Şaylan güven tazeledi

Kırklareli Ziraat Odası 20. Olağan Genel Kurulu'nda 64 delegenin kullandığı oyların 38 Ekrem Şaylan, 24'ünü Halil Maldır alırken, mevcut Başkan Ekrem Şaylan, bir dönem daha görev yapma hakkını elde etti. Cumartesi günü saat 10.30'da başlayan Genel Kurula katılım oldukça fazlaydı 

İlimizdeki binlerce çiftçinin haklarını koruyan, onların daha iyi şartlar altında çalışabilmelerine imkan sağlayan Kırklareli Ziraat Odası'nın, 20. Olağan Genel Kurulu, Kırklareli Halk Eğitim Merkezi'nde Cumartesi günü saat 10.30'da başladı. Olağan Genel Kurul, divanın seçilmesinin ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
İki listenin yarıştığı Genel Kurul'un açılış konuşmasını mevcut Başkan Ekrem Şaylan yaptı.
Şaylan, şöyle konuştu; "Ziraat Odası Meclisimiz ve Yönetim Kurulumuz 19. Genel Kurulumuzda kabul edilen 2011-2012-2013 ve 2014 yılları Çalışma Programı ve Tahmini Bütçelerinin belirlediği yol haritasına göre faaliyetlerini sürdürmüştür.
Tarımsal Danışmanlık Hizmetleri yapmak Ziraat Odamızın 19. Genel Kurulu'nda kabul edilen çalışma programında yer almıştır. Tarımsal Danışmanlık, üreticilerin bilgi ve teknik yöntemler konusundaki ihtiyaçlarının zamanında ve yeterli düzeyde karşılanması anlamına gelmektedir.
Bu sayede üreticilerimiz daha bilinçli üretim yapabilecek, daha fazla kazanç elde edebilecek ve diğer ülkelerin çiftçileri ile rekabet edebilecek bilgi ve teknolojiye ulaşacaklardır. Ziraat Odası istihdam ettiği tarım danışmanlarıyla üyelerini bu hizmetten yararlandırmayı amaçlamıştır.
Oda meclisimiz ve Yönetim Kurulumuz 2011 yılında öncelikle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan Tarımsal Danışmanlık Yetki Belgesi almış ve faaliyetlere başlamıştır. Daha sonra gelişen süreç içerisinde kademeli olarak 2011 yılında bir, 2012 yılında bir ve 2013 yılında bir olmak üzere toplam üç tane Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi istihdam edilmiştir. Biz Ziraat Odası olarak danışmanlık sisteminin giderek yaygınlaşmasını planlıyoruz. Danışmanlık hizmeti almak isteyen üretici sayısı arttıkça, bunun paralelinde bünyemizdeki danışman sayısı artacak ve farklı uzmanlık alanlarından danışmanlar istihdam edilecektir. Çalışmalarımız şu ana kadar olduğu gibi gelecekte de planladığımız şekilde gelişirse bölgemiz üretimi için daha da yararlı sonuçlar doğuracağını düşünüyorum."
"Çiftçi Kayıt Sisteminde 2014 yılında olumlu anlamda bir takım değişiklikler yapılmıştır"
Sözlerinin devamında görev yaptığı süre boyunca çiftiler için atılan adımlara dikkat çeken Şaylan; "Hepinizin bildiği gibi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan Çiftçi Kayıt Sisteminde 2014 yılında olumlu anlamda bir takım değişiklikler yapılmıştır. Ancak Tarımsal desteklemelerin çiftçi kayıt sistemine göre belirlenmesinden kaynaklanan mülkiyet yani tapu sorunları, intikali mümkün olmayan tapular ve kira sözleşmesi yapılamayan hazine arazilerinden doğan mağduriyetler hala devam etmektedir. Bazı yıllarda Tarımsal desteklemelerde prime esas ürün miktarının belirlenirken kullanılan verilerin arazi parsellerine göre hatalı olması nedeniyle üreticilerimiz üretmiş olduğu ürününün desteklemelerini alırken mağduriyet yaşamaktadır.
Özellikle dane mısır, buğday ve ayçiçeği üretimlerinde bahsedilen şekilde mağduriyetlerin yaşandığı yıllarda Ziraat Odamız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezninde girişimlerde bulunmuş ve Tarımsal desteklemelerde uygulanan prime esas ürün miktarları, çiftçilerimizin hak ettiği seviyelere getirilmiştir. Danelik ve Silajlık mısır üretiminin yoğun olduğu beldelerimiz ve köylerimizde 2010 yılında mısır sap ve koçan kurdundan kaynaklanan ciddi ürün kayıpları ortaya çıkmıştır. Bu zararların önlenebilmesi için Odamız 2011 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Edirne Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile temasa geçerek bu zararlıların mücadelesi ile ilgili Kavaklı Beldesi'nde konu uzmanlarının katıldığı bir bilgilendirme toplantısı yapılmıştır."
"Kaba yem açığının kapatılması bahanesi ileri sürülerek ıslah amaçlı olarak meraların kiraya verilmesini talep etmişlerdir"
Konuşmasının devamında usulsüz mera kiralamanın önüne geçilmesi için attıkları adımlara dikkat çeken Şaylan; "Odamız dönemin Sayın Başbakanı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanına şahsen ve rapor şeklinde, Bu durumun mevcut Yönetmeliğe aykırı olduğunu, kaba yem ihtiyacı bahanesiyle ıslah amacıyla bu yerlerin kiraya verilmesinin yıllardır kanunla korunan bu değerin geriye dönüşü olmayacak şekilde yitirilmesi anlamına geldiğini, ayrıca bu durumun meraları şu ana kadar koruyan ve kullanan köy halkını ve küçük hayvancılık işletmelerimizi rahatsız ve mağdur ettiğini, çünkü küçük ölçekli hayvancılık işletmeleri olduklarından meraları kendilerinin kiralama imkanları bulunmadığını, amaç gerçekten meraları ıslah etmekse ilgili devlet kurumları tarafından yapılacak ıslah programlarına meralardan faydalanan bütün paydaşların dahil edilmesi gerektiğini, kaba yem açığının kapatılması problemini çözmek için meralarda değil mevcut tarım arazilerinde yem bitkisi ekilişlerinin arttırılması gerektiğini, bunu sağlamak için yem bitkisi ekilişlerine verilen desteklemelerin arttırılması yeterli olacağı açıklanmıştır. Odamızın İlgili bütün kurum ve kuruluşlar neznindeki girişimlerine rağmen meralarımızın kiralanması süreci devam ettiğinden yargıya gitmekten başka yol kalmamıştır. Bu durumdan çok mağdur olacak Karahıdır Mahallesi'ndeki üreticilerimiz ile temasa geçilerek yargıya başvurmaları sağlanmış ve Edirne Bölge İdari Mahkemesi tarafından önce yürütmeyi durdurma sonra da iptal kararı verilmiştir" dedi. Edirne Bölge İdari Mahkemesi'nin verdiği kararla elde edilen bu başarılı sonuç bundan sonraki yapılacak usulsüz mera kiralamalarına emsal teşkil edecektir" diye belirtti.
Sözlerine son vermeden önce Kırklareli Toprak Mahsulleri Ofisi'nde kurutma tesisi bulunmadığı için dane mısır alımı yapılmadığının altını çizen Şaylan; "İlimizdeki Toprak Mahsulleri Ofisi'nde kurutma tesisi bulunmadığından dane mısır alımı yapamamaktadır. Dane mısır hasadı ve pazarlaması sırasında danedeki rutubet oranı ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Tespiti yapılan rutubet oranı mısır alım fiyatına kesinti olarak yansıdığından dane mısırdaki rutubet oranının doğru olarak tespit edilmesi için Odamız şahsen görüşme ve rapor şeklinde Sayın Başbakan ve İlgili Bakanlıklar nezninde girişimlerde bulunmuştur" şeklinde konuştu.
"İnşallah kazanan hep çiftçilerimiz olur"
Şaylan'ın ardından sözü devralan diğer aday Halil Maldır, her ne olursa olsun kazananın her zaman çiftçiler olduğuna vurgu yaparak, şu ifadelere yer verdi; "Dört yılda bir düzenlenen ve bu yıl 20'ncisini düzenlediğimiz Olağan Genel Kurulu'na hepiniz hoş geldiniz. Bizler, çiftçilerimizin daha iyi şartlar altında hayatlarını idame ettirebilmeleri ve daha iyi imkanlara sahip olabilmeleri adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Olağan Genel Kurulumuz hepimize hayırlı, uğurlu olsun. İnşallah kazanan hep çiftçilerimiz olur. Bizler bunun için var gücümüzle çalışacağız" dedi.
Ardından seçim sandığının başına geçen 64 delegenin kullandığı oyların 38'ini mevcut Başkan Ekrem Şaylan, 26'sını da Halil Maldır aldı. Yapılan Olağan Genel Kurul'un ardından göreve devam eden Başkan Şaylan'ın yönetim listesi ise şöyle;
Asil Üyeler
1. Ekrem Şaylan
2. Ahmet Keçici
3. Hasan Eker
4. Reşat Kıpçak
5. Zeki Umdu
6. Recai Gönültaş
7. Murat Canlı
8. Bahattin Temur
9. Hüseyin Ülgür
10. Mustafa Birkan Teke
11. Erbil Özkan
12. Muammer Evcimen
13. Erkan Balım
14. Murat Günay
15. Özer Ayaz
16. Mehmet Çango
17. İsmail Sav
18. Salim Aras
19. Recai Çete
20. Aytekin Sezgin
21. İsmail Gökdemir



Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol