Şehir içi otobüsleri ve okul servisleri neden zamlandı?

“Mazot, sigorta, vergi vb. giderler ile yeni koyulan şartlar firmaları buna mecbur bıraktı”

Şehiriçi otobüsler ile okul servislerine zam yapılması vatandaşların tepkisine yol açtı. Ancak madalyonun diğer yüzünde artan girdi maliyetleri var. Mazot fiyatının artması, personel gideri, okul servislerine sensör, kamera sistemi ve sertifikalı hostes şartının getirilmesi firmaları zam yapmaya mecbur bıraktı.


Önadım Haber

Kırklareli’nde üniversitenin ve okulların yakın zamanda açılmasıyla, ulaşım sektörü de hareketli günlerine başlayacak. Hem şehiriçi minibüsler hem de okul servisleri son hazırlıklarını yapıyor. Ancak Kırklareli bu yıl, her iki kategoride de zamlı tarifelerle bu hizmeti alacak. Belediye Meclisi, Temmuz ayında aldığı bir kararla şehiriçi ulaşıma 50 kuruşluk zam yapma kararı almıştı. Yolcu Taşıma Kooperatifi’nin talebi doğrultusunda yapılan zam sonucunda; şehiriçinde öğrenci ücreti 1,5 TL’den 2 TL’ye, normal vatandaş ise 2 TL’den 2,5 TL’ye çıkarılmıştı. Bu zam vatandaşı her ne kadar memnun etmese de, kooperatif üyeleri, artan giderler ve mazot fiyatlarındaki artış nedeniyle bu artışa gitmek zorunda kaldıklarını açıklamıştı.
İlimizde ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin kullandığı servis ücretlerine de zam yapıldı. Geçtiğimiz haftalarda Kırklareli Valisi Osman Bilgin, basın mensuplarıyla bir araya geldiğinde, vatandaşların servis ücretlerine yapılan zamdan şikayet ettiği, indirim yapılması istendiğinde, Valilik talimatıyla indirim yapılamadığı şeklinde iddialar gündeme gelmiş ve ücretlerin 130 TL’den 200 TL’ye çıktığı aktarılmıştı. Vali Bilgin, bu konuda kendi kurumunun ve şahsının bir yetkisi olmadığını kaydetmişti. Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Fuat Şeker de, zam konusuna yönelik yaptığı açıklamada; girdi maliyetlerinin fazlalaşması sonucu zammın kaçınılmaz olduğunu aktarmıştı.
Servis firmaları ile görüşen gazetemiz, bu konuda onların görüşüne de başvurdu. Firmalar, yakıt fiyatlarının haricinde bile masraf kalemlerinin çoğaldığını anlatarak; “Artık her serviste her öğrenci koltuğu için 3 nokta emniyet kemeri, her koltuğa duyarlı sensör ve her araca 30 gün süreyle kayıt yapabilen kamera sistemi kurulması zorunluluğu çıktı. Ayrıca sertifikalı hostes şartı geldi. Geçen sezon 130-140 TL bandında seyreden fiyatlar 200 TL’ye yükseldi. Vatandaşımız elbette ki haklı. Bütçelerini düşünüyorlar. Ancak bizim de bu saydığımız maliyetlerle beraber, yakıt, sigorta, vergi, personel vb giderlerimiz var. İstemeden de olsa zam yapmak zorunda kaldık” dedi.
Servis firmalarının bir başka iddiasına göre de; araçlara kurulacak kamera sistemi konusunda Belediye Başkanlığı’nın yaptırımı var. Belediyenin kendi yönlendirdiği ve istediği firmadan alım yapılmasını talep ettiğini öne süren firma yetkilileri; “Bu durumu anlamamız mümkün değil. Bu iş ya ihale ile ya da fiyat araştırması yaparak en uygun fiyatı veren yer ile sonuçlandırılır. Onların gösterdiği yerin fiyatı, piyasadaki fiyattan daha yüksek ise ne yapacağız? Maliyetleri düşünmek zorundayız” şeklinde konuştu.
Öğrenci sirkülasyonunun artması ile Kırklareli’nde ulaşım zammının, diğer tüketim sektörlerine de yansıyıp yansımayacağı bilinmiyor. Yaz mevsimini durgun geçiren esnaf, okulların ve öğrencilerin açılmasını dört gözle bekledi. Ancak toptancı ve tedarikçilerin birçok ürüne zam yapması, perakende hizmeti verenlerin de fiyatı değiştirmesini zorunlu kılıyor. Kazancının büyük bir çoğunluğunu öğrenciden doğrultan yerel esnafın, bu yıl ne gibi kampanyalar yapacağı merak ediliyor.

 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol