) degisti, sairler de, edebiyatçilar da, siir türleri de degisti. Yeni Siir çok ustaligi gerektiren bir siir türüdür. Simdilerde edebiyat dergilerinde bu siirler çokça görülmektedir. Tasrali kaç sairin edebiyat dergisi okuyarak siir yazdigini bilemem ama sözgelimi Kirklareli'nde Varlik, Türk Edebiyati, Kitaplik gibi siire de yer veren dergilerin pek okunduklarini sanmiyorum. Kaldi ki Kirklareli'nde dogrudan bir kitabevi de yoktur. Ama Kirklareli'nin geçmisinde bu vardi. Ordan anliyorum ki Kirklareli kültür alaninda çok gerilere düsmüstür.
Münir Saygin'a tesekkür ediyorum. "Mustafa Kemal'in "Kayserili O Çocuk Siz misiniz" dedigi Behçet Kemal Çaglar'i bir kez daha anma, üzerine konusma imkanini verdi. Münir Saygin'in da bir Kirklareli sevdalisi oldugunu burada hemen söyleyivereyim. Kirklareli'nde yasayip Kirklarelili olmayan çok insan vardir.
nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol