Gençlere, rol model olacak değerlerimizin hatırlatılmasına ve anlatılmasına katkı sağlayacak "Şehir ve İnsan" Projesi Hayata geçirildi. Kırklareli Şeker Fabrikası Depoları Konferans Salonunda 25 Şubat 2016 Perşembe Günü Saat 14.00'da Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tarafından "İnsan ve Şehir" Temalı Konferansın Birincisi gerçekleşti. Programa Kırklareli Vali Yardımcısı Tahir Demir, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziya Eser, Kurumu Müdürleri ve Öğrenciler katıldı. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Günşen'in konuşmacı olarak katıldığı Programda, Fethi Gemuhluoğlu Tanıtıldı.
"Geçmiş ile gelecek
arasındaki kültürel
bağlar oluşturulacak"
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Programda Kırklareli Kültür ve Turizm İl Müdürü Necmi Asan konuşma yaptı. Asan Konuşmasında; " Bakanlığımızın üstlendiği kamu görevi ve misyonumuz çerçevesinde, yeni neslin tarihini, kültürünü bilerek ve değerlerimize sahip çıkarak bugünün gelişen dinamikleri ile harmanlanması ve bütünsel bir bakış açısını haiz olması ihtiyacından hareketle öncelikle gençlerin ilgisini çekecek, rol model olacak, değerlerimizin hatırlatılmasına ve anlatılmasına katkı sağlayacak "Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü:Örnek Kişiler" projesi geliştirilmiş olup, toplumsal gelişme ve kültürel değişmeler karşısında geleneksel kültürden, geçmişe yönelik referanslardan kopan yeni nesillere kültür kaynaklarının ve bu kültürün temsil ve tanıtımında önemli roller almış örnek kişilerin anlatılacağı ve tanıtılacağı kişilikler olarak seçilmiş olup söz konusu projenin diğer örnek kişiliklerle devam ettirilmesi planlanmıştır. "İnsan" ve "Şehir" temalı iki aşamada yürütülmesi planlanan projenin ana hedefleri: Geçmiş ile gelecek arasındaki kültürel bağları oluşturacak kilit taşlarını yerleştirmek, köprü oluşturmak, Gençlere örnek kişiler üzerinden rol model sunarak öykünmelerini sağlamak, Gençlerin ilgilerini kültürel alanlara çekmek, Şehir-İnsan bağını güçlendirmek, "İnsanın şehirde yaşama sanatı" temasını vurgulamak, Örnek kişiler üzerinden bağ kurularak şehir kültürünün gelişmesini sağlamak, Somut mimari mirası ve somut olmayan kültürel mirası koruma bilincini yerleştirmek olarak belirlenmiştir. Somut ve somut olmayan kültürel değerlerimizin temsilinde ve tanıtımında önemli rol almış, emek harcamış ve hayatlarını bu yönde vakfetmiş şahsiyetlerin hatıralarına ve eserlerine sahip çıkmanın anlamlı ve önemli olduğunu düşünüyoruz." Dedi. Müdür Necmi Asan'ın konuşmasının ardından Vali Yardımcısı Tahir Demir'de konuşma yaptı. Demir konuşmasında, Projenin çok önemli olduğunu, gençler için çok faydalı olduğunu ve rol model olarak Gençlere güzel örnek olacağını vurguladı. Konuşmalardan sonra programa geçildi. Konuşmacı olarak katılan Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Günşen Fethi Gemuhluoğlu'nun hayatını anlattı. Günşen, Fethi Gemuhluoğlu'nun Kitap, şiir gibi Fazla bir eseri bulunmadığını fakat günümüzde yıllar geçmesine rağmen utulmamış olmasına ilişkin, " Tek Eseri Dostluktur, gönül insanı bir şahsiyettir. Bu sebeple de bu güne kadar unutulmamış ve gençlere rol model olmuştur." dedi.
Fethi Gemuhluoğlu Kimdir?
Mustafa Neşet Bey ile Fatma Sâniye Hanım'ın çocukları olarak 1922 yılında İstanbul'da doğan İrfan Fethi Gemuhluoğlu, 1940 yılında Haydarpaşa Lisesi'nden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenimini sürdürdü. 1950-55 yıllarında İstanbul'daki çeşitli okullarda Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği yapan Fethi Gemuhluoğlu, 1955-63 yıllarında İstanbul'un o zaman en önemli kültür ve spor etkinlikleri merkezi olan İstanbul Spor ve Sergi Sarayı'nın müdürlüğünü yaptı. 1959 yılında Dr. Emine Suzan Hanım'la evlenen Fethi Gemuhluoğlu'nun Mehmet Ali ile Veli Selman adında iki çocukları oldu. 1963-65 yıllarında Almanya'da kaldıktan sonra, 1965-66 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü görevinde bulundu. 1966-70 yılları arasında Türkiye Odalar Birliği Basın Müşaviri olan Fethi Gemuhluoğlu, zamanında eğitim alanında faaliyet gösteren çok sayılı vakıflardan biri olan Türk petrol Vakfı'nın kuruluşunu 1970 yılında gerçekleştirdi ve vefatına kadar Genel Sekreterliğini yürüttü. 5 Ekim 1977 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Yakın tarihimize bir gönül ve hizmet adamı olarak damgasını vuran Fethi Gemuhluoğlu'nun kendi yazdıkları ile 1977-78 yıllarında vefatından sonra hakkında yazılanların büyük bir kısmı, " Dostluk Üzerine" (1978) adlı kitapta toplanmıştı. Nuri Pakdil'in Fethi Gemuhluoğlu üzerine yazdığı "Bağlanma"(1979), hatıra ve deneme tarzında kaleme alınmıştır. Fethi Gemuhluoğlu'nun elimizde olan şiirleri ile 72 şairin kaleme aldığı büyük kısmı ithaf edilen şiirler ve yazılardan oluşan " Gerçek Olan Aşktır "(2000) adlı kitaptan sonra, kendi yazdığı yazılardan ve mektuplardan meydana gelen "Dostluk Üzerine "(2001) adlı kitap yayınlanmıştır. Birbirinden kopuk çevrelerin ortak bir aşk ve hizmet zemininde buluşması yönünde yoğun çaba harcayan Fethi Gemuhluoğlu, toplumu ve insanlığı bir bütün olarak ele alan yaklaşımından kaynaklanan birleştirici dostluk abidesi kişiliğiyle, sadece kendi nesli için değil, sonraki nesiller için de örnek şahsiyetlerden olmuştur.
"Şehir-İnsan ve Örnek Kişilikler" projesi Kırklareli'nde hayata geçirildi
Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün geçmiş ile gelecek arasında köprü oluşturmak için hazırladığı "İnsan ve Şehir" temalı projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında gençlere, Fethi Gemuhluoğlu tanıtıldı
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol