30 Agustos Zafer Bayrami ve Türk Silahli Kuvvetleri Günü’nün 86. yildönümü tüm yurtta oldugu gibi ilimizde de törenlerle kutlandi.
Sabah saat 8.30’da Atatürk Aniti Heykeli önüne çelenk sunulmasiyla baslayan tören programina Kirklareli Valisi Hüseyin Avni Cos, Garnizon Komutani Ahmet Baki Erdogan, Kirklareli Cumhuriyet Bassavcisi Esat Semerci, Kirklareli Milletvekilleri Ahmet Gökhan Sariçam ve Turgut Dibek, Kirklareli Belediye Baskani Cavit Çaglayan, Askeri erkan, polis memurlari, daire amirleri, parti temsilcileri ve çok sayida vatandas katildi. Protokol sirasinda Kirklareli Valiligi, Garnizon Komutanligi, Cumhuriyet Bassavciligi, Kirklareli Belediyesi ve diger kurum kurulus ve siyasi partilerin çelenklerini sunmalarinin ardindan ise Saygi Durusu ve hemen akabinde Istiklal Marsi okundu. Atatürk Aniti Heykelinde gerçeklesen çelenk sunma töreninin ardindan ise, Kirklareli Garnizon Komutani Ahmet Baki Erdogan, Orduevi’nde tebrikleri kabul ederek, davetlileri Orduevi yazlik bahçesinde agirladi. Saat 9.00’da Orduevi’ne gelen Kirklareli Valisi Hüseyin Avni Cos, Garnizon Komutani Ahmet Baki Erdogan’in bayramini kutladi. Kirklareli Valisi Hüseyin Avni Cos’un ardindan ise diger protokol üyeleri Garnizon Komutani Ahmet Baki Erdogan’in bayramini kutlayarak Orduevi yazlik bahçesine geçtiler. Orduevi yazlik bahçesinde verilen ikram ve uzun süreli sohbetin ardindan ise Kirklareli Valisi Hüseyin Avni Cos ve beraberindeki Kirklareli protokolü Vilayet Meydanindaki kutlama programina katilmak üzere Orduevinden ayrildilar.
Vilayet Meydaninda hazirlanan kutlama programi 30 Agustos Zafer Bayrami dolayisiyla gönderilen kutlama mesajlarinin okunmasiyla basladi. Genelkurmay Baskani Orgeneral Ilker Basbug, Jandarma Genel Komutani Orgeneral Isik Kosener, Kirklareli Milletvekilleri Ahmet Gökhan Sariçam, Turgut Dibek ve Tansel Baris tarafindan gönderilen kutlama mesajlarinin okunmasinin ardindan ise Kirklareli Valisi Hüseyin Avni Cos, Garnizon Komutani Ahmet Baki Erdogan, Kirklareli Belediye Baskani Cavit Çaglayan askeri araç ile birlikte halkin bayramini kutladi. Askeri araç ile gerçeklesen bayram kutlamasinin ardindan ise Istiklal Marsi okundu.
Istiklal Marsimizin okunmasinin ardindan ise Kurmay Yüzbasi Kadir Yilmaz tarafindan günün anlam ve önemini belirten konusma okundu. Yilmaz gerçeklestirdigi konusmasinda; “Bugün, asil Türk Milleti, ve onun bagrindan çikan, kahraman Türk ordusunun en sanli zaferlerinden biri olan, 30 agustos zaferinin 86'nci yildönümünü kutlamanin heyecani içindeyiz.
Bu zafer; Büyük Komutan Mustafa Kemal Önder Atatürk'ün önderliginde, çeliklesmis bir milli birlik, ve beraberlik ruhu içerisinde, dünyanin en güçlü ordularina karsi elde edilen, hürriyet ve bagimsizlik aski ile yanan bir milletin sarsilmaz azim ve inancinin zaferidir.
Türk milleti, bu büyük zaferle tam bagimsizligini tüm dünyaya ilan etmistir. Bu zafer, büyük asker ve devlet adami baskomutan Mustafa Kemal'in, insanlik tarihi boyunca, hür ve bagimsiz yasamis, asil Türk Milletine müstesna bir armaganidir. Modern Türkiye cumhuriyeti'nin, dogum sancisi olan, bu sanli zaferle, esaret altina alinmak istenen diger uluslara da örnek teskil edilmis, yüce Türk ulusu, kendisini, tarih sahnesinden silmek isteyenlere anlamli, agir ve sonsuza kadar unutulmayacak, bir ders vermistir.
30 Agustos 1922 baskomutanlik meydan muharebesi sonunda, düsman ordusunun büyük kismi, dört taraftan sarilarak, tamamen yok edilmis veya esir edilmisti. Dumlupinar'da gazi Mustafa Kemal Pasa'nin, ates hatlari arasinda, bizzat zafer tepe'den idare ettigi savasta, kesin sonuç bes gün içinde elde edilmis ve hazirlanan plan mükemmel bir sekilde uygulanmisti.
Baskomutan meydan muharebesini Atatürk söyle anlatiyor: "Efendiler, muharebe meydanini dolastigim zaman, ordumuzun kazandigi zaferin büyüklügü ve buna mukabil düsman ordusunun yol edildigi felâketin dehseti beni çok etkiledi. O karsiki sirtlarin gerisindeki bütün vadiler, bütün dereler, birakilmis toplarla, otomobillerle ve sayisiz teçhizat ve malzemeyle ve bütün bunlarin arasinda yiginlar teskil eden ölüler, toplanip karargâhlarimiza sevk olunmakta bulunan esir bir mahseri andiriyordu.
Efendiler, bugünden sonra, Izmir’de, Akdeniz'i, Mudanya'da, Marmara'yi görmek için 8-9 günlük bir zaman kâfi gelmistir."
Kurtulus Savasi 30 agustos zaferi ile anlam kazanmistir. Türk ulusunun bagrindan çikan, Türk Silahli Kuvvetleri bilgi, bilinç ve güçlü bir inançla benimsedigi, "Atatürkçü düsünce sistemi" geleneksel disiplin anlayisi, sarsilmaz birlik ve beraberligi ve yüce ulusunun, kendisine duydugu, yüksek güvenden aldigi güçle, bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin ulus devlet, üniter devlet laik devlet yapisinin en büyük güvencelerinden biridir.
Yüregindeki vatan sevgisi, sarsilmaz iradesi ve üstün cesareti ile ulusu ve ülkesini, kaninin son damlasina kadar koruyan Türk askeri, bugün de ayni kararlilikla, vatani için, canini seve seve feda etmeye, her zaman hazirdir. Kahraman Türk ordusunun, tarih boyunca elde ettigi basarilar, kendisine ihtiyaç duyuldugunda yapabileceklerinin kesin bir teminatidir. 30 agustos zafer bayraminin 86'nci yildönümünü sevinç ve coskuyla kutlarken, basta büyük Önder Atatürk olmak üzere canlarini bu vatana adayan aziz sehitlerimizi ve hayata veda eden gazilerimizi rahmetle, minnetle aniyor, kahraman gazilerimize, yüce Türk ulusuna sükranlarimizi ve saygilarimizi sunuyoruz.”
Kurmay Yüzbasi Kadir Yilmaz tarafindan gerçeklestirilen konusmanin ardindan ise 30 Agustos Zafer Bayrami programi tören geçisi ile devam etti. Askeri birliklerin geçisi ile baslayan, geçis töreni askeri birliklere ait araçlarin tören alanindan geçmesiyle devam etti. Halkin büyük bir begenisini toplayan geçis töreninde askeri birliklere ait tanklar ve zirhli araçlar ve jandarma birliklerine ait araçlarinda katildigi geçis töreninin ardindan 30 Agustos Zafer Bayrami kutlama programi son buldu.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol