Şehirden köye geldi, kadın çiftçiler arasından birinci oldu

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında düzenlenen Kadın Çiftçi Eğitimleri sonunda katılımcılardan istenen projeleri değerlendiren jüri, merkez Beypınar Köyü'nden Esra Özdin'in "Kazı Kazan" projesini birinci seçti. Ankara'da düzenlenecek ülke genelindeki yarışmada ilimizi temsil edecek olan Özdin, gazetemize konuştu…

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında gerçekleştirilen eğitimler sonrası Tarımda Kadın Girişimciliğin Güçlendirilmesi Programı Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi Töreni ve Proje Pazarı etkinliği geçtiğimiz hafta yapılmıştı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen 8 il içerisinde Kırklareli'nin de bulunduğu Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında düzenlenen Kadın Çiftçi Eğitimleri'ne ilimizden 79 kadın çiftçi katılım göstermişti. Yapılan eğitimlerle daha farklı fikirlere yol bulan kadın çiftçilerimiz, düzenlenen tören ile katılım belgelerini alarak projelerini tanıtma imkanı bulmuşlardı.
13 Nisan'da başlayan eğitimler kapsamında 10 günlük bir girişimcilik kursu verilmişti. İkinci bölümde de Ertuğrul köyünde kalan çiftçi grupları söz konusu eğitimi aldılar. Eğitimlerin sonrasında ise katılımcılardan birer proje istendi. İçlerinde Kırklareli'nin de yer aldığı 8 ilde uygulanan bu çalışma kapsamında birinciliği kazanan kadın çiftçi "Kaz'ı Kazan" Projesi ile merkez Beypınar Köyü'nden Esra Özdin olarak açıklanmıştı. Özdin önümüzdeki süreçte Ankara'da diğer 7 ilin katılımı ile yapılacak olan yarışmada Kırklareli'ni temsil edecek. 

Özdin köyünde muhabirimize eğitimlerin ve projesinin detaylarını anlattı;
"Hayvanlardan korkardım"
"1980 İstanbul doğumluyum" diyen Özdin, evlendikten sonra 2001 yılından beri Beypınar köyünde yaşadığını söyledi. Evlenmeden önce hayvancılık ve çiftçilik ile ilgili hiçbir bilgisinin ve deneyiminin olmadığını kaydeden Özdin; "Hatta hayvanlardan korkardım, ama şimdi alıştım" şeklinde itirafta da bulundu.
Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında gerçekleştirilen eğitimlerin duyurusu yapıldıktan sonra eşinin de desteği ile kursa yazılan Özdin; "Zamanla köyde yaşayarak pekçok şeyi öğrendim. 4 yıl önce küçükbaş hayvan da yetiştirmiştik. Artık buralı olan kadınların yapabildiği herşeyi yapıyorum. İlgim ve merakım olduğu için eşimin de desteği ile kursa katıldım" dedi.
'Daha fazla ne yapabiliriz?
diye soruyoruz kendimize…
"Kaz'ı Kazan" projesini anlatan Özdin şöyle devam etti; "Danışmanınla birlikte kaleme aldık projemizi. Çok şaşkınım ama projemiz birinci geldiği için çok da mutluyum. Aslında daha önce maddi anlamda getirisini düşünmemiştim. Biraz araştırdıktan sonra Kaz etinin çok değerli, protein değeri çok yüksek bir hayvan olduğunu öğrendim. Örneğin kazın ciğeri ayrı satılıyor, tüyü ayrı satılıyor. Yani kazanç sağlayan bir hayvan olduğunu da öğrendim. Baştan bir hobiydi bizim için ama sonra projemiz haline geldi."
8 ilin yarışacağı finallerde Kırklareli'ni temsil edecek olan Özdün, birincilik için "inşallah" temennisini de eklemeyi ihmal etmiyor. Rakiplerin ve yarışma tarihinin henüz belli olmadığı finaller için umutlu olan Özdin; "Biz köyde yaşıyoruz ama hep "Daha fazla ne yapabiliriz?" diye soruyoruz kendimize. Sonuçta ailelerimiz, çocuklarımız için bir şeyler yapmak istiyoruz. Zaten köyümüz kırsal olduğu için yapılacak şeyler oldukça sınırlı. Kadınlarımıza, gençlerimize yönelik hiçbir şey yok. Dolayısıyla bu tür eğitimleri, projeleri, yarışmaları destekliyorum, önümüzdeki dönemlerde çoğalmasını, tekrarlanmasını çok istiyorum. Çünkü üretmek çok güzel bir şey. Hele kendi paranı kazanmak, kendi ürettiğini satmanın tadı çok ayrı. Kendi ayaklarının üzerinde durmak, eşinden para istememek, kendi ekonomik bağımsızlığını kazanmak çok güzel bir şey" dedi.
Kazı Kazan Projesi
Beypınar Köyünde Kaz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasını hedefleyen proje kapsamında Aile iş gücüne dayanan kaz üretimi gerçekleştirilerek, kadının aile bütçesine katkısının sağlanması, atıl durumdaki bina ve arsaların üretken hale getirilmesi, tüketiciye alternatif et sunulması amaçlanıyor. Projenin hedefi ise Beypınar ve komşu dağ köylerinde besi kazı üretimini yaygınlaştırmak, üreticileri alternatif üretim kaynakları geliştirmeye teşvik etmek, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamak, ayrıca tüketicilere sağlıklı besinler sunmak olarak tanımlandı. Projenin toplam bütçesi ise; 39.632 TL olarak belirlendi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol