Seçim mi? Tespit mi? Yetki Kimde? Tartışması

Kırklareli Belediye Meclisi’nde CHP Grubu’nun Kırklareli OSB Müteşebbis Heyetine OSB Kanunu kapsamında 5 asil 5 yedek üye seçimi için verdiği önerge yetki tartışmasını başlattı. CHP Grubu 5 asil ve 5 yedek üyenin Belediye Meclisi tarafından belirlenebileceğini savunurken Belediye Başkanı bu yetkinin Meclisi Başı olarak kendisi ve Encümen’de olduğunu ifade etti. Kanun’da “seçim” değil “tespit” ibaresinin yer aldığına işaret etti. CHP Grubunun, seçimi Meclisin yapması gerektiğinde ısrarcı olması üzerine konu Meclisteki tüm parti guruplarınca araştırıldıktan sonra karara bağlanmak üzere bir sonraki toplantıya bırakıldı.

Kırklareli Belediye Meclisi Ağustos ayı toplantısını yaptı. 2 Ağustos 2019 Cuma günü saat 15.00’da toplanan Meclis’te CHP Grubu Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyetine 5 asil 5 yedek üye seçilmesi konusundaki önere verdi. Önerge gündeme alınmasının ardından son madde olarak görüşülmesine geçildi. Burada Belediye Başkanı tarafından önergenin anlaşılması için yeniden okunması istendi. CHP Grubunun verdiği ve yeniden okunan önergede; “Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyetine 5 asil 5 yedek üye seçimi OSB Kanunu’nun 7’nci maddesi kapsamında üye seçiminin Belediye Karar Organı Belediye Meclisi tarafından seçilmesini talep etmekteyiz” ifadeleri yeraldı.
Bunun üzerine Belediye Başkanı konu hakkında bilgilendirmede bulunma ihtiyacı hissettiğini ifade ederek; “CHP Grubu adına bu önergeyi veren arkadaşlarımızın ilgili OSB Kanunu’nun 7’nci maddesi 1’nci fıkrasını biraz daha dikkatli okumalarını öneriyorum. Çünkü OSB Kanunu’nun 7’nci maddesi;Müteşebbis heyet OSB’nin kuruluşuna katılan kurum ve kuruluşların karar organlarınca organlarında görevli veya mensupları arasından tespit edilecektir’ seçim burada geçmemektedir. Gurubun başvurusu seçim olarak geçmektedir. Seçim ile ilgili bir ifade yoktur.
Belediye Başkanı, Belediye Meclisi’nin almış olduğu, Encümenin vermiş olduğu bütün kararların hayata geçirilmesi noktasında genel bir yetkiye sahiptir. Burada bu tespitin seçimle mi yapılacağı belli değildir. Açık oylama ile mi gizli oylama ile mi? Belediye Meclisimizde bulunan 4 parti gurubunun kontenjan hakkı varmıdır? Yokmudur? Bu konuda bir muğlaklık söz konusudur. Açık bağlayıcı bir yetki söz konusu değildir. Ayrıca bu konuda arkadaşlardan rica ettim civar belediyelerde bu tespiti nasıl yapıldığına ilişkin. Bu konuda da bir mutabakat söz konusu değildir. Kimileri belediye başkanı tarafından atanmış belediye meclis üyeleri içerisinden ve ikinci grup olarak belediye müdürleri arasından. Kimileri encümenden kullanılmış kimileri belediye meclisinden kullanmış. Bizde Belediye Encümeni ile isimleri belirledik. Bu isimleri de OSB’ye bildirdik. Bu açıklama çerçevesinde bunu değerlendirmenize sunuyorum” açıklamasında bulundu.
Belediye Başkanının açıklamalarının ardından karşılıklı tartışmaya dönüşen konuda AK Parti Grup Başkanı Halil Kahraman, “Bu konunun tüm guruplar tarafından araştırıldıktan sonra bir daha ki mecliste değerlendirilmesini öneriyorum” önerisine CHP Grubundan; “Karar Organı tarafından tespit edilir diyor. Belediye’nin karar organı tam olarak neresidir?” sorusu ile devam edildi. Belediye Başkanı, bu soruya; “Belediye Meclisidir karar organı ama yürütmenin başı da Belediye Başkanıdır. Onun da karar verme yetkisi vardır.Genel bir yetkidir.Bende buna dayanarak ve bu konuda kavram açıklaması yeterli olmadığından ve bu tespitte bir mutabakat sağlanamadığından bu yetkinin sadece şahsımla değil,Belediye Encümeni kararı ile taçlandırılmasını düşündüğümden alınmış bir karardır. Elbetteki Belediye Meclisi karar organıdır” cevabını verdi. CHP Grup BaşkanıGürkan Oras ise; “Bizde 7’nci maddeye dayanarak ve karar organının Belediye Meclisi olduğunu bilerek talepte bulunduk. Ama zaten bugün seçim yapılsın diye bir talebimiz yok. Bir ay sonraki Meclise bu konu incelenerek, gözden geçirilerek ve seçim ortamı da sağlanarak tekrar yapılabilir diye düşünüyoruz” dedi.
Karşılıklı tartışmaya dönüşen Mecliste taraflar şu ifadeleri kullandı;
Belediye Başkanı
Hepimiz yetişkin insanlarız. Türkçe’yi çok güzel kullanıyoruz ve çok güzel anlıyoruz. Bu tespitten ben bir seçim sonucu çıkmasını görmüyorum. Neye göre tespit edilecek? Bıyığına kara kaşına kara gözüne göre mi?
CHP Grup Başkanı Gürkan Oras,
Meclis karar veriyor. Adaylar çıkacak. Meclis kararı geçerli olur herhalde.
Belediye Başkanı
O zaman seçim derdi kanunda tespit demezdi.
CHP Grubundan Hasan Baykal
Önümüzdeki ay seçimle ilgili bir önerge verebiliriz.
Belediye Başkanı
Hasan bey yasanın üstünde değilsiniz. Ben size kanunu okudum. 7’nci madde tespit edilir diyor.
Hasan Baykal
Sizde karar organı değilsiniz. Meclisin bu konuda yetkili olduğu ortada.
Belediye Başkanı
O sizin tercihiniz. Orada bir boşluk söz konusudur. Sizin baktığınız pencereden öyle olabilir. Kesin olan bir şey varsa o da seçim ibaresinin değil tespit ibaresinin olduğudur. Tespitten ne anladığınızı sizin taktirinize bırakıyorum.
Gürkan Oras
Meclis uygun gördüğü şekilde hareket ederek kararını verecek demektir. Meclis olarak bunun kararını biz vereceğiz. Ve kimleri oraya koyacağımızı belirleyeceğiz.
Belediye Başkanı
Peki kanun koyucu niye buraya seçim dememiş ki tespit demiş?
Hasan Baykal
Orada herhalde bir eksiklik var. Sayın Başkanım.
Belediye Başkanı
Yasama organlarının, milletvekillerinin görmediğini siz gördünüz yani. 8 yıl parlamentoda milletvekilliği yapmış bir kişinin tecrübesi ile bu tartışmayı yapıyorum sizinle.
Hasan Baykal
Bende yıllarımı kamuya verdim. OSB konusunda da gayet yetkiliyim. 15 yıl Sanayi Ticaret Müdürlüğünde görev yaptım. Ben Belediye Meclisinin bu konuda yetkili olduğunu düşünüyorum.
Belediye Başkanı
Genel çoğunluk konunun bir sonraki Meclis toplantısında değerlendirilmesi fikrini taşıyorsa. Bende Meclisin kararına demokrasiye inancım gereği saygı duyuyorum. Ama ben kararımda ısrarlıyım. Önümüzdeki toplantıda sizlerde araştırmalarınızı yapın bir karar alalım.
Önerge bir sonraki mecliste değerlendirilmek üzere oy birliği ile kabul edilirken, Meclis 3 Eylül’de toplanacak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol