Şap SAT-2’ye karşı tedbirler artırılıyor

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ülkemizde görülen yeni tip Şap SAT-2 hastalığına karşı tedbirleri en üst düzeyde alınmasının zorunluluk haline geldiğini bildirdi. Bu kapsamda büyükbaş ve küçükbaş hayvan alım satımları, kesim hariç hayvan sevki, kesim hariç köylere hayvan nakil araçlarının girişi yasaklandı. Kesim için hayvan nakillerinde de muhtarların izninin alınması zorunlu hale getirildi. 

Kırklareli İl Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü, Şap SAT-2’ye karşı tedbirlerin artırıldığını duyurdu. Bu kapsamda yapılan açıklamada, “Ülkemizde görülen yeni tip Şap SAT-2 hastalığına karşı tedbirleri en üst düzeyde almamız zorunluluk hali oluşturmuştur” denildi.

Alınan tedbirler arasında hayvanların kesim hariç nakli, alım satımı yasaklanıyor.

Alınan tedbirler şöyle;

“Köylerimizde bulunan hayvanlarımızı korumak için hayvancılık işletmelerine giriş çıkışları mümkün olduğunca az seviyeye indirmemiz gerekmektedir. Bu sebeple büyükbaş ve küçükbaş hayvan alım satımları ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır.Celeplik gibi hayvan nakil işi yapan (Kesim Hariç) kişilerin araçlarla köylerde dolaşması riski artırmaktadır. Bu sebeple kesim harici köylere hayvan nakil araçlarının girişi yasaktır.

Muhtarlarımızın iznine tabi olmayan ve gideceği mezbahaneyi teyit etmeyen işletmelerden hayvan çıkışları yasaklanmıştır. Kesim harici işletmelere nakil araç girişlerine kesin suretle izin vermeyiniz. Kesimlik hayvan yüklenecek ise nakil araçlarının dezenfeksiyonuna kesin suretle dikkat edilmesi gerekmektedir.

Hayvancılık işletmelerine yem getiren araçların hastalığı her işletmeye nakletmesinin önüne geçmek için köy meydanında muhtarlarımızın uygun göreceği bir alana yemleri bırakmaları işletmeler arasında bulaşmayı en aza indirecektir. Hayvancılık işletmesi içerisinde giydiğiniz elbise, ayakkabı vb. giysileri sadece işletme içerisinde kullanınız. İşletmeye her girişlerde ayaklarınızı uygun bir dezenfektanla muamele ediniz. (Çamaşır suyu, sönmemiş kireç, Bakanlıkça onaylı dezenfektanlar gibi) Aşı uygulamaları, küpe uygulamaları gibi iş ve işlemler için işletmeye gelen tüm sağlık çalışanlarına dezenfeksiyon işlemlerini uygulayınız.

İl/İlçe Müdürlüklerin tarafından işletmelerinize gelen veteriner sağlık çalışanlarına gerekli kolaylığı gösteriniz.” (F.Kurtbayram)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol