“Sektörlerin problemlerine çözüm üretme gayreti içerisindeyiz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları, Müsteşar Yardımcısı Tarkan Alpay başkanlığında, "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik, İş Sağlığı ve Güvenliği Hedef Sıfır" programı kapsamında dün Kırklareli'ne bir dizi ziyaret gerçekleştirdiler. Bu kapsamda saat 14.30’da “İş Sağlığı ve Güvenliği Sektörel Toplantısı” SGK İl Müdürlüğü binasında yapıldı. Toplantıya; SGK İl Müdürü Tahsin Halcı, İŞKUR İl Müdürü Hasan Aksoy, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker ile Kırklareli’ndeki sektör temsilcileri katılım gösterdi.
Programın açılış konuşmasını Müsteşar Yardımcısı Tarkan Alpay gerçekleştirdi. Alpay şunları kaydetti;
“Bugün dünyada 3 milyar, ülkemizde ise yaklaşık 14 milyon iş gücü bulunmaktadır. Bununa birlikte, Her gün yaklaşık 1 milyon iş kazası yaşanmakta, iş kazası ve meslek hastalıkları sonucu her yıl 2,3 milyon insan, maalesef hayatını kaybetmekte, çok daha fazla insan ise iş göremez hale gelmektedir.

78 trilyon dolar olan Dünya gelirinin yaklaşık 3 trilyonu iş kazaları ve meslek hastalıkları ile kaybedilmektedir. Ülkemizde 2015 yılında iş kazaları ve meslek hastalıklarının toplam maliyetinin yaklaşık yılda 78 milyar TL civarında olduğu tahmin edilmektedir.
Bakanlığımız, istihdamdan çalışma şartlarına, sosyal güvenlikten mesleki eğitime, iş sağlığı ve güvenliğinden yurtdışında çalışan vatandaşlarımızın haklarının korunmasına kadar çok geniş bir alanı ve toplumun büyük bir kesimini kapsayan çalışmalar yürütmektedir. Bu çerçevede, iş sağlığı ve güvenliği koşullarının istenen seviyeye gelmesi amacıyla müstakil bir iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı niteliği taşıyan 6331 sayılı Kanun 2012 yılında yayımlanmıştır. Bu düzenleme ile birlikte; özel kamu ayrımı gözetmeksizin çalışanların görüşlerinin alındığı ve eğitimin ön planda tutulduğu, acil durum ve risk değerlendirmesi gibi önleyici bir yaklaşımı benimseyen düzenlemeye gidilmiştir. İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği konularında işverene danışmanlık yapmak üzere bugüne kadar Bakanlığımızca 2.376 ortak sağlık ve güvenlik birimi ve 105.762 iş güvenliği uzmanı, 33.071 işyeri hekimi ve 30.798 diğer sağlık personeli belgelendirilmiştir.
Önleyici ve sürekli iyileşme odaklı bir anlayışı hayata geçirmek ancak güvenlik kültürünün toplumda oluşturulması ile mümkün olacaktır. Bu doğrultuda, Bakanlığımız eğitim hayatının ilk safhasından itibaren iş sağlığı ve güvenliği bilincinin oluşturulması maksadıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak hareket etmektedir. Çocuklara, gençlere ve çalışanlara, tehlike ve riskleri önleme eğitimleri verilirken sağlık ve güvenlik ile ilgili tavır ve davranışlar öğretilecektir. Gelecek nesillerin eğitimi ile birlikte yürüttüğümüz çeşitli projeler ile sektörlerin kendine özgü problemlerine çözüm üretme gayreti içerisindeyiz.
İş sağlığı ve güvenliği alanında önleme kültürünü yaygınlaştırmayı ve iyi uygulamaları geliştirmeyi amaçlayan İş Sağlığı ve Güvenliği Seferberliğini Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu i3 Mayıs 20i7 tarihinde başlatmıştır. Seferberlik çağrısı ile birlikte; inşaat sektöründe "HEDEF SIFIR" a ulaşılabilmesi için ilgili tüm tarafların (Devlet, İşveren ve İşçi kesimleri yanında konuyla ilgili STK’ların) yer aldığı bir iyi niyet bildirgesi imzalanmıştır. Bu seferberlikle birlikte; öncelikli sektörlerde iş sağlığı ve güvenliğinin istenen seviyelere ulaşabilmesi için güvenlik kültürünün oluşturulması yönünde ülke genelinde bir gayret ortaya koyulacaktır. İşyerindeki çalışma koşullarını iyileştirmek için alınacak önlemlerin geliştirilmesi ve desteklenmesi kapsamında taraflarca etkin katılım sağlanarak, bu alanda kazanılan tecrübe ve bilgi birikiminin paylaşılması ve iyi uygulamaların yaygınlaştırılması sağlanacaktır.
Ülkemizde 2002 yılında çalışan sayısı 5.223.283 iken 2015 yılında 13.998.398 olmuştur. Yani çalışan sayımızda % 168 oranında bir artış gerçekleşmiştir. Ölümlü iş kazası oranı 2002 yılında yüz binde 16,8 iken 2015 yılında yüz binde 8,8 e düşürülmüştür. Ekonomik büyümenin ana eksenini oluşturan inşaat sektöründe faaliyet gösteren işyeri sayısı 2015 yılında 198.231 iken sektörde çalışan sayısı 1.980.630’lara ulaşmıştır. Buna karşın ölümlü iş kazaları açısından değerlendirildiğinde 2015 yılında 1.252 ölümlü iş kazasının 473'ü yani %38 inşaat sektöründe meydana gelmiştir. Ölümlü iş kazalarının yarıya yakının ise yüksekten düşme şeklinde meydana geldiği görülmektedir. Bu kazaların da büyük bir kısmının iş ekipmanlarından kaynaklandığı anlaşıldığından 2014 yılı itibarı ile Güvenli İskele Projesi başta olmak üzere birçok proje hayata geçirilmiştir. Özellikle sektörde kullanılan iskelelerin standartlara uygun olmasına yönelik bir dizi çalışma yapılmış ve bugün itibarı ile 48 iskele üreticisi firma TSE tarafından belgelendirilmiştir.
Sonuç olarak, iş sağlığı ve güvenliği koşullarının istenen seviyeye getirilebilmesi ancak işveren, çalışan, uzman, profesyonel, STK, kamu kurum ve kuruluşları ilgili tüm tarafların konuya karşı hassasiyet gösterip sahiplenmesi ile mümkün olacaktır. Bu seferberlik programı ile; iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin farkındalık oluşturması ve tarafların sorunlarına yönelik çözümler geliştirilmesi hedeflenmektedir.”
Program eğitmenlerin verdiği sunumla son buldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol